27. 5. 2022
Lepek, lepek, lepek. Ti, kteří vůči němu trpí intolerancí, by se na seitan neměli ani podívat. Jde totiž o potravinu vyráběnou z pšeničného lepku. Zároveň ji ale můžou s chutí baštit všichni ostatní, kterým lepek potíže nedělá. Seitan má obrovskou výhodu – je bohatý na bílkoviny, jichž máme obecně v jídelníčku spíš nedostatek. I proto je to velice oblíbená součást jídelníčku vegetariánů, veganů a makrobiotiků.
Seitan je díky kombinaci jednotlivých složek hodně dobře stravitelný (zvlášť v kombinaci se zeleninou), nemusíte se tedy obávat, že by vám z něj (kvůli lepku) bylo jakkoli těžko nebo že by vás nadýmal.
Historie sahá daleko v čase i prostoru
Seitan spatřil světlo světa v Číně asi před 1 500 lety. Tehdy buddhističtí mniši namočili do vody pšeničné těsto a odstranili všechen škrob. Výsledkem byl pšeničný lepek se spoustou bílkovin. Pak přišlo na řadu „vymývání těsta“, které objasníme níž, a nakonec seitan získal přízvisko „pšeničné maso“.
Proč jíst seitan?
Seitan je potravina s vysokým podílem bílkovin. Na 100 g jich nabízí 18 g. Pro srovnání – 100 g kuřecího masa má 23 g, losos 22 g, tempeh 20 g a tofu 12 g. Zároveň obsahuje jen 7 g tuků na 100 g. Nebojte se proto a zaexperimentujte s ním.
Co se seitanem v kuchyni?
Jestli máte šikovné ruce, co se ochucování a dochucování týče, možná si seitan zamilujete. Právě to je totiž potřeba k tomu, abyste si na něm mohli pochutnat v netradiční verzi guláše, rizota nebo v tom, čemu u nás říkáme „čína“. Jednoduše jím můžete nahradit maso, ať už půjde o plátky k omáčce nebo třeba kousky do špízů.
Máte-li rádi grilovačky, zkuste si příště dochucený seitan dát na gril. Ideální je ovšem nechat ho předtím přes noc naložený v marinádě, na to nezapomeňte.
Jak si seitan vyrobit doma?
Seitan se dá snadno připravit doma. Pokud mu tedy propadnete, nemusíte si ho stále dokola kupovat. Proces výroby ani není složitý.
Co potřebujete: 1 kg hladké pšeničné mouky a 0,5 l studené vody
Jak na to?
- Smíchejte mouku s vodou a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
- To pak zalijte horkou vodou a nechte 15 až 45 minut odpočívat.
- Vzniklou hmotu potom vložte do mísy se studenou vodou a promývejte ji tak, aby stále držela pohromadě.
- Hněťte ji, dokud se bude uvolňovat škrob. Poznáte to tak, že voda zbělá, těsto bude menší a začne se trhat.
- Tenhle proces je ono zmíněné vymývání těsta. Opakujte ho asi 4x nebo tak dlouho, dokud nezůstane jen čistá voda. Ve finále vám zbyde asi třetina hmoty – to bude lepek.
- Do hrnce dejte vodu, nakrájenou kořenovou zeleninu, sójovku a oblíbené koření a bylinky.
- Vodu přiveďte k varu a vložte do ní plátky vytvarované z lepkové hmoty. Vařte je asi 30 minut.
- Pak je hotovo a dál můžete seitan používat jako maso.
Fandíte náhražkám masa a zkusíte si seitan i vyrobit? Přejeme hodně štěstí a taky dobrou chuť!
Použité zdroje:
- https://receptyzesapy.cz/2021/04/25/co-je-to-seitan-a-jak-si-vyrobit-seitan-z-prenicneho-lepku/
- https://www.obchodslunecnice.cz/l/seitan/
- https://www.vegmania.cz/vegpedie/seitan/