20. 2. 2021
První pravidlo pro přípravu jídla, které zachutná hlavně po bujarém večírku, ale i při zcela běžném dni, zní „dobře vybírat suroviny“! Vsaďte na kvalitní špekáčky, které na sobě budou mít právě tohle pojmenování. Splní tak totiž podmínku, že musí obsahovat aspoň 40 % masa a nanejvýš 45 % tuku. Zároveň v žádném případě nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzv. separát).
Zkuste taky domácí pizzu, po které se zapráší. Máme tipy na klasickou, bez mouky a klidně i s ananasem
Sbíhají se vám sliny? Pojďme na to!
Abychom vás dlouho nenapínali, pustíme se do přípravy.
Co potřebujete: 12 špekáčků, 10 cibulí, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, pepř a feferonky podle chuti; na nálev pak 250 ml octa, 400 ml vody, lžičku soli, lžíci cukru krupice, 10 kuliček nového koření, 10 kusů bobkového listu
Jak na to?
- Připravte si nálev. Svařte 400 ml vody, 250 ml octa, cukr, sůl a koření a pak nechte nálev trochu vychladnout.
- Oloupejte špekáčky a podélně je rozkrojte (ne ale úplně, jen částečně!).
- Jednu cibuli nakrájejte na půlobloučky.
- Hořčici smíchejte s pepřem a troškou soli. Touhle směsí potřete vnitřní řezy špekáčků.
- Pak do špekáčků vložte plátky cibule, a pokud chcete, vložte do nich i feferonky.
- Aby špekáčky držely pěkně pohromadě, propíchněte je na dvou místech špejličkami nebo párátky.
- Do třílitrové sklenice vytvořte vrstvy špekáčků, cibule, koření a feferonek.
- Zalijte špekáčky ve sklenici nálevem, uzavřete ji a nechte ji týden v chladu a temnu.
- Nakonec si kupte oblíbené pečivo a udělejte si hody!
Když si utopence připravíte sami doma, můžete si je chuťově vyladit přesně podle sebe. Zároveň nemusíte řešit jejich minulost, která může být v hospodách a restauracích různá. Tak dobrou chuť!