26. 1. 2021
Čokoláda je jedna z nejoblíbenějších pochutin. Podle statistik ji každý z nás během jednoho roku sní až šest kilogramů a jen málokdo ji odmítne! Pokud však chcete z čokolády vytěžit co nejvíce zdraví prospěšných látek, v obchodě sáhněte pouze po vysoce kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa.
Čím více kakaa, tím lépe!
Kvalitní čokoláda má mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Její pravidelná konzumace ochrání tělo před infarktem a dalšími kardiovaskulárními onemocněními, před Alzheimerem i před některými druhy rakoviny.
Funguje jako skvělé antidepresivum, zlepšuje pozornost a je považována za účinné afrodiziakum. Podle mnoha studií dokonce pomáhá snižovat i váhu. Důležité je však dbát na její přiměřené množství.
Dokonalé brownies není žádná “dusivka”
Čokoládové brownies je velmi oblíbený moučník, který zvládne opravdu každý. Jeho příprava nevyžaduje extra kulinářské dovednosti. Dejte si však pozor na přesušení! Správně upečené brownies je uvnitř vlhké a vláčné.
Co potřebujete: 250 g čokolády s vysokým obsahem kakaa, 150 gramů másla, 140 gramů hnědého cukru, 3 vejce, 2 lžíce holandského kakaa, 80 gramů hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva
Jak na to: Vejce ušlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte kakao a postupně i vychladlou čokoládu, kterou jste si předtím velmi pozvolna rozpustili s máslem na mírném plameni v kastrůlku, v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Do směsi postupně ručně zapracujte prosátou mouku a prášek do pečiva.
Hotové těsto rozetřete na malý plech vyložený pečicím papírem a pečte ho zhruba 30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Hotové brownies vytáhněte z trouby ještě trochu nedopečené, aby zůstalo uvnitř vláčné. Ztuhne během chladnutí.
Hotové a vychladlé brownies můžete servírovat s jahodovým nebo malinovým rozvarem, s domácí šlehačkou nebo ho můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Hříšně dobrá čokoládová pěna
Čokoládová pěna je jednoduchý dezert, který si zamilujete. Nejenže skvěle chutná, ale i tak vypadá! Naservírovat ji můžete v pohárku spolu s nejrůznějším ovocem nebo oříšky.
Co potřebujete: 180 gramů kvalitní čokolády, 1 lžíce másla, 250 ml smetany ke šlehání, 3 čerstvá vejce, 1 až 3 lžíce cukru podle chuti
Jak na to: Čokoládu spolu s kouskem másla rozpusťte ve vodní lázni tak, aby se miska s čokoládou nedotýkala vodní hladiny. Rozpuštěnou čokoládu odstavte a za občasného míchání ji nechte vychladnout na teplotu 40 stupňů Celsia. Až čokoláda zchladne, přidejte žloutky a vše promíchejte.
Do směsi postupně po několika dávkách přimíchejte i tuhý sníh, který jste si vedle v misce vyšlehali z bílků a cukru. Na závěr přimíchejte vyšlehanou smetanu.
Čokoládovou pěnu nechte několik hodin vychladnout.
Jedlý dárek, který potěší
Čokoládové lanýže z kvalitní čokolády potěší nejen vás, ale i každého, koho se rozhodnete obdarovat. Bonbony s intenzivní čokoládovou chutí, které svým vzhledem připomínají drahé houby, si můžete připravit velmi snadno a v mnoha variacích. Základ je vždy stejný.
Co potřebujete: 200 gramů kvalitní čokolády, 100 gramů másla, 70 gramů smetany ke šlehání, 60 gramů cukru krupice, kakao na obalení
Jak na to: Smetanu, cukr a máslo opatrně zahřejte na mírném ohni. Až se máslo s cukrem rozpustí, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a vše důkladně promíchejte. Hladký krém, ganache, nalijte do silikonové formy a nechte ho do druhého dne zchladnout v lednici.
Druhý den ze ztuhlé hmoty vymodelujte špičkami prstů kuličky, které můžete obalit klasicky v kakau nebo v kokosu, v pistáciích a dalších oříškách.
Tip: Ganache na přípravu lanýžů můžete ochutit zrníčky z vanilkového lusku, oblíbeným likérem, kávou i kousky chilli papriček.