Jste zde

Polévkové knedlíčky 3krát jinak: Jak na játrovou klasiku, ale i delikatesu z morku?

knedlíčky na lžičce Zdroj: Shutterstock
Povzneste polévku na vyšší úroveň a připravte si spolu s námi domácí polévkové knedlíčky. Máme pro vás tradiční i méně tradiční recepty!

9. 9. 2023

Polévka je grunt! Tělu dodá spoustu cenných látek i energie a především během sychravých měsíců zahřeje. Jako předkrm povzbudí chuť k dalšímu jídlu a když v ní naservírujete i poctivé polévkové knedlíčky, zasytí stejně dobře jako hlavní chod. 

Poctivé játrové knedlíčky jako od babičky

Játrové knedlíčky jsou oblíbenou klasikou. Poctivému vývaru dodají slavnostní ráz a připravit je můžete zcela jednoduše z jakýchkoliv jater. S množstvím strouhanky však buďte opatrní, aby knedlíčky nebyly tuhé! 

shutterstock_1868750302.jpg

játrové knedlíčky
Zdroj: 
Shutterstock
Játrové knedlíčky můžete připravit z jater hovězích, drůbežích, vepřových, telecích, krůtích i králičích, skopových a kozích.

Co budete potřebovat: 100 g jater, 1 celé vejce, 1 stroužek česneku, 100 g strouhanky, špetku majoránky, sůl a mletý pepř

A jak na to: Játra zbavte žilek i tuku a umelte je nahrubo. Přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku, vejce i koření a vše promíchejte. Hmotu zahustěte strouhankou a nechte ji alespoň 30 minut odpočinout, aby zhoustla. 

Navlhčenýma rukama vytvarujte knedlíčky a podle velikosti je vařte v mírném varu 10 až 15 minut

Tip: Knedlíčky můžete vařit buď rovnou ve vývaru, nebo zvlášť v osolené vodě, v části vývaru nebo ve vodě s trochou maggi či worcesterové omáčky. 

Zdravé drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky jsou nejen chutné, ale také velice zdravé. Tělo obohatí o spoustu cenných látek, které mají pozitivní vliv na trávení a na činnost srdce, ledvin i jater. Jejich příprava je navíc snadná a vyjdou vás na pár korun

shutterstock_504876382.jpg

zeleninové knedlíčky
Zdroj: 
Shutterstock
Polévkové knedlíčky z mrkve, špenátu nebo květáku si jistě zamilují vegetariáni. Zeleninu stačí uvařit, rozmačkat vidličkou a spojit se strouhankou a vajíčkem. 

Co budete potřebovat: 2 balení čerstvého droždí, 1 malou cibuli, 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla, sůl a pepř

Tip: Do drožďových knedlíčků přidejte najemno nasekanou pažitku, libeček, petržel nebo jiné zelené bylinky. Knedlíčky získají lepší chuť i barvu. 

A jak na to: V pánvi rozehřejte máslo, vsypte najemno nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte rozdrobené droždí a lehce míchejte. Až vznikne kašička, přisypte mouku a vše ještě krátce osmažte. 

Do vychladlé drožďové směsi následně přidejte vejce, sůl i pepř. Na závěr přidejte strouhanku tak, aby vám knedlíčky držely tvar. 

Knedlíčky vařte 3 až 5 minut v osolené vodě. 

shutterstock_2115095480.jpg

krupicové knedlíčky
Zdroj: 
Shutterstock
Krupicové knedlíčky ze 4 lžic krupice, 2 vajec a špetky soli představují levnou variantou polévkových knedlíčků, kterou si zamilují především vaše děti. 

Morkové knedlíčky rozhodně stojí za zkoušku!

Morkové knedlíčky jsou skutečnou delikatesou mezi knedlíčky do polévky. Polévce dodají sílu a chuť a vašemu tělu spoustu prospěšných látek. Zejména však železo a vitamín K

Co budete potřebovat: 60 g morku, 25 g másla, 2 vejce, 1 žloutek a 1 bílek, 40 g mouky, 100 g strouhanky, sůl, petržel, pažitku a špetku muškátového oříšku

A jak na to: Uvařený a ještě teplý morek vyšlehejte s máslem do pěny. Přidejte obě vejce, žloutek, mouku i strouhanku a vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo tužší těsto. Na závěr přidejte sůl, bylinky, špetku muškátového oříšku a ušlehaný pevný sníh. 

Ze vzniklé hmoty vytvarujte menší knedlíčky a vařte je 6 až 10 minut v osolené vodě. 

Zdroje:

  • https://www.az-recepty.cz/polevka-s-knedlicky-d573/#google_vignette
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/smazene-zavarky-do-polevek
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/knedlicky-do-polevky/
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/jatrove-knedlicky-do-polevky-chutnaji-jako-od-babicky
  • https://www.recepty.cz/recept/jatrove-knedlicky-do-polevky-60972