Jste zde

Top 7 omáček na těstoviny: Žampionová, s citrónem... Jsou rychlé, snadné a oslníte s nimi!

boloňská omáčka na těstoviny Zdroj: Shutterstock
Milujete těstoviny? Pak určitě točíte pár omáček pořád dokola a možná už vás to moc neuspokojuje. Proto jsme tu se sedmičkou omáček, které váš repertoár parádně oživí!

1. 7. 2024

Těstoviny jsou vděčné jídlo, které lze zkombinovat prakticky s čímkoli. Často tak vznikne báječný pokrm i všeobecně oblíbeným stylem „co dům dal“. Pokud ale chcete svoje příští těstoviny vyšperkovat a chuťově vyladit k dokonalosti, vyzkoušejte některý z receptů, který jsme pro vás vybrali (a vyzkoušeli!).

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je klasika, která snad nikdy nemůže urazit (leda tak vegetariány a vegany). 

Co potřebujete: 250 g mletého masa (ideálně směs vepřového a hovězího), 800 g sekaných rajčat, 50 g slaniny, 100 ml bílého nebo červeného vína, 2 lžíce oleje, 100 ml plnotučného mléka, větší mrkev a cibuli, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, lžičku cukru krupice, 2 kusy bobkového listu, sůl, pepř a lžičku oregana

Jak na to?

  • Rozehřejte si olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky. 
  • Nastrouhejte si mrkev nahrubo a nakrájejte celer na malé kostičky. Nadrobno nasekejte česnek – to všechno přidejte na pánvičku k cibuli.
  • Restujte tuhle směs asi 5 minut, zelenina by měla být trošku opečená.
  • Potom k zelenině přidejte mleté maso a v průběhu opékání ho od sebe postupně oddělujte, aby se ho nepropekla jen část.
  • Maso už je opečené? Podlijte ho mlékem, to pak nechte vyvařit. Ten samý postup zopakujte s vínem.
  • K masu přidejte cukr a rajský protlak. Všechno zamíchejte dohromady a zhruba minutu restujte.
  • Přidejte sekaná rajčata i se šťávou, pepř a sůl, oregano a dva kusy bobkového listu.
  • Směs přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na minimum.
  • Hrnec přikryjte pokličkou, ale nechte trošku mezeru.
  • Takhle směs duste 2–3 hodiny a čas od času ji promíchejte. Může se stát, že se začne připalovat – v tom případě přilijte trochu vody.
  • Po 2–3 hodinách bude hotovo. Boloňskou omáčku servírujte na špagetách a navrch nasypte trošku parmezánu.

Abeceda těstovin: Abyste už příště měli jasno v tom, co koupit a z čeho uvařit

shutterstock_585891056.jpg

rajčatová omáčka
Zdroj: 
Shutterstock
Jednoduchý rajčatový základ můžete oživit třeba ještě lilkem, případně čerstvými mořskými plody.

Omáčka Arrabbiata

Chvíli ještě zůstaneme u rajčat, tentokrát k nim ale přihodíme chilli

Co potřebujete: 250 g rajčat, cibuli, 200 g oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, ½ červené papriky, 50 ml bílého octa, lžičku cukru, lžíci rajského protlaku a sůl podle chuti

Jak na to?

  • Rozpalte si olej a dejte na něj nasekanou cibuli s česnekem a nakrájenou červenou paprikou. Všechno smažte až do změknutí.
  • Přidejte cukr a ocet a nechte tekutinu vyvařit.
  • Smíchejte nakrájená rajčata s protlakem a olivami, přidejte ke směsi a vařte všechno dohromady asi 10 minut pod pokličkou. Rajčata se musí uvařit.
  • Pak už omáčku jen osolte a servírujte ideálně s penne!

Autentické butter chicken, po kterém se jen zapráší: Na koření nešetřete a nezapomeňte máslo

Lahodná omáčka s cheddarem

A teď něco pro milovníky sýrů. Jestli máte rádi cheddar, tuhle dobrotu si určitě nejednou zopakujete.

Co potřebujete: 400 g cheddaru, 60 ml mléka, vejce, 3 lžíce hladké mouky, 6 lžic másla, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ lžičky mleté papriky, sůl a pepř

Jak na to? 

  • Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  • Z másla a mouky si připravte jíšku.
  • Přilijte k ní mléko, přisypte papriku a muškátový oříšek, promíchejte a krátce povařte.
  • Rozšlehejte vajíčko a zapracujte ho do směsi, přidejte sůl a pepř podle chuti. 
  • Nakonec přisypte cheddar a směs míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Hotovo!

shutterstock_2479866981.jpg

sýrová omáčka na špagety
Zdroj: 
Shutterstock
Skvělou kombinací je i kuřecí maso a některý z výraznějších sýrů.

Omáčka s modrým sýrem a kuřecím masem

Je libo kousek masa? Sýrová omáčka s kuřecím je vždycky sázkou na jistotu!

