26. 9. 2022
Kupujete svým dětem ovocné přesnídávky v domnění, že pro ně děláte to nejlepší? Pak vás vyvedeme z omylu. Ne všechny přesnídávky si totiž vystačí jen s ovocem!
Jednotlivé přesnídávky se od sebe liší obsahem ovoce i množstvím přidaných látek
Ovocné přesnídávky si můžete zakoupit od různých výrobců a bohužel i v rozličné kvalitě. Navzájem se liší obsahem ovoce i množstvím přidaných látek, a proto se vždy vyplatí pozorně číst složení. Zcela jednoduše si však chutné a poctivé přesnídávky můžete také vyrobit doma!
Pamatujte! Vyšší cena přesnídávky není vždy zárukou kvality.
Nepodceňujte kvalitu ovoce a čistotu sklenic!
Vyrobit si vlastní ovocné přesnídávky je rychlé a snadné. Nikdy však nepoužívejte ovoce, které je nahnilé nebo plesnivé, neboť by vám mohlo zkazit a znehodnotit celou várku. Před samotným zavařováním vždy sterilizujte sklenice, víčka i veškeré náčiní, se kterým budete při zavařování pracovat.
Jablka neloupejte
Přesnídávky můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce, ale základem jsou vždy umytá jablka bez jadřinců a ideálně neloupaná. Slupka totiž obsahuje pektin, který přesnídávku přirozeně zahustí, a není tak nutné přidávat pudink na zahuštění.
Jablka povařte, dokud nebudou měkká, a poté je rozmixujte tyčovým mixérem na hustší kaši, popřípadě je doplňte jiným ovocem.
Možných kombinací je hodně
Základ z jablek můžete doplnit jiným sezónním ovocem, které máte zrovna po ruce. Skvělé jsou například hrušky, švestky i banán, využít však můžete i kompotované nebo mražené meruňky, broskve, borůvky, rybíz, třešně, višně či maliny. Zkrátka vaší chuti se meze nekladou.
Stejně tak můžete jablečný základ obohatit o nejrůznější koření a jiné suroviny, které klasickou ovocnou přesnídávku povýší na vyšší úroveň. Jablka můžete povařit s celou skořicí i s několika kousky hřebíčků nebo do nich můžete v závěru přimíchat oříšky, perník, mletou skořici nebo třeba čokoládu.
S cukrem buďte opatrní. Nejenže je ovoce samo o sobě sladké, ale zejména u malých dětí není cukr vhodný. Nadměrná konzumace může vést k obezitě, k rozvoji cukrovky, a podle nejnovějších studií dokonce i k nižší inteligenci.
Nakonec přesnídávky zavařte
Ještě teplou směs opatrně přelijte do čistých zavařovacích skleniček, dobře zavíčkujte a vložte do hrnce s vroucí vodou na 20 minut. Hned po zavaření otočte sklenice dnem vzhůru.
Zdroje:
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-je-cukr-stejne-skodlivy-pro-deti-i-dospele-odbornici-znaji-odpoved-40297116
- https://www.stream.cz/adost/nektere-ovocne-kapsicky-pro-deti-jsou-plne-pesticidu-jine-uplne-ciste-podivejte-se-ktere-64102757
- http://alishaeasycooking.com/jablecna-presnidavka/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarujeme-pro-deti-presnidavky-z-domacich-surovin.html
- https://www.vareni.cz/recepty/vynikajici-jablecna-presnidavka/
- https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-ovocne-presnidavky-z-letni-urody-bez-cukru-a-zahustovadel-9574