Jste zde

Seitan: „Pšeničné maso“ dali světu mniši. Hoďte ho třeba na gril!

čistý seitan Zdroj: Bigstockphoto
Chcete si obohatit jídelníček, hledáte rostlinné zdroje bílkovin nebo vám prostě seitan „spadl“ v obchodě do košíku, protože byl v akci? Ať už je to jakkoli, podívejte se s námi na to, co od téhle potraviny čekat a jak s ní naložit.

27. 5. 2022

Lepek, lepek, lepek. Ti, kteří vůči němu trpí intolerancí, by se na seitan neměli ani podívat. Jde totiž o potravinu vyráběnou z pšeničného lepku. Zároveň ji ale můžou s chutí baštit všichni ostatní, kterým lepek potíže nedělá. Seitan má obrovskou výhodu – je bohatý na bílkoviny, jichž máme obecně v jídelníčku spíš nedostatek. I proto je to velice oblíbená součást jídelníčku vegetariánů, veganů a makrobiotiků.

Seitan je díky kombinaci jednotlivých složek hodně dobře stravitelný (zvlášť v kombinaci se zeleninou), nemusíte se tedy obávat, že by vám z něj (kvůli lepku) bylo jakkoli těžko nebo že by vás nadýmal.

bigstock-vegan-meal-grilled-skewers-wi-246002887.jpg

grilovaný seitan
Zdroj: 
Bigstockphoto
Seitan můžete hodit i na gril. Předtím ho ale namarinujte.

Historie sahá daleko v čase i prostoru

Seitan spatřil světlo světa v Číně asi před 1 500 lety. Tehdy buddhističtí mniši namočili do vody pšeničné těsto a odstranili všechen škrob. Výsledkem byl pšeničný lepek se spoustou bílkovin. Pak přišlo na řadu „vymývání těsta“, které objasníme níž, a nakonec seitan získal přízvisko „pšeničné maso“.  

Proč jíst seitan? 

Seitan je potravina s vysokým podílem bílkovin. Na 100 g jich nabízí 18 g. Pro srovnání – 100 g kuřecího masa má 23 g, losos 22 g, tempeh 20 g a tofu 12 g. Zároveň obsahuje jen 7 g tuků na 100 g. Nebojte se proto a zaexperimentujte s ním. 

Co se seitanem v kuchyni?

Jestli máte šikovné ruce, co se ochucování a dochucování týče, možná si seitan zamilujete. Právě to je totiž potřeba k tomu, abyste si na něm mohli pochutnat v netradiční verzi guláše, rizota nebo v tom, čemu u nás říkáme „čína“. Jednoduše jím můžete nahradit maso, ať už půjde o plátky k omáčce nebo třeba kousky do špízů.

bigstock-closeup-view-of-delicious-vega-363976891.jpg

seitan
Zdroj: 
Bigstockphoto
Seitan je vlastně čistý lepek. Tedy nic pro celiaky.

Máte-li rádi grilovačky, zkuste si příště dochucený seitan dát na gril. Ideální je ovšem nechat ho předtím přes noc naložený v marinádě, na to nezapomeňte.

Jak si seitan vyrobit doma?

Seitan se dá snadno připravit doma. Pokud mu tedy propadnete, nemusíte si ho stále dokola kupovat. Proces výroby ani není složitý.

Co potřebujete: 1 kg hladké pšeničné mouky a 0,5 l studené vody

Jak na to?

  • Smíchejte mouku s vodou a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
  • To pak zalijte horkou vodou a nechte 15 až 45 minut odpočívat.
  • Vzniklou hmotu potom vložte do mísy se studenou vodou a promývejte ji tak, aby stále držela pohromadě.
  • Hněťte ji, dokud se bude uvolňovat škrob. Poznáte to tak, že voda zbělá, těsto bude menší a začne se trhat.
  • Tenhle proces je ono zmíněné vymývání těsta. Opakujte ho asi 4x nebo tak dlouho, dokud nezůstane jen čistá voda. Ve finále vám zbyde asi třetina hmoty – to bude lepek.
  • Do hrnce dejte vodu, nakrájenou kořenovou zeleninu, sójovku a oblíbené koření a bylinky. 
  • Vodu přiveďte k varu a vložte do ní plátky vytvarované z lepkové hmoty. Vařte je asi 30 minut.
  • Pak je hotovo a dál můžete seitan používat jako maso.

Fandíte náhražkám masa a zkusíte si seitan i vyrobit? Přejeme hodně štěstí a taky dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://receptyzesapy.cz/2021/04/25/co-je-to-seitan-a-jak-si-vyrobit-seitan-z-prenicneho-lepku/
  • https://www.obchodslunecnice.cz/l/seitan/
  • https://www.vegmania.cz/vegpedie/seitan/