Jste zde

Žemlovka jako od šéfkuchaře: Dejte ji před pečením do lednice a vylepšete třeba krémem

žemlovka Zdroj: Shutterstock
Proměňte obyčejnou žemlovku v neobyčejnou delikatesu, za kterou by se nemusel stydět ani profesionální kuchař. Máme pro vás několik rad i spoustu tipů, které ji povznesou do nebeských výšin.

25. 2. 2024

Žemlovka, jinak také zemlbába, je velmi rychlý, jednoduchý a levný pokrm, který všichni dobře známe z dětství. Podávat ji můžete k obědu i k večeři a tradičně se připravuje z jablek a ze zbylého bílého pečiva. Nabízí však mnoho možností, jak ji pozvednout na skutečné kulinářské umění. 

shutterstock_307736507.jpg

rozkrojená žemlovka
Zdroj: 
Shutterstock
Správná žemlovka by měla být uvnitř vláčná, na povrchu křupavá a plná jablek. Nabízí však spoustu obměn. 

Příprava zemlbáby zabere jen pár minut a nabízí nekonečné množství obměn.

Zemlbába je sladký nákyp, jehož postup přípravy je v podstatě vždy stejný. Do máslem vymazané zapékací mísy kladete střídavě vrstvu ovoce a pečiva, které je máčené v misce s mlékem, cukrem a vejci, přidáte skořici a vše zakončíte vrstvou pečiva. Žemlovku zapékáte zhruba 25 minut na 220 stupňů Celsia, dokud není na povrchu křupavá. Nebojte se však experimentovat a roztančete své chuťové pohárky!

shutterstock_207761347.jpg

mléko a vejce
Zdroj: 
Shutterstock
K mléku a vejcím přidejte rumové aroma nebo pár kapek rumu a vaše žemlovka získá zcela jinou chuť. 

Žemlovku si můžete dopřát opravdu v mnoha obměnách. Jablka můžete nahradit hruškami, švestkami i banány a veku, rohlíky nebo toastový chléb můžete vyměnit za loupáky, croissanty, briošky i za plátky mazance nebo vánočky, které vám zbyly po svátcích.

Tvaroh, pudink, mascarpone, ricotta, vanilkový krém nebo zakysaná smetana dodají žemlovce vláčnost a sníh z vaječných bílků, kterým pokryjete povrch žemlovky několik minut před dopečením, ji zase ozdobí sněhobílými špičkami. 

Tip: Než vložíte žemlovku do trouby, nechte ji několik hodin odpočívat v lednici. Vejce rozšlehaná v mléku se lépe vsáknou do pečiva a při pečení se nesrazí, což způsobí, že výsledná žemlovka bude po upečení mnohem hebčí a vláčnější. 

Dále ji můžete obohatit nasekanými oříšky, citronovou kůrou i rozinkami, které mimo jiné získají skvělou chuť i vůni, když je několik hodin před přípravou samotné žemlovky namočíte do rumu.

Místo skořice můžete vyzkoušet perníkové koření a obyčejný cukr můžete nahradit cukrem vanilkovým. Vaší chuti a fantazii se zkrátka meze nekladou. 

shutterstock_1434553922.jpg

mascarpone
Zdroj: 
Shutterstock
Zkuste při přípravě žemlovky nahradit mléko smetanou nebo místo tvarohu použijte mascarpone. 

Chcete-li dietnější verzi, je vhodné používat nízkotučné produkty, sladidlo bez kalorií a běžné bílé pečivo nahradit pečivem celozrnným. Přidat můžete také sušené ovoce bez přidaného cukru a spoustu oříšků, které nejenže zlepší chuť, ale také žemlovku obohatí o důležité minerály. 

Zdroje:

  • https://magazin.recepty.cz/clanky/mate-radi-zemlovku-vyzkousejte-nasich-10-receptu-ktere-zmizi-z-pekace-vcukuletu-1380.html
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDemlovka
  • https://www.apetitonline.cz/menu/zemlovka-z-vanocky-croissantu-nebo-loupaku
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/2082-holka-u-plotny-radi-jak-na-nejlepsi-zemlovku-zkuste-to-bez-rohliku-a-pridejte-smetanu-a-rum/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/nejlepsi-zemlovka-oblibene-recepty/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/zemlovka-zemlbaba/