Jste zde

Upečte si domácí bulky na burger: Poctivé do posledního drobku

hamburger a hranolky Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pořádné burgery s porcí masa, zeleniny a skvělým dresinkem. Miluje je celý svět a s burgery z fastfoodu je ani nemůžeme srovnávat. Jak ale nezazdít skvělou chuť masa? Rozhodně si upečte domácí bulky!

16. 8. 2020

Že vás to nemůže nikdy zasytit? Naopak, tenhle vydatný burger vám nedovolí jen tak vyhladovět. Díky masu budete sytí dlouho a energii vám dodají sacharidy z pečiva a tuky (třeba z dresinku). Je ale potřeba za něj zaplatit víc než pár korun ve zmíněném fastfoodu, kde vám naservírují něco, co byste mohli sníst i pětkrát, a stejně byste měli hlad.

Možná že si ten nejlepší burger přesně podle svých chutí uděláte sami doma. Když si vyberete své oblíbené maso, zeleninu, dresink a nejrůznější dodatečné ingredience, vykouzlíte si úžasný skvost. Byla by proto škoda konzumovat tenhle skvost ve včerejší housce.

bigstock-vegan-hamburger-bread-made-wi-368142121.jpg

vegetariánský hamburger
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
I ty nejlepší restaurace si housky na hamburgery pečou.

Domácí bulky, které si určitě zopakujete

Pořádná hamburgerová bulka by toho měla spoustu unést a vydržet, ale zároveň je bezva, když se v ústech rozsýpá a tuhostí nekonkuruje žvýkačce. Vyzkoušejte tenhle recept!

Co potřebujete (na 10 bulek): 500 g hladké mouky, 2 žloutky, vejce, 160 ml slunečnicového oleje a špetku soli. Na kvásek pak ještě 42 g droždí, 250 ml vlažného mléka a 40 g cukru moučka. Nakonec byste měli bulku něčím posypat – třeba mákem nebo sezamem. I to si připravte.

bigstock-hamburger-and-double-cheesebur-300784654.jpg

bulky na hamburgery
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Někteří specialisté doporučují housky před podáváním potřít majonézou a pak lehce ogrilovat.

Jak na to?

  • Do velké mísy prosejte mouku a přidejte jedno celé vajíčko a dva žloutky, olej a špetku soli. 
  • V jiné misce si připravte kvásek – smíchejte cukr s mlékem a nadrobeným droždím.
  • Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho do základní směsi.
  • Vypracujte těsto, poprašte ho moukou a dejte do jiné mísy. Přikryté utěrkou ho nechte hodinu odpočívat v teple.
  • Vykynuté těsto si dejte moukou poprášený vál a rozdělte ho na 10 dílů (nebo na tolik, kolik bulek chcete mít).
  • Z každého kousku těsta udělejte placku a její okraje zahněte ke středu. Tak dosáhnete krásné hladkosti vrchní části každé bulky.
  • Každý bochánek potřete vajíčkem a posypte mákem nebo sezamem. 
  • Přehřejte si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) a pečte zhruba 15 minut.
  • Pravidelně bulky kontrolujte, čas je jen orientační. 

K burgeru můžete přidělat ještě domácí hranolky nebo cibulové kroužky. Pak už to bude dokonalé.

Nic složitého to není, zato výsledek bude fantastický. Věřte, že když ho naservírujete návštěvě s tím, co má ráda, sklidíte bouřlivé ovace!