27. 4. 2023
Chřest je oblíbená jarní zelenina, jejíž sklizeň trvá jen pár týdnů. Tělo obohatí o spoustu cenných látek a rozhodně si na něm pochutnáte. Důležité je ovšem vědět, jak poznat čerstvý a jak ho správně připravit, aby si zachoval svou křehkost, sílu i vynikající chuť.
Nejlepší je čerstvý!
Chřest je plný prospěšných látek, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Posiluje imunitu, podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání a zpomaluje proces stárnutí. Udržuje zdravé cévy i srdce, upravuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu. Dále je také účinnou prevencí rakoviny i osteoporózy a pro těhotné ženy je výborným zdrojem kyseliny listové.
Zelený a mladý chřest není potřeba loupat
Chřest je ideální zelenina pro rychlou a jednoduchou úpravu. Před samotnou přípravou je však důležité odstranit tužší konec a chřest oloupat ostrou škrabkou, protože slupka obsahuje hořké silice a je hodně vláknitá.
U bílého chřestu odřízněte zhruba 2 až 3 centimetry a oloupejte ho od hlavičky až dolů. U zeleného chřestu dřevnaté konce odlomte a oloupejte ho pouze ve spodní třetině výhonku, popřípadě ho neloupejte vůbec, pakliže je chřest a čerstvý mladý.
Syrový chřest je velmi chutný
Čerstvý chřest má sladkou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku, krásně voní a na řezu pouští lepkavou šťávu. Má pevné a sevřené hlavičky, lesklý povrch a nedá se ohnout. Pokud se čerstvý chřest pokusíte ohnout, prostě praskne a odlomí se.
Chřest je ideální zpracovat v den sklizně!
Chřest skladujte pouze krátkodobě na nejchladnějším místě v chladničce. Vždy ho však přikryjte vlhkou utěrkou nebo ho uložte ve vertikální poloze v nádobě s vodou. Pokud vám přece jen trochu zvadne, vložte ho na hodinu do mírně oslazené ledové vody.
Dlouhá tepelná úpravu chřestu nesvědčí
Chřest můžete jíst syrový, nebo ho můžete zpracovat nejrůznějšími způsoby. Nevařte ho však příliš dlouho!
Ideální variantu vaření představuje rychlé blanšírování, během kterého si chřest zachová nejen svou chuť a sílu, ale také barvu. Skvělou volbou je však také grilování nebo restování na plotně.
Tip: Zelený chřest povařte v osolené vodě s trochou másla a bílého vína. Bílý chřest také povařte se solí a s máslem, ale místo vína použijte citronovou šťávu a do hrnce navíc přidejte i trochu cukru, který přebije případnou hořkost.
Zdroje:
- https://itesco.cz/hello/clanek/chrest-je-zdravy-10-duvodu-proc-ho-jist-casteji/15672/
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/zeleny-a-bily-chrest-co-s-nim-poradi-roman-paulus.A140512_135006_dobra-chut_ape
- https://www.idnes.cz/recepty/chrest-jak-varit-recept-sezona.A210428_130357_recepty_job
- https://itesco.cz/hello/clanek/zeleny-nebo-bily-chrest-vyzkousejte-oba/32382/
- https://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/