30. 11. 2022
Jak si připravit poctivý vajíčkový salát podle normy z roku 1976? Potřebovat budete několik vajec (ideálně těch domácích nebo od „šťastných slepic“), brambory uvařené ve slupce, sladkokyselou okurku, majonézu a několik dalších surovin, které pravděpodobně najdete v lednici nebo ve spíži.
Během půl hodinky máte hotovo
Jednoduchý recept, jehož příprava vám nezabere mnoho času, se hodí nejen jako rychlá a vydatná večeře, salát můžete připravit taky u příležitosti vánočních svátků nebo oslav Nového roku.
Servírovat ho můžete ve vydlabaných uvařených vajíčkách, v menší misce dozdobené čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami, či položený na opečené celozrnné bagetce nebo světlém pečivu! Skvělý je ale jen tak s rohlíkem, jako blesková svačinka.
Co budete na retro vajíčkový salát potřebovat?
- 360 gramů vajec uvařených natvrdo (zhruba 7 kusů velikosti M)
- 250 gramů brambor vařených ve slupce
- 80 gramů bílé cibule
- 180 gramů nakládaných okurek
- 160 gramů majonézy (můžete si zkusit připravit tu domácí)
- 40 gramů plnotučné hořčice
- 15 gramů octa
- 25 gramů soli
Jak na to?
Vejce i brambory si uvařte. Obojí oloupejte a nechte vychladnout. Základní suroviny nakrájejte na stejně velké kostičky, případně použijte speciální kráječ na brambory, vajíčka a zeleninu (známý jako „mřížkové kolečko“), který vám značně usnadní práci.
Okurky a cibuli nakrájejte nadrobno a vše nasypejte do větší mísy. Osolte, vmíchejte majonézu s hořčicí, přidejte zhruba jednu lžičku octa a nechte spojit všechny chutě a ingredience.
Důkladně promíchejte a ochutnejte. Přisolte nebo přidejte ocet a přesuňte do uzavíratelné nádoby. Tu uložte do druhého dne do lednice. Podávejte s čerstvým pečivem, které můžete posypat nakrájenou petrželkou, pažitkou nebo sušeným medvědím česnekem.
Použité zdroje:
- https://inkitchenopen.blogspot.com/2020/03/vajickovy-salar-retro-podle-csn-z-roku.html
- https://fresh.iprima.cz/recepty/retro-vajickovy-salat-podle-norem-z-roku-1976
- https://www.prozeny.cz/clanek/vajickovy-salat-72297