Jste zde

První veganské řeznictví v Česku: Je libo párky z čočky nebo tlačenku ze sóji?

plant based meat Zdroj: Shutterstock
Zatímco veganských restaurací roste jako hub po dešti, u dalších podniků jsou jejich majitelé poněkud zdrženlivější. Občas se ale i v Česku objeví rarita, která rozjitří vášně. V našem hlavním městě například nedávno otevřelo nové řeznictví.

4. 7. 2024

Na tom by samozřejmě nebylo nic tak zajímavého, kdyby nebylo veganské a úplně bez masa.

Ve světě to není žádná novinka

Mnozí kolemjdoucí jsou novým podnikem šokováni, pobaveni, ale i znechuceni. Jiní tento koncept nadšeně vítají. Ani v zahraničí totiž nejde o žádnou raritu. Veganské řeznictví je v Evropě (například v Holandsku, Španělsku nebo sousedním Německu) zcela běžné. Proto bylo jen otázkou času, kdy se podobný podnik objeví taky u nás. 

Přečtěte si také: Tofu: Rostlinné "maso" můžete upéct v troubě i rozmixovat na pomazánku

Domácí kuchyně a vyladěné recepty

Podnik prodává například čerstvou tlačenku z luštěnin, paštiky ze seitanu, párky ze sóji nebo uzeniny z dalších rostlinných zdrojů. K dispozici jsou i hotová jídla. Veškerý prodávaný sortiment navíc majitelé sami osobně připravují přímo na prodejně. Nejtěžší podle nich bylo vyladit jednotlivé recepty a chutě k dokonalosti. Prakticky přes noc si ovšem veganské řeznictví vysloužilo obdiv široké veřejnosti.

shutterstock_1731992224.jpg

veganská pomazánka
Zdroj: 
Shutterstock
Výrobky z luštěnin si svojí chutí mnohdy nezadají se svými masovými alternativami.

Nákupy bez obalu a veganský catering

Návštěvníci, kteří do pražského veganského řeznictví zamíří, si mohou zakoupit i pultové uzeniny z pšenice, sóji či luštěnin. Většinu výrobků je navíc možno pořídit bezobalově. Podnik se kromě klasického prodeje zaměřuje i na veganské cateringy u příležitosti svateb, oslav a dalších společenských akcí. Do budoucna by chtěl navázat spolupráci s restauracemi v blízkém i vzdálenějším okolí. 

Mohlo by vás zajímat: Aby luštěniny nenadýmaly: Namočte je na 8 hodin nebo vsaďte na vyloupání

Řeznictví nejen pro vegany

Ačkoliv nejpočetnější klientelu tohoto nového podniku tvoří zejména vegani a vegetariáni, cestu sem stále častěji nacházejí i lidé, kteří živočišné výrobky běžně konzumují a do veganského řeznictví je přivedla čistá zvědavost. Jak majitelé svorně potvrzují, z jejich podniku odcházejí nadšení, mile překvapení a hlavně příjemně sytí. Zda se koncept veganského řeznictví rozšíří i do dalších velkých měst v Česku, je zatím ve hvězdách. 

Použité zdroje:

  • bezmasna.com
  • kupi.cz/magazin/clanek/26931-bezmase-reznictvi
  • ekonews.cz/v-praze-otevrelo-prvni-bezmase-reznictvi-nabizi-tlacenku-ci-parek-z-fazoli-a-soji/