9. 9. 2023
Polévka je grunt! Tělu dodá spoustu cenných látek i energie a především během sychravých měsíců zahřeje. Jako předkrm povzbudí chuť k dalšímu jídlu a když v ní naservírujete i poctivé polévkové knedlíčky, zasytí stejně dobře jako hlavní chod.
Poctivé játrové knedlíčky jako od babičky
Játrové knedlíčky jsou oblíbenou klasikou. Poctivému vývaru dodají slavnostní ráz a připravit je můžete zcela jednoduše z jakýchkoliv jater. S množstvím strouhanky však buďte opatrní, aby knedlíčky nebyly tuhé!
Co budete potřebovat: 100 g jater, 1 celé vejce, 1 stroužek česneku, 100 g strouhanky, špetku majoránky, sůl a mletý pepř
A jak na to: Játra zbavte žilek i tuku a umelte je nahrubo. Přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku, vejce i koření a vše promíchejte. Hmotu zahustěte strouhankou a nechte ji alespoň 30 minut odpočinout, aby zhoustla.
Navlhčenýma rukama vytvarujte knedlíčky a podle velikosti je vařte v mírném varu 10 až 15 minut.
Tip: Knedlíčky můžete vařit buď rovnou ve vývaru, nebo zvlášť v osolené vodě, v části vývaru nebo ve vodě s trochou maggi či worcesterové omáčky.
Zdravé drožďové knedlíčky
Drožďové knedlíčky jsou nejen chutné, ale také velice zdravé. Tělo obohatí o spoustu cenných látek, které mají pozitivní vliv na trávení a na činnost srdce, ledvin i jater. Jejich příprava je navíc snadná a vyjdou vás na pár korun.
Co budete potřebovat: 2 balení čerstvého droždí, 1 malou cibuli, 1 celé vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla, sůl a pepř
Tip: Do drožďových knedlíčků přidejte najemno nasekanou pažitku, libeček, petržel nebo jiné zelené bylinky. Knedlíčky získají lepší chuť i barvu.
A jak na to: V pánvi rozehřejte máslo, vsypte najemno nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte rozdrobené droždí a lehce míchejte. Až vznikne kašička, přisypte mouku a vše ještě krátce osmažte.
Do vychladlé drožďové směsi následně přidejte vejce, sůl i pepř. Na závěr přidejte strouhanku tak, aby vám knedlíčky držely tvar.
Knedlíčky vařte 3 až 5 minut v osolené vodě.
Morkové knedlíčky rozhodně stojí za zkoušku!
Morkové knedlíčky jsou skutečnou delikatesou mezi knedlíčky do polévky. Polévce dodají sílu a chuť a vašemu tělu spoustu prospěšných látek. Zejména však železo a vitamín K.
Co budete potřebovat: 60 g morku, 25 g másla, 2 vejce, 1 žloutek a 1 bílek, 40 g mouky, 100 g strouhanky, sůl, petržel, pažitku a špetku muškátového oříšku
A jak na to: Uvařený a ještě teplý morek vyšlehejte s máslem do pěny. Přidejte obě vejce, žloutek, mouku i strouhanku a vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo tužší těsto. Na závěr přidejte sůl, bylinky, špetku muškátového oříšku a ušlehaný pevný sníh.
Ze vzniklé hmoty vytvarujte menší knedlíčky a vařte je 6 až 10 minut v osolené vodě.
Zdroje:
- https://www.az-recepty.cz/polevka-s-knedlicky-d573/#google_vignette
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/smazene-zavarky-do-polevek
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/knedlicky-do-polevky/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/jatrove-knedlicky-do-polevky-chutnaji-jako-od-babicky
- https://www.recepty.cz/recept/jatrove-knedlicky-do-polevky-60972