22. 5. 2022
Zatímco u nás se tempeh moc znalosti a oblibě netěší (když vyjdeme z bubliny vegetariánů a veganů), na Jávě na něj nedají dopustit, dokonce se mu říká „javánské maso“ a říkalo se mu tak ještě před tím, než se zjistilo, jaké výživové hodnoty má.
Co je tempeh a kde ho sehnat?
Tempeh je produkt, který se vyrábí ze sójových bobů. Důležitou úlohu má při jeho vzniku fermentace. Sójové boby nejdřív musí projít varem, pak jsou naloženy do specifické kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae, která jimi proroste, spojí je a zajistí tuhou konzistenci i bílou barvu.
Původně se sójové boby uchovávaly zabalené v listech, Indonésani ale zjistili, že jim prorůstají plísní. A pak tomuhle procesu začali i pomáhat. Vzniku tempehu tak dopomohla náhoda.
Za tempehem už dneska nemusíme nikam daleko, dá se bez problémů sehnat i u nás, v obchodech se zdravou výživou, v e-shopech, a dokonce už i v některých supermarketech, které mají své „zdravé koutky“. Na výběr už je i natural, uzený, marinovaný nebo smažený tempeh.
Tempeh a zdraví: Pádné důvody, proč ho zařadit do jídelníčku
Tempehem ve svém stravovacím plánu nic nezkazíte, tedy pokud snesete sóju (pozor, sója je častý alergen!). Pyšní se vysokým obsahem bílkovin (19 g na 100 g), vlákniny a plejádou vitamínů skupiny B, z minerálů můžeme zmínit hořčík, sodík a draslík.
Pravidelnou konzumací tempehu můžete přispět k regulaci krevního tlaku a k poklesu hladiny cholesterolu v krvi. Taky díky němu snížíte riziko vzniku inzulinové rezistence, která je jedním z pilířů na cestě k diabetu II. typu. V kondici udržuje i kosti a nehrozí po něm nadýmání – nemusí se ho bát ani ti, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku.
Jak s tempehem naložit v kuchyni
Ze zvědavosti tempeh koupíte, přinesete ho domů, ale co dál? Zatímco natural byste měli tepelně zpracovat, uzený, marinovaný a smažený nemusíte. Natural je taky chuťově výraznější, proto je lepší začínat s upravenými variantami.
Tempeh můžete použít do rýžových pokrmů, na špagety, do salátů, uzený tempeh klidně dejte do bulky na hamburger nebo do bramborových knedlíků, kde v pohodě nahradí uzené maso. Stačí popustit uzdu fantazii a zaexperimentovat!
Použité zdroje:
- https://www.jimeto.cz/tempeh/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Tempeh
- https://www.vegmania.cz/vegpedie/tempeh/