Co potřebujete: 500 g kuřecích prsou, česnek, cibuli, smetanu, sýr s modrou plísní, olej, sůl, pepř a muškátový oříšek

Jak na to?

  • Maso, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
  • Rozpalte olej na pánvi a nechte na něm zesklovatět cibuli.
  • K cibuli přidejte maso a ze všech stran ho lehce osmahněte.
  • Přilijte trochu smetany (přiměřeně, od oka) a nechte ji krátce povařit.
  • Přidejte nastrouhanou nivu, sůl a pepř, česnek a trošku muškátového oříšku.
  • Pak je hotovo. Omáčku s masem nalijte na čerstvě uvařené těstoviny a obojí promíchejte.
  • Navrch můžete nasypat ještě trošku sýra na ozdobu.

Kuskus: 5 receptů na ultra rychlá a chuťově skvělá jídla

Žampiónová omáčka

V naší plejádě nemůžete vynechat houby! Připravte si fantastickou žampiónovou omáčku, kterou oslníte kdejakého strávníka.

Co potřebujete: 200 ml 33% smetany, 5 žampiónů, 100 ml vody nebo vývaru, ½ cibule, lžičku sušené bazalky, oregana, tymiánu a oleje, sůl

Jak na to?

  • Nakrájejte si cibuli nadrobno a zpěňte ji na oleji.
  • Žampióny nakrájejte na plátky a přidejte je k cibuli.
  • Jakmile houby osmahnete, přidejte vodu (nebo vývar), smetanu, bylinky a trošku soli.
  • Všechno pořádně promíchejte a vařte, dokud směs nezhoustne.

Polenta: Itálie na talíři slaná i sladká, místo bramborové kaše i kroket

shutterstock_2432515811.jpg

omáčka z ricotty
Zdroj: 
Shutterstock
Omáčky s ricottovým základem jsou lehké a svěží. A doladit je můžete třeba chřestem.

Omáčka Carbonara

Carbonara, to neznamená, že do špaget vmícháte vajíčko a smetanu a tím to skončí. Opravdové dobrotě musíte obětovat dobré (a hlavně správné) suroviny. 

Co potřebujete: 100 g pancetty nebo uzeného boku, 50 g parmezánu a 50 g sýru pecorino, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 3 vejce, pepř a sůl

Jak na to?

  • Uvařte si špagety na skus. 
  • Nakrájejte nadrobno pancettu, nastrouhejte si oba sýry, prošlehejte si vejce v misce, osolte je a opepřete.
  • Zmáčkněte česnek stranou nože, aby se uvolnily silice. 
  • Na pánvi nechte rozpustit máslo, dejte na něj pancettu a stroužky česneku.
  • Obojí opékejte 5 minut, aby byla pancetta pěkně křupavá. Česnek vyjměte a vyhoďte.
  • Do pánve přidejte těstoviny s trochou vody, v níž se vařily.
  • K vejcím, která máte rozšlehaná v misce, přisypte většinu sýra a pořádně směs promíchejte.
  • Dejte pánev z ohně, přilijte k těstovinám vajíčka se sýrem a dlouhou vidličkou nebo kleštičkami těstoviny promíchávejte, aby se obalily ve vaječné směsi. Ta teplem zhoustne, ale neměla by se srazit! 
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trošku vody z těstovin.
  • Vidličkou připravte každému strávníkovi na talíř „drdol“ špaget, zasypte ho troškou zbylého sýra, poprašte je čerstvě namletým pepřem a podávejte.

Italské rizoto, po kterém se utlučete. Zkuste trik s miso pastou nebo perlivým vínem

Omáčka s ricottou a citrónem

Chcete s těstovinami, respektive s omáčkou na ně trošku zaexperimentovat? Pak můžete zkusit tuhle lahůdku!

Co potřebujete: 500 g ricotty, lžičku sušeného rozmarýnu, kůru z citrónu, parmazán, pepř a sůl

Jak na to?

  • V pánvi rozehřejte ricottu a přidejte k ní dvě lžíce vody (třeba z těstovin, které vaříte).
  • Nastrouhejte k ní kůru z citrónu, množství je na vás. Záleží na tom, jak výraznou omáčku chcete mít.
  • Přidejte sůl a pepř, pořádně zamíchejte a nechte vařit zhruba 8 minut.
  • Jakmile je omáčka hotová, přidejte k ní na pánev uvařené těstoviny a obojí promíchejte.
  • Těstoviny na talíři pak ještě posypte troškou parmezánu.

Kterou z omáček vyzkoušíte jako první? Ať už to bude kterákoli, přejeme vám dobrou chuť!

Použité zdroje:
•    https://www.jsmekocky.cz/clanek/adela-cisarovska/zajimavosti/nejlepsi-omacky-na-testoviny-ze-susenych-rajcat-i-s-citronem
•    https://itesco.cz/hello/clanek/omacky-na-testoviny-7-top-receptu-ktere-nezklamou/25721/
•    https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/syrova-omacka-30001201.html
•    https://www.apetitonline.cz/recept/spaghetti-carbonara