15. 10. 2020
Cibule je jedna z nejpoužívanějších pochutin. Je levná, zdravá a v kuchyni má všestranné využití. Neobejde se bez ní žádný základ na omáčku ani většina polévek. Využít ji lze však i jako hlavní surovinu! Pojďte si s námi upéct cibulový koláč nebo třeba uvařit poctivou cibulačku, která se může pyšnit blahodárnými účinky na lidské zdraví.
Zdravá cibulačka posílí imunitu
Francouzská cibulačka je skvělá a velmi jednoduchá polévka, která vás zahřeje, zasytí i potěší vaše chuťové pohárky. Základem je dozlatova osmahnutá cibule a poctivý vývar.
Co potřebujete: 4 větší cibule, 1 stroužek česneku, máslo, 1 litr poctivého drůbežího vývaru, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 300 ml suchého bílého vína, sůl, pepř
Jak na to?
- Očištěnou a na kolečka nakrájenou cibuli nechte spolu s česnekem osmahnout na másle.
- Dozlatova opečenou cibuli zaprašte moukou a zalijte horkým vývarem a kvalitním suchým vínem.
- Vše důkladně promíchejte a na mírném ohni vařte zhruba půl hodiny.
- Polévku podle své chuti osolte a opepřete.
Cibulačku podávejte s opečenou bagetou, posypanou sýrem a zapečenou pod grilem nebo v troubě při 180 stupních Celsia.
Sladkoslanou chuť cibulové marmelády si zamilujete!
Cibulová marmeláda je netradiční omáčka, kterou můžete podává k pečenému i grilovanému masu, k paštikám i k sýrům.
Co potřebujete: 1 kg červené cibule, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 200 ml červeného vína, pepř, 3 lžíce hnědého cukru a 2 lžíce balzamikového octa
Jak na to?
- Očištěnou červenou cibuli nakrájejte na slabé plátky a zpěňte ji na troše olivového oleje.
- Přidejte sůl, tymián, pepř, cukr a vše povařte na mírném ohni.
- Jakmile cibule začne karamelizovat, přilijte ocet a víno.
- Marmeládu vařte, dokud se neodpaří veškerá tekutina.
- Marmeládu skladujte v lednici nebo ji přelijte do čistých skleniček a sterilizujte ji.
Milovníci pikantního mohou do cibulové marmelády přidat i chilli.
Křupavé cibulové kroužky jsou skvělým předkrmem, který můžete připravit na mnoho způsobů. Silnější kolečka cibule můžete obalit v pivním těstíčku, v těstíčku s kukuřičnými lupínky i v klasickém trojobalu.
Slaný koláč s cibulí zvládne opravdu každý
Slaný koláč s cibulí vás zaujme nejen chutí, ale i jednoduchou přípravou. Bleskově vykouzlíte výborné pohoštění pro nečekanou návštěvu i chutnou a teplou večeři.
Co potřebujete: 1 kg cibule, 200 gramů zakysané smetany, 100 gramů nastrouhaného sýru, 100 ml mléka, 250 gramů tvarohu, 300 gramů slaniny, 400 gramů hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 50 ml oleje, kmín, sůl a pepř na dochucení a tuk na vymazání formy
Jak na to?
- Těsto, které si připravíte z mléka, tvarohu, hladké mouky, dvou vajec, soli a prášku do pečiva, rozválejte a vložte na důkladně vymazaný plech nebo do formy s vyšším okrajem.
- Na pánvi na troše oleje orestujte slaninu s cibulí a směs dolaďte solí, pepřem a kmínem.
- Směs přendejte na těsto a celý koláč zalijte směsí ze zakysané smetany a dvou vajec.
- Nakonec koláč zasypte nastrouhaným sýrem.
- Koláč pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 až 40 minut.
Cibulový koláč je skvělý teplý i vychladlý.
Cibulová omáčka dodá masu výtečnou chuť i vůni
Krémová cibulová omáčka je výborná k minutkám a k bramborovým nokům nebo šťouchaným bramborám. Je snadná a hotová raz dva.
Co potřebujete: 3 velké cibule, 100 gramů másla, 750 ml hovězího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, čerstvé nebo sušené bylinky (majoránka, oregáno)
Jak na to?
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dohněda na másle.
- Cibuli osolte, opepřete, dolaďte bylinkami podle své chuti a zasypte hladkou moukou.
- Za stálého míchání přilijte horký vývar.
- Po zhruba 20 minutách vaření máte hotovo.
- Na závěr můžete omáčku propasírovat nebo dohladka rozmixovat.