Jste zde

Chybí vám koktejl z „mlíčňáku“? Připravte si ho podle původních norem a bude chutnat stejně!

jahodový koktejl s brčkem Zdroj: Shutterstock
Mléčné bary a automaty, to byly fast foody za dob socialismu. Rychlé občerstvení po cestě do práce, během směny nebo volného odpoledne podávalo nejrůznější saláty, smaženky, párky, chlebíčky, ale i jahodové nebo vanilkové koktejly.

1. 12. 2024

Jak si připravit první zmíněný tak, aby chutnal jako kdysi? Zkuste to podle našeho receptu, který vychází z původních československých státních norem. Příprava jahodového koktejlu zabere jen pár minut a výsledek vás svou autentickou chutí vrátí do doby dávno minulé.

Přečtěte si také: Retro Harlekýn: Upečte si dort podle staré normy. Bude jako z "mlíčňáku"

Legendární automat Koruna a „koktail“ za 3 koruny

Zřejmě tím nejslavnějším „koktailem“ byl ten z automatu Koruna, který stál na Václavském náměstí v Praze. Ochutnat jste v mléčném úseku zmíněného podniku mohli nejen jahodový nektar, ale taky ten, který voněl a chutnal po karamelu, vanilce nebo oříšcích

shutterstock_2452650771.jpg

jahodový koktejl ve vysoké sklenici
Zdroj: 
Shutterstock
Jahodový koktejl často přišel na polovinu týdenního kapesného, ale ta chuť...

Pamětníci nám jistě dají za pravdu, že cena takovéto dobroty byla hříšné tři koruny a často na ni padla půlka týdenního kapesného. Pokud si chcete připomenout chutě dávno minulé, začtěte se společně s námi do receptu publikovaného v Recepturách mléčných nápojů a pokrmů z roku 1984. 

Mohlo by vám zachutnat: Retro mlsání: Připravte si banana split podle klasického receptu

Co budete na jahodový koktail podle ČSN potřebovat?

  • 330 ml mraženého smetanového krému
  • 1500 ml mléka
  • 400 g mražených jahod
  • 100 ml citronového sirupu
  • 50 g cukru

Jak na to?

Částečně povolené jahody smíchejte s cukrem a citronovým sirupem a směs nechte v chladu odpočinout. Do nádoby šlehacího aparátu vlijte na 2 °C vychlazené mléko, přidejte mražený smetanový krém, povolenou jahodovou směs a vše společně vyšlehejte. Hotový koktejl nalijte do vysoké sklenice, kde ho můžete ozdobit čerstvou jahodou nebo koktejlovou třešní.

Přečtěte si také: Retro potraviny, které milujeme: Jak vznikla Májka a po kom se jmenuje Polárka?

Záhadný krém 100/30

Závěrem musíme zmínit jednu zajímavost z původního receptu. Tou byl mražený smetanový krém 100/30, který už dnes z pochopitelných důvodů není k sehnání. Dříve šlo možná o nějaký obdobný krém typu „Polárka“. Dnes ho můžete v receptu nahradit klasickou smetanovou zmrzlinou

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/koktail-jako-z-mlicaku-neni-problem-si-jej-pripravit-mame-puvodni-normy/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/1466-retro-okenko-vzpominate-si-jeste-na-mlicnaky-a-mlecne-koktejly/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/jahodovy-koktejl/