1. 7. 2024
Těstoviny jsou vděčné jídlo, které lze zkombinovat prakticky s čímkoli. Často tak vznikne báječný pokrm i všeobecně oblíbeným stylem „co dům dal“. Pokud ale chcete svoje příští těstoviny vyšperkovat a chuťově vyladit k dokonalosti, vyzkoušejte některý z receptů, který jsme pro vás vybrali (a vyzkoušeli!).
Boloňská omáčka
Boloňská omáčka je klasika, která snad nikdy nemůže urazit (leda tak vegetariány a vegany).
Co potřebujete: 250 g mletého masa (ideálně směs vepřového a hovězího), 800 g sekaných rajčat, 50 g slaniny, 100 ml bílého nebo červeného vína, 2 lžíce oleje, 100 ml plnotučného mléka, větší mrkev a cibuli, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, lžičku cukru krupice, 2 kusy bobkového listu, sůl, pepř a lžičku oregana
Jak na to?
- Rozehřejte si olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky.
- Nastrouhejte si mrkev nahrubo a nakrájejte celer na malé kostičky. Nadrobno nasekejte česnek – to všechno přidejte na pánvičku k cibuli.
- Restujte tuhle směs asi 5 minut, zelenina by měla být trošku opečená.
- Potom k zelenině přidejte mleté maso a v průběhu opékání ho od sebe postupně oddělujte, aby se ho nepropekla jen část.
- Maso už je opečené? Podlijte ho mlékem, to pak nechte vyvařit. Ten samý postup zopakujte s vínem.
- K masu přidejte cukr a rajský protlak. Všechno zamíchejte dohromady a zhruba minutu restujte.
- Přidejte sekaná rajčata i se šťávou, pepř a sůl, oregano a dva kusy bobkového listu.
- Směs přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na minimum.
- Hrnec přikryjte pokličkou, ale nechte trošku mezeru.
- Takhle směs duste 2–3 hodiny a čas od času ji promíchejte. Může se stát, že se začne připalovat – v tom případě přilijte trochu vody.
- Po 2–3 hodinách bude hotovo. Boloňskou omáčku servírujte na špagetách a navrch nasypte trošku parmezánu.
Abeceda těstovin: Abyste už příště měli jasno v tom, co koupit a z čeho uvařit
Omáčka Arrabbiata
Chvíli ještě zůstaneme u rajčat, tentokrát k nim ale přihodíme chilli.
Co potřebujete: 250 g rajčat, cibuli, 200 g oliv, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, ½ červené papriky, 50 ml bílého octa, lžičku cukru, lžíci rajského protlaku a sůl podle chuti
Jak na to?
- Rozpalte si olej a dejte na něj nasekanou cibuli s česnekem a nakrájenou červenou paprikou. Všechno smažte až do změknutí.
- Přidejte cukr a ocet a nechte tekutinu vyvařit.
- Smíchejte nakrájená rajčata s protlakem a olivami, přidejte ke směsi a vařte všechno dohromady asi 10 minut pod pokličkou. Rajčata se musí uvařit.
- Pak už omáčku jen osolte a servírujte ideálně s penne!
Autentické butter chicken, po kterém se jen zapráší: Na koření nešetřete a nezapomeňte máslo
Lahodná omáčka s cheddarem
A teď něco pro milovníky sýrů. Jestli máte rádi cheddar, tuhle dobrotu si určitě nejednou zopakujete.
Co potřebujete: 400 g cheddaru, 60 ml mléka, vejce, 3 lžíce hladké mouky, 6 lžic másla, ½ lžičky muškátového oříšku, ½ lžičky mleté papriky, sůl a pepř
Jak na to?
- Cheddar nastrouhejte nahrubo.
- Z másla a mouky si připravte jíšku.
- Přilijte k ní mléko, přisypte papriku a muškátový oříšek, promíchejte a krátce povařte.
- Rozšlehejte vajíčko a zapracujte ho do směsi, přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Nakonec přisypte cheddar a směs míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Hotovo!
Omáčka s modrým sýrem a kuřecím masem
Je libo kousek masa? Sýrová omáčka s kuřecím je vždycky sázkou na jistotu!
Co potřebujete: 500 g kuřecích prsou, česnek, cibuli, smetanu, sýr s modrou plísní, olej, sůl, pepř a muškátový oříšek
Jak na to?
- Maso, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
- Rozpalte olej na pánvi a nechte na něm zesklovatět cibuli.
