Jste zde

Velikonoční beránek na poslední chvíli: Je bez vážení a zvládnou ho i kuchaři začátečníci

hrníčkový beránek Zdroj: Shutterstock
Ty nejoblíbenější recepty jsou pochopitelně ty nejjednodušší. Tím spíš, pokud k jejich přípravě nepotřebujete půldenní volno a váhu. Pusťte se do pečení velikonočního beránka na poslední chvíli s tímhle jednoduchým receptem!

20. 3. 2024

Pro přípravu bleskového velikonočního beránka budete potřebovat jen běžný hrnek na čaj nebo kávu a několik základních surovin. Nezbytná je samozřejmě důkladně vymazaná a hrubou moukou vysypaná forma, ze které velikonoční nádheru vyklopíte jedna radost. Následující recept je vhodný pro začátečníky i naprosté kuchařské antitalenty.

Přečtěte si také: Vaření bez vážení: Jak si poradit bez kuchyňské váhy a odměrky

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 větší špetku soli
  • 1 a ½ lžíci namletých vlašských ořechů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 hrnek plnotučného mléka 
  • 3 celá vejce 
  • 1 lžíce rumu

Jak na to?

Jako první si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Připravte si větší mísu, do které prosejete obě mouky. Přidejte krystalový cukr, špetku soli a také všechny vlašské ořechy. Do suché směsi přijde ještě 1 sáček prášku do pečiva a 1 sáček vanilkového cukru. Dobře promíchejte.

shutterstock_2136630809.jpg

kakaový beránek
Zdroj: 
Shutterstock
Barvu můžete beránkovi dodat třeba tím, že do těsta vmícháte trochu kakaa.

Následně do misky nalijte 1 hrnek plnotučného mléka a přidejte také celá vejce a lžíci rumu. Důkladně promíchejte nebo prošlehejte ručním šlehačem tak, aby v těstě nebyly hrudky.

Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte jej asi 20 minut. Následně teplotu stáhněte na 180 stupňů Celsia a pečte dalších 25 minut.

Mohlo by vás zajímat: Kraslice na poslední chvíli: Použijte korálky, bavlnku nebo ubrousky

To, jestli je beránek hotový, zkontrolujete špejlí, kterou zapíchnete do jeho nejširší části. Pokud je špejle suchá, beránek je hotový. Beránka nechte jen krátce vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy. Jakmile beránek úplně vychladne, můžete ho dozdobit čokoládovou polevou, šlehačkou nebo jen barevnými pentličkami, které mu uvážete okolo krku. 

Náš tip: Pokud nemáte čas ani potřebné suroviny na zdobení velikonočního beránka, můžete ho jednoduše pocukrovat moučkovým cukrem a oči „vyrobit“ třeba z lentilek nebo voňavých hřebíčků

Použité zdroje: 

  • https://www.toprecepty.cz/recept/60102-jednoduchy-velikonocni-beranek/
  • https://www.vareni.cz/recepty/rychly-velikonocni-beranek/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/rychly-velikonocni-beranek.html