28. 10. 2023
Po nakládaných houbách se utlučete
Letošní houbařská sezóna byla vskutku vydatná. Houbaři nosili z lesů koše hřibů, které následně sušili, mrazili nebo zpracovávali v nejrůznější pokrmy. Pokud vám pár čerstvých (nebo mražených) hříbků z poslední návštěvy lesa zbylo, zkuste je naložit do sladkokyselého nálevu.
Na nakládané houby budete potřebovat:
- 300 ml vody
- 200 ml octa
- 25 g cukru
- 4 kuličky nového koření
- 3 kusy bobkového listu
- Tymián
- 7 g hořčičného semínka
- Čerstvé (nebo mražené) houby
- Cibuli
- 4 kuličky černého pepře
- 10 g soli
Jak na to?
Do většího hrnce přidejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte zhruba 5 minut. Nálev nechte po uvaření vychladnout.
Připravte si houby, které očistíte a nakrájíte na menší kousky. Zhruba pět minut je povařte v osolené vodě a také nechte vychladnout.
Na dno čisté zavařovací sklenice přidejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, vychladlé houby a vše zalijte připraveným nálevem. Sterilujte při 100 °C asi 30 minut.
Nakládaná červená cibule je ideální do salátů i jako příloha
Pokud jste si zamilovali malé nakládané cibulky, zkuste vykouzlit podobnou dobrotu i z červené cibule. Tenhle postup se dokonce obejde bez zdlouhavého vaření. Stačí jen suroviny důkladně promíchat, den počkat a výbornou chuťovku máte hotovou.
Na nakládanou červenou cibuli budete potřebovat:
- 1 červenou cibuli
- ½ hrnku jablečného octa
- 1 hrnek horké vody
- 1 lžíci cukru
- 1 a půl lžičky mořské soli
Jak na to?
V menší misce smíchejte ocet, horkou vodu, cukr a sůl. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
Poté si oloupejte cibuli, kterou rozkrojíte na půlky a ty pak na tenké plátky. Takto nakrájenou cibuli přesuňte do šroubovací sklenice a přelijte ji octovým nálevem.
Sklenici uzavřete víčkem a cibuli nechte macerovat zhruba do druhého dne v lednici, kde vydrží klidně i několik týdnů. Cibulka se hodí nejen jako příloha, ale i do salátů, burgerů nebo k masu.
Nakládaná mrkev s římským kmínem
Skvělou pochoutkou je i nakládaná mrkev, jejíž chuť podtrhnete aromatickým římským kmínem. Pro naložení vám opět bude stačit jen několik málo surovin, které máte určitě doma v lednici nebo ve spíži.
Na nakládanou mrkev budete potřebovat:
- 500 g mrkve
- 300 ml octa
- 100 ml vody
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíci římského kmínu
Jak na to?
Mrkev jako první očistěte, oloupejte a nakrájejte na šikmé tenké plátky nebo na kolečka. Takto připravenou mrkev povařte asi 3 až 5 minut ve vodě.
Vedle si připravte pánvičku a římský kmín nasucho opražte. Ve vedlejším rendlíku smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a opražený kmín. Přiveďte k varu a zhruba pět minut vařte.
Nechte vychladnout a hotovým lákem mrkev naskládanou do zavařovací sklenice zalijte a uložte do lednice do druhého dne.
Nakládaná řepa potěší i ty největší odpůrce
Pokud znáte červenou řepu jenom ze školních jídelen, pak se vám vůbec nedivíme, že s největší pravděpodobností nepatří mezi vaše oblíbené pokrmy. Dejte jí ale ještě jednu šanci a zkuste ji připravit podle následujícího receptu. Věříme, že na tuhle zdravou krásku změníte názor už po prvním ochutnání.
Na nakládanou červenou řepu budete potřebovat:
- Menší a podobně velké bulvy červené řepy
- Sůl
- 1 vody
- 350 ml 8% octa
- 60 g cukru krupice
- 40 g soli
- 4 kuličky nového koření
- 20 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
Jak na to?
Řepu omyjte, očistěte, ale neloupejte. Uvařte ji v osolené vodě doměkka (cca 40 – 60 minut). Řepu spařte studenou vodou a nakrájejte ji na plátky nebo kostičky. Poté ji rozdělte do čistých a suchých sklenic.
Vodu asi 5 minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením, které můžete nadrtit v moždíři. Po spaření můžete koření přecedit a řepu zalévat pouze svařenou tekutinou.
Sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C. Poté je nechte vychladnout a uložte do lednice. Řepa bude chutnat nejlépe po několika dnech uležení.
Použité zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/recepty/nakladana-sladkokysela-cervena-cibule
- https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.nakladana-mrkev-rimskym-kminem.r_id=CZ_2018.html
- https://fresh.iprima.cz/recepty/sladkokysele-nakladane-houby
- https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-cervena-repa-v-pikantnim-nalevu-9109