23. 6. 2023
Když si růžičkovou kapustu upravíte tak, jak to opravdu vyžaduje, vyhnete se nepříjemnostem. Celý úspěšný proces ale může začít už správným výběrem v obchodě – nejlepší kapusta má růžičky těžké a uzavřené. Sáhněte raději po sytě zelených, které i pěkně „vržou“, ty jsou totiž nejčerstvější.
Když si pak růžičkovou kapustu přinesete domů, buď na vás počká pár dní v lednici, nebo ji hned zpracujte – stačí ji zbavit zbytku košťálu a případně oloupnout vrchní lístky. Pak se dá s malými růžičkami v kuchyni kouzlit do aleluja.
Proč mít růžičkovou kapustu v jídelníčku aspoň jednou za čas?
Pokud se snažíte stravovat zdravě a vyváženě, na tohle se u zeleniny prostě nezeptáte. Se zeleninou se totiž nikdy nedá nic zkazit (snad leda v případě, že sníte syrovou mrkev, když jste alergičtí na syrovou mrkev).
Růžičková kapusta spadá do čeledi brukvovitých, mezi její příbuzné tedy patří květák, kedluben, brokolice nebo červené a bílé zelí. O jejích zdravotních přínosech není třeba dlouze diskutovat – obsahuje totiž celou plejádu vitamínů (A, C, E, K a vitamíny skupiny B) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo).
Dohromady to znamená, že s růžičkovou kapustou pomůžete své imunitě, podpoříte produkci kolagenu (za to vám poděkují vazy a chrupavky i pleť) a antioxidanty zase uleví tělu od volných radikálů. Těžit můžete i z jejích antimikrobiálních účinků a vysokého obsahu bílkovin a vlákniny (takže zasytí a prospěje vašemu zažívání).
V růžičkové kapustě najdeme i tzv. antinutriční látky, respektive glukosináty. Ty negativně ovlivňují rozklad jódu, proto by si na kapustičku měly dávat pozor osoby trpící onemocněním štítné žlázy.
Zapečte si kapustičku s… Čímkoli chcete!
Jasně, růžičkovou kapustu můžete hodit do polévky. Tam by jí ale byla věčná škoda, protože s trochou snahy z ní uděláte hvězdu své domácí gastronomie. Vynikající je například zapečená se slaninou, případně s bramborami, sýrem nebo houbami či s olivovým olejem a se solí.
Péct ji můžete i jako součást celé zeleninové směsi (třeba s dýní a pórkem). Když ji dobře ochutíte, nebudete se stačit divit, jak se po ní zapráší.
Vařenou v páře ji zase můžete servírovat k masu, hodí se i kamkoli, kde je rýže, kde jsou brambory nebo těstoviny. A zakysaná smetana. Nakonec to bude vždycky o dochucení podle vašeho gusta.
A zkusit ji můžete i syrovou, jakkoli to působí neuvěřitelně. Nastrouhejte ji třeba do salátu Coleslaw místo zelí.
A co když růžičkové kapustě propadnete? Pak si ji sami pěstujte!
Co si budeme povídat, některé druhy zeleniny prostě milujeme a chceme je mít na talíři tak často, jak jen to jde. Růžičkovou kapustu si klidně můžete hojně pěstovat na zahrádce. Její nespornou výhodou je to, že venku vydrží i v mrazech do -15 °C.
Semena na předpěstování se vysévají v dubnu a zhruba za 7 týdnů (nejpozději v polovině června) je můžeme dát na venkovní stanoviště. Kapusta potřebuje středně těžkou hlinitou, mírně zásaditou půdu s dostatkem živin. K mulčování doporučujeme slámu, netkanou textilii nebo posekanou trávu. A když je hodně sucho, opravdu vydatně ji zalévejte.
Záhon samozřejmě udržujte bez plevelu. A co růžičkovou kapustu potěší v roli souseda? Rozhodně rajčata, celer, fazole, hrášek nebo brambory. Nedávejte ji do blízkosti špenátu a salátu.
Na přelomu srpna a září zaštípněte růstový vrchol, abyste se dočkali větší úrody. Výsledky svého snažení pak můžete sklízet od konce října až do dubna.
Použité zdroje:
- https://www.nzip.cz/clanek/997-ruzickova-kapusta
- https://prkynko.cuketka.cz/suroviny/ruzickova-kapusta/
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Vyjimecna-ruzickova-kapusta.-Zdroj-vitaminu-i-antioxidacni-ochrany__s10010x10733.html
- https://www.apetitonline.cz/menu/kapusticky-nejlepsi-recepty
- https://living.iprima.cz/zahrada-uzitkova-zahrada-ruzickova-kapusta-jak-pestovat-zima-mrazy