30. 8. 2024
Tato jedlá a nesmírně chutná houba se hodí nejen k nakládání do nejrůznějších sladko-kyselých nálevů, ale také k tepelné úpravě. Skvělá je z nich nejen polévka, ale taky omáčka. Ta chutná po oříšcích a potěší i strávníky, kteří těmhle darům lesa příliš neholdují. Jak si ji připravit? Tady je náš originální recept.
Přečtěte si také: Červivé houby: Jíst, či nejíst. Uděláme vám v tom jasno!
Na luxusní omáčku z lišek budete potřebovat:
- 200 gramů opraných a očištěných lišek
- Kelímek vysokoprocentní smetany ke šlehání
- Oříšek másla
- Dvě lžíce slunečnicového oleje
- Tři větší šalotky (můžete je nahradit bílou cibulí)
- 150 g parmazánu
- 200 ml zeleninového vývaru
- Čerstvé bylinky (např. oregano, tymián)
- Lžíci opravdu kvalitního rumu
- Lžíci miso pasty
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Těstoviny
Jak na to?
Do většího hrnce nalijte všechen olej, přidejte oříšek másla a pomalu zahřejte. Vedle si připravte najemno nasekané šalotky (případně cibule), které necháte na tuku opražit. Cibuli nespalte, zhořkla by.
Lišky operte, očistěte a nechte v sítu okapat. Nakrájejte je na menší kousíčky (tvaru ani velikosti nemusíte věnovat přílišnou pozornost, budete je mixovat), a jakmile bude mít cibule správnou barvu, přidejte je k ní. Znovu vše společně orestujte. Počítejte s tím, že lišky pustí vodu, kterou je potřeba nechat vyvařit!
Mohlo by vás zajímat: Houbařské mýty: Vadí houbám ohřívání a pomůže při otravě sklenice mléka?
Vše společně restujte cca 20 minut. To, že jsou lišky „hotové“, poznáte podle toho, že se v hrnci začnou chovat jako popcorn. Budou poskakovat a prskat při tom. V tuhle chvíli do základu přidejte miso pasu, a přilijte kvalitní rum, který opět nechte důkladně vyvařit. Přisypejte nasekané bylinky a vše společně promíchejte.
V tuhle chvíli přilijte zeleninový vývar, přisypejte najemno nastrouhaný parmazán (pár hoblin si nechte bokem), vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu a přilijte smetanu. Rozmixujte ponorným mixérem, stáhněte z plotny a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Přečtěte si také: Jak uchovat houby na zimu: Vyzkoušejte houby v soli nebo naložené v sádle
Vedle v hrnci si uvařte těstoviny, tak, aby byly tzv. „na skus“ neboli al dente. Nechte je okapat a poté přidejte do omáčky. Těstoviny s omáčkou několikrát promíchejte, aby se ze všech stran „obalily“. Servírujte na talíř, či do misky posypané zbylými hoblinkami parmazánu, lístečky bylinek a čerstvě namletým pepřem.
Náš tip: Omáčku, která má příjemnou oříškovou chuť, zkonzumujte hned po uvaření. V lednici by sice pár dnů vydržela, její konzistence ale už nebude po opětovném ohřátí ideální.
Proč si dopřávat lišky pravidelně?
Lišky jsou plné vitamínů a minerálních látek. Zmínit můžeme například vitaminy A, D a C a různé vitaminy skupiny B. Houby obsahují také mnoho bílkovin a jen minimum tuku. Jejich zlatavou barvu, tak odlišnou od jiných hub, způsobuje přítomnost karotenoidních pigmentů, podobných jako v mrkvi.
Lišky mají tu výhodu, že je prakticky nenajdete červivé, protože obsahují insektidní látky, takže jsou odolné proti červíkům. K tomu přispívá i vitamín D2, který pomáhá našemu tělu absorbovat vápník. Houba je mimo jiné také bohatá na draslík.
Pravidelná konzumace lišek upravuje trávení a přispívá ke kvalitnímu spánku. Je však možné, že volně rostoucí houby obsahují olovo nebo kadmium. To je důvod, proč by se konzumace těchto hub měla omezit na maximálně 200 gramů týdně.
Autorský text