21. 2. 2024
Bramborák (nebo taky starším názvem cmunda) patří k nám Slovanům jako hořčice k párku. Kromě nás si tohle jídlo oblíbili i mnozí Germáni a Maďaři. Základ odpradávna tvoří brambory, mouka, olej, sůl a koření, ale těsto je tak variabilní, že do něj můžete přihodit spoustu dalších oblíbených laskomin. Dnes přidáváme i vajíčko a mouky používáme mnohem víc než naši předci.
Zajímavé je, že v Německu a Polsku se občas do bramboráku nepřidává česnek a výsledná placka se pak konzumuje na sladko, třeba s marmeládou. Bez zajímavosti nezůstává, že bez bramboráků se neobejde ani židovská Chanuka!
5 receptů, které si vaše chuťové buňky zamilují
Pojďme si tedy ukázat, jak připravit tradiční bramboráky a jak je taky vylepšit nebo lépe řečeno ozvláštnit. Ono obvykle totiž na bramborácích, jak je známe, není moc co vylepšovat, jak jsou báječné!
Základní těsto na 6 porcí se skládá z 600 g brambor. Polovinu jich nastrouhejte najemno a polovinu nahrubo. K nastrouhaným bramborám rozklepněte dvě vejce, přidejte 2 polévkové lžíce mouky, lžičku soli, špetku pepře, majoránku, a bude-li těsto příliš hutné, můžete přilít trošku mléka. Ale s mírou!
Bramboráky se šunkou a sýrem
Pokud milujete šunku a sýr, určitě si je dopřáváte při každé možné příležitosti. K nim může patřit třeba i příprava bramboráků – všechny ingredience, jak jistě uznáte, spolu budou ladit. Kromě výše zmíněných ingrediencí budete tedy potřebovat zhruba 150 g kvalitní šunky (ideálně parmské) a 200 g sýra. Použít můžete obyčejný eidam, ale naprosto fantastickou baštu vykouzlíte s parmazánem.
Sýr nastrouhejte a šunku nakrájejte na malé kousky, přimíchejte do základního těsta a dejte smažit. Bude to paráda!
Bramboráky s červenou řepou
Do bramboráků se dá přidat snad jakákoli tvrdá zelenina. My jsme vybrali červenou řepu, protože výsledek svého snažení v tomto případě určitě oceníte souhlasným pomlaskáváním. Řepu s bramborami můžete namíchat v poměru, jaký sami uznáte za vhodný. Jen myslete na to, že řepa je sladší než brambora, od čehož se bude odvíjet výsledná chuť. Když přidáte ještě půlku cibule, vznikne delikatesa, o které se vám nesnilo.
Bramboráky s cibulí a se slaninou
Tohle je ovšem bomba, hlavně pro ty, kteří milují chuť cibule a slaniny, obzvlášť takhle najednou. Bramboráky stačí udělat podle základního receptu. Až budou hotové, nakrájejte cibuli a nechte ji na pánvičce zezlátnout, přidejte slaninu a nechte ji zlehka propéct. Vznikne vám vynikající sypání na tradiční bramboráky.
Náš tip: Tahle kombinace je skvělá i s kysaným zelím. To si můžete uvařit, nebo rovnou koupit uvařené a předpřipravené.
Bramboráky s jablky a medem
Nechte se zlákat sladkou verzí! Jen ze základního těsta vynechte česnek, jinak by byl výsledek, řekněme, chuťově rozporuplný. Použijte jen 200 g brambor a 1 kg jablek, k tomu pak 3 polévkové lžíce medu. Takto by mělo být těsto dostatečně sladké, ale ne přeslazené. Smažte jako obvykle a servírujte pokapané medem nebo jakýmkoli sladkým sirupem.
Bramboráky s jablečným pyré
A teď tu sladkou verzi dotáhneme k dokonalosti! Připravte si tradiční bramboráky, jen těsto trochu doslaďte medem. K nim pak vytvořte vynikající jablečné pyré – oloupaná a nakrájená jablka (500 g) dejte vařit ve vodě, pak přidejte 100 g cukru, šťávu z půlky citrónu a půl sáčku vanilkového pudingu. Míchejte, dokud puding nezhoustne, pak pyré odstave z plamene a podávejte s bramboráčky. Dobrou chuť!
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/recepty/nejlepsi-recept-na-krupave-bramboraky-podle-romana-vanka
- https://www.toprecepty.cz/recept/1070-bramboraky/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/bramboraky-recept/
- https://www.noze.cz/nejjednodussi-recept-na-tradicni-ceske-bramboraky