Jste zde

Zelný salát podle ČSN: Díky jednoduché fintě bude chutnat tak, jako za „socíku“

miska salátu Zdroj: Shutterstock
Na jednoduchý zelný salát jste mohli dříve narazit téměř v každé restauraci. Jako obloha se servíroval k hlavním jídlům. Dostávali ho ale i děti ve školních jídelnách.

26. 11. 2024

Jeho výrobní náklady byly zanedbatelné a my jsme sladkokyselé chuti tehdy naprosto propadli. Chcete si připomenout dávno zapomenutou dobrotu? Máme pro vás recept podle původních československých norem!

Díky normám chutnal salát vždycky stejně

Pokud nepatříte mezi dříve narozené a československé státní normy vás tedy minuly, vysvětlíme, že v tehdejší době (rok 1967) šlo o závazný soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. 

Zavedení těchto norem mělo jediný cíl – snahu o zajištění konzistence, kvality a bezpečnosti prodávaných potravin a nápojů napříč republikou. Závazné normy obsahovaly nejen pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, ale také hygienická pravidla pro kuchyně a restaurace. 

Přečtěte si také: Retro socialistický rybí salát zachutná i těm největším odpůrcům všeho, co voní mořem

shutterstock_2277222881.jpg

salát z červeného zelí
Zdroj: 
Shutterstock
Zelný salát můžete připravit z červené i bílé varianty zelí.

Obdoba amerického Coleslawu

„Náš“ zelný salát je vlastně obdobou amerického salátu Coleslaw, který u nás proslavil známý řetězec rychlého občerstvení v roce 1994. Na rozdíl od něj ale do původního zelného salátu podle ČSN nepatří mrkev, majonéza ani celer

Jeho příprava je neskutečně jednoduchá a porce vyjde na několik korun. Potřebovat budete jen zelí, cibuli a věci k dochucení. Na jednu důležitou věc ale před přípravou salátu nezapomínejte. Aby ze zelí zmizela jeho štiplavost, je potřeba ho po nakrouhání povařit na pět minut ve vroucí vodě

Mohlo by vám zachutnat: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný

shutterstock_1292637679.jpg

salát ze zelí
Zdroj: 
Shutterstock
Sladkokyselá chuť krásně ladí třeba ke smaženým pokrmům.

Co budete na zelný salát podle ČSN potřebovat?

  • 1 040 g čerstvého zelí,
  • 127,5 g bílé cibule,
  • 50 g vody, 
  • 30 g soli, 
  • 50 g cukru, 
  • 50 g octu,
  • 50 g oleje.

Jak na to?

Jako první si připravte samotné zelí. To omyjte, zbavte tvrdých částí a nakrájejte najemno ostrým nožem. Vedle si připravte rendlík s vařicí vodou a zelí do ní na pět minut ponořte. Vodu slijte a nechte zelí v cedníku okapat. Vedle si připravte cibuli nakrájenou na malé kostičky. 

Do rendlíku po zelí nalijte vodu, cukr, sůl, ocet a olej. Vše nechte chvilku povařit a do zálivky přisypejte nakrájenou cibuli. Hotový nálev nechte vychladnout a promíchejte ho se scezeným zelím. Salát je nejlepší po uležení. Pokud jste nedočkaví a nemůžete ho nechat v lednici přes noc, věnujte mu alespoň dvě hodiny!

Použité zdroje:

  • Instagramový profil recepty_od_starkej
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7555-zelny-salat-podle-csn-klasicky-hospodsky-salat-bude-mit-tu-spravnou-chut-jako-pred-lety-diky-jednomu-triku/
  • https://makova-panenka.cz/recepty/zelne-salaty-z-cerstveho-zeli-petice-nejoblibenejsich-salatu-ze-zimniho-hlavkoveho-zeli/
  • https://sk.pinterest.com/pin/374784000260398146/