Jste zde

Cibule na 100 + 1 způsob: Zkuste cibulovou omáčku nebo marmeládu

červená cibule Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pochutnejte si s námi na pokrmech, kde hlavní roli hraje cibule. Královna kuchyně, která se nedá ničím nahradit, neobejdete se bez ní v mnoha receptech a připravit ji lze na mnoho způsobů.

15. 10. 2020

Cibule je jedna z nejpoužívanějších pochutin. Je levná, zdravá a v kuchyni má všestranné využití. Neobejde se bez ní žádný základ na omáčku ani většina polévek. Využít ji lze však i jako hlavní surovinu! Pojďte si s námi upéct cibulový koláč nebo třeba uvařit poctivou cibulačku, která se může pyšnit blahodárnými účinky na lidské zdraví. 

bigstock-germinated-yellow-onions-in-a-387849166.jpg

cibule v jutovém pytli
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Cibulovou pomazánku si jednoduše připravíte ze zakysané smetany, změklého másla, taveného sýru, soli, pepře a najemno nakrájené cibule.

Zdravá cibulačka posílí imunitu

Francouzská cibulačka je skvělá a velmi jednoduchá polévka, která vás zahřeje, zasytí i potěší vaše chuťové pohárky. Základem je dozlatova osmahnutá cibule a poctivý vývar.

Co potřebujete: 4 větší cibule, 1 stroužek česneku, máslo, 1 litr poctivého drůbežího vývaru, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 300 ml suchého bílého vína, sůl, pepř

Jak na to? 

  • Očištěnou a na kolečka nakrájenou cibuli nechte spolu s česnekem osmahnout na másle.
  • Dozlatova opečenou cibuli zaprašte moukou a zalijte horkým vývarem a kvalitním suchým vínem. 
  • Vše důkladně promíchejte a na mírném ohni vařte zhruba půl hodiny. 
  • Polévku podle své chuti osolte a opepřete. 

Cibulačku podávejte s opečenou bagetou, posypanou sýrem a zapečenou pod grilem nebo v troubě při 180 stupních Celsia. 

bigstock-ripe-and-raw-onion-and-garlic-381986558_1.jpg

nakládané cibulky
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Malé cibulky můžete naložit do oleje nebo do sladkokyselého nálevu z vody, octu, cukru a soli. 

Sladkoslanou chuť cibulové marmelády si zamilujete! 

Cibulová marmeláda je netradiční omáčka, kterou můžete podává k pečenému i grilovanému masu, k paštikám i k sýrům. 

Co potřebujete: 1 kg červené cibule, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 200 ml červeného vína, pepř, 3 lžíce hnědého cukru a 2 lžíce balzamikového octa

Jak na to?

  • Očištěnou červenou cibuli nakrájejte na slabé plátky a zpěňte ji na troše olivového oleje. 
  • Přidejte sůl, tymián, pepř, cukr a vše povařte na mírném ohni. 
  • Jakmile cibule začne karamelizovat, přilijte ocet a víno. 
  • Marmeládu vařte, dokud se neodpaří veškerá tekutina.
  • Marmeládu skladujte v lednici nebo ji přelijte do čistých skleniček a sterilizujte ji. 

Milovníci pikantního mohou do cibulové marmelády přidat i chilli. 

Křupavé cibulové kroužky jsou skvělým předkrmem, který můžete připravit na mnoho způsobů. Silnější kolečka cibule můžete obalit v pivním těstíčku, v těstíčku s kukuřičnými lupínky i v klasickém trojobalu. 

Slaný koláč s cibulí zvládne opravdu každý

Slaný koláč s cibulí vás zaujme nejen chutí, ale i jednoduchou přípravou. Bleskově vykouzlíte výborné pohoštění pro nečekanou návštěvu i chutnou a teplou večeři.

Co potřebujete: 1 kg cibule, 200 gramů zakysané smetany, 100 gramů nastrouhaného sýru, 100 ml mléka, 250 gramů tvarohu, 300 gramů slaniny, 400 gramů hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 50 ml oleje, kmín, sůl a pepř na dochucení a tuk na vymazání formy

Jak na to?

  • Těsto, které si připravíte z mléka, tvarohu, hladké mouky, dvou vajec, soli a prášku do pečiva, rozválejte a vložte na důkladně vymazaný plech nebo do formy s vyšším okrajem. 
  • Na pánvi na troše oleje orestujte slaninu s cibulí a směs dolaďte solí, pepřem a kmínem. 
  • Směs přendejte na těsto a celý koláč zalijte směsí ze zakysané smetany a dvou vajec.
  • Nakonec koláč zasypte nastrouhaným sýrem. 
  • Koláč pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 až 40 minut.

Cibulový koláč je skvělý teplý i vychladlý. 

bigstock-homemade-onion-marmalade-jam-387056800_1.jpg

cibulová marmeláda
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Cibulová marmeláda je jednoduchá na přípravu a neskutečně efektní jako doplněk například k masu.

Cibulová omáčka dodá masu výtečnou chuť i vůni  

Krémová cibulová omáčka je výborná k minutkám a k bramborovým nokům nebo šťouchaným bramborám. Je snadná a hotová raz dva.

Co potřebujete: 3 velké cibule, 100 gramů másla, 750 ml hovězího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, čerstvé nebo sušené bylinky (majoránka, oregáno)

Jak na to?

  • Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte dohněda na másle.
  • Cibuli osolte, opepřete, dolaďte bylinkami podle své chuti a zasypte hladkou moukou. 
  • Za stálého míchání přilijte horký vývar. 
  • Po zhruba 20 minutách vaření máte hotovo. 
  • Na závěr můžete omáčku propasírovat nebo dohladka rozmixovat.