Jste zde

Retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976: Dejte mu šanci, protože je lepší než ten dnešní

retro vajíčkový salát Zdroj: Shutterstock
Saláty tradiční socialistické gastronomie se mnohým z nás vryly do paměti nesmazatelným písmem. Stejné suroviny a normy totiž zajistily totožnou chuť, ať už jste si na salátu pochutnávali v mléčném baru, nebo závodní jídelně.

30. 11. 2022

Jak si připravit poctivý vajíčkový salát podle normy z roku 1976? Potřebovat budete několik vajec (ideálně těch domácích nebo od „šťastných slepic“), brambory uvařené ve slupce, sladkokyselou okurku, majonézu a několik dalších surovin, které pravděpodobně najdete v lednici nebo ve spíži.

Během půl hodinky máte hotovo

Jednoduchý recept, jehož příprava vám nezabere mnoho času, se hodí nejen jako rychlá a vydatná večeře, salát můžete připravit taky u příležitosti vánočních svátků nebo oslav Nového roku. 

shutterstock_144258100.jpg

retro vajíčkový salát
Zdroj: 
Shutterstock
Díky (někdy možná spíš "kvůli") normám chutnalo za socialismu vše stejně. Bez ohledu na to, kde.

Servírovat ho můžete ve vydlabaných uvařených vajíčkách, v menší misce dozdobené čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami, či položený na opečené celozrnné bagetce nebo světlém pečivu! Skvělý je ale jen tak s rohlíkem, jako blesková svačinka.

Co budete na retro vajíčkový salát potřebovat?

  • 360 gramů vajec uvařených natvrdo (zhruba 7 kusů velikosti M) 
  • 250 gramů brambor vařených ve slupce
  • 80 gramů bílé cibule 
  • 180 gramů nakládaných okurek 
  • 160 gramů majonézy (můžete si zkusit připravit tu domácí)
  • 40 gramů plnotučné hořčice
  • 15 gramů octa 
  • 25 gramů soli

Jak na to?

Vejce i brambory si uvařte. Obojí oloupejte a nechte vychladnout. Základní suroviny nakrájejte na stejně velké kostičky, případně použijte speciální kráječ na brambory, vajíčka a zeleninu (známý jako „mřížkové kolečko“), který vám značně usnadní práci.

Okurky a cibuli nakrájejte nadrobno a vše nasypejte do větší mísy. Osolte, vmíchejte majonézu s hořčicí, přidejte zhruba jednu lžičku octa a nechte spojit všechny chutě a ingredience.

Důkladně promíchejte a ochutnejte. Přisolte nebo přidejte ocet a přesuňte do uzavíratelné nádoby. Tu uložte do druhého dne do lednice. Podávejte s čerstvým pečivem, které můžete posypat nakrájenou petrželkou, pažitkou nebo sušeným medvědím česnekem.

Použité zdroje:

  • https://inkitchenopen.blogspot.com/2020/03/vajickovy-salar-retro-podle-csn-z-roku.html
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/retro-vajickovy-salat-podle-norem-z-roku-1976
  • https://www.prozeny.cz/clanek/vajickovy-salat-72297