Jste zde

Skvělý vyprošťovák, tradiční chuťovka. Připravte si luxusní domácí utopence

utopenci Zdroj: www.bigstockphoto.com
Říkáte si, že naložit špekáčky se správnými ingrediencemi do nálevu zvládne každý a nemůže na tom nic zkazit? To je pravda. Jen s tím správným postupem ale můžou vzniknout utopenci, jaké neseženete v žádné hospůdce!

20. 2. 2021

První pravidlo pro přípravu jídla, které zachutná hlavně po bujarém večírku, ale i při zcela běžném dni, zní „dobře vybírat suroviny“! Vsaďte na kvalitní špekáčky, které na sobě budou mít právě tohle pojmenování. Splní tak totiž podmínku, že musí obsahovat aspoň 40 % masa a nanejvýš 45 % tuku. Zároveň v žádném případě nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzv. separát).

Zkuste taky domácí pizzu, po které se zapráší. Máme tipy na klasickou, bez mouky a klidně i s ananasem

bigstock-czech-pickled-sausages-with-on-321858115.jpg

utopenci ve skle
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Pokud utopence naložíte do pěkné sklenice, mohou být i fajn dárkem.

Sbíhají se vám sliny? Pojďme na to!

Abychom vás dlouho nenapínali, pustíme se do přípravy. 

Co potřebujete: 12 špekáčků, 10 cibulí, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, pepř a feferonky podle chuti; na nálev pak 250 ml octa, 400 ml vody, lžičku soli, lžíci cukru krupice, 10 kuliček nového koření, 10 kusů bobkového listu

bigstock-czech-pickled-sausages-with-on-333249070.jpg

utopenci na talíři
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Utopenci jsou skvělým vyprošťovákem po prohýřené noci.

Jak na to?

  • Připravte si nálev. Svařte 400 ml vody, 250 ml octa, cukr, sůl a koření a pak nechte nálev trochu vychladnout.
  • Oloupejte špekáčky a podélně je rozkrojte (ne ale úplně, jen částečně!). 
  • Jednu cibuli nakrájejte na půlobloučky.
  • Hořčici smíchejte s pepřem a troškou soli. Touhle směsí potřete vnitřní řezy špekáčků.
  • Pak do špekáčků vložte plátky cibule, a pokud chcete, vložte do nich i feferonky.
  • Aby špekáčky držely pěkně pohromadě, propíchněte je na dvou místech špejličkami nebo párátky.
  • Do třílitrové sklenice vytvořte vrstvy špekáčků, cibule, koření a feferonek.
  • Zalijte špekáčky ve sklenici nálevem, uzavřete ji a nechte ji týden v chladu a temnu.
  • Nakonec si kupte oblíbené pečivo a udělejte si hody!

Když si utopence připravíte sami doma, můžete si je chuťově vyladit přesně podle sebe. Zároveň nemusíte řešit jejich minulost, která může být v hospodách a restauracích různá. Tak dobrou chuť!