- K cibuli přidejte maso a ze všech stran ho lehce osmahněte.
- Přilijte trochu smetany (přiměřeně, od oka) a nechte ji krátce povařit.
- Přidejte nastrouhanou nivu, sůl a pepř, česnek a trošku muškátového oříšku.
- Pak je hotovo. Omáčku s masem nalijte na čerstvě uvařené těstoviny a obojí promíchejte.
- Navrch můžete nasypat ještě trošku sýra na ozdobu.
Kuskus: 5 receptů na ultra rychlá a chuťově skvělá jídla
Žampiónová omáčka
V naší plejádě nemůžete vynechat houby! Připravte si fantastickou žampiónovou omáčku, kterou oslníte kdejakého strávníka.
Co potřebujete: 200 ml 33% smetany, 5 žampiónů, 100 ml vody nebo vývaru, ½ cibule, lžičku sušené bazalky, oregana, tymiánu a oleje, sůl
Jak na to?
- Nakrájejte si cibuli nadrobno a zpěňte ji na oleji.
- Žampióny nakrájejte na plátky a přidejte je k cibuli.
- Jakmile houby osmahnete, přidejte vodu (nebo vývar), smetanu, bylinky a trošku soli.
- Všechno pořádně promíchejte a vařte, dokud směs nezhoustne.
Polenta: Itálie na talíři slaná i sladká, místo bramborové kaše i kroket
Omáčka Carbonara
Carbonara, to neznamená, že do špaget vmícháte vajíčko a smetanu a tím to skončí. Opravdové dobrotě musíte obětovat dobré (a hlavně správné) suroviny.
Co potřebujete: 100 g pancetty nebo uzeného boku, 50 g parmezánu a 50 g sýru pecorino, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 3 vejce, pepř a sůl
Jak na to?
- Uvařte si špagety na skus.
- Nakrájejte nadrobno pancettu, nastrouhejte si oba sýry, prošlehejte si vejce v misce, osolte je a opepřete.
- Zmáčkněte česnek stranou nože, aby se uvolnily silice.
- Na pánvi nechte rozpustit máslo, dejte na něj pancettu a stroužky česneku.
- Obojí opékejte 5 minut, aby byla pancetta pěkně křupavá. Česnek vyjměte a vyhoďte.
- Do pánve přidejte těstoviny s trochou vody, v níž se vařily.
- K vejcím, která máte rozšlehaná v misce, přisypte většinu sýra a pořádně směs promíchejte.
- Dejte pánev z ohně, přilijte k těstovinám vajíčka se sýrem a dlouhou vidličkou nebo kleštičkami těstoviny promíchávejte, aby se obalily ve vaječné směsi. Ta teplem zhoustne, ale neměla by se srazit!
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte ještě trošku vody z těstovin.
- Vidličkou připravte každému strávníkovi na talíř „drdol“ špaget, zasypte ho troškou zbylého sýra, poprašte je čerstvě namletým pepřem a podávejte.
Italské rizoto, po kterém se utlučete. Zkuste trik s miso pastou nebo perlivým vínem
Omáčka s ricottou a citrónem
Chcete s těstovinami, respektive s omáčkou na ně trošku zaexperimentovat? Pak můžete zkusit tuhle lahůdku!
Co potřebujete: 500 g ricotty, lžičku sušeného rozmarýnu, kůru z citrónu, parmazán, pepř a sůl
Jak na to?
- V pánvi rozehřejte ricottu a přidejte k ní dvě lžíce vody (třeba z těstovin, které vaříte).
- Nastrouhejte k ní kůru z citrónu, množství je na vás. Záleží na tom, jak výraznou omáčku chcete mít.
- Přidejte sůl a pepř, pořádně zamíchejte a nechte vařit zhruba 8 minut.
- Jakmile je omáčka hotová, přidejte k ní na pánev uvařené těstoviny a obojí promíchejte.
- Těstoviny na talíři pak ještě posypte troškou parmezánu.
Kterou z omáček vyzkoušíte jako první? Ať už to bude kterákoli, přejeme vám dobrou chuť!
Použité zdroje:
• https://www.jsmekocky.cz/clanek/adela-cisarovska/zajimavosti/nejlepsi-omacky-na-testoviny-ze-susenych-rajcat-i-s-citronem
• https://itesco.cz/hello/clanek/omacky-na-testoviny-7-top-receptu-ktere-nezklamou/25721/
• https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/syrova-omacka-30001201.html
• https://www.apetitonline.cz/recept/spaghetti-carbonara