5. 1. 2021
Opravdu! Langoše (z maďarského láng = plamen) se tady totiž původně pekly z chlebového (nikoli kynutého) těsta. Ve dnech, kdy se chleba připravoval, se langoše podávaly ke snídani. Chlebové těsto ale časem nahradilo těsto kynuté, které je ostatně typické taky pro naše končiny.
Z území bývalého Uherska se tahle smažená, později fritovaná pochoutka rozšířila také do dalších států včetně Česka. Pochutnávají si na ní třeba v Rumunsku, na Ukrajině nebo v Srbsku. Často na ni ale narazíte také u našich slovenských sousedů.
Bez zakysanky to prostě v Maďarsku nejde
Na původním maďarském langoši nesmí chybět zakysaná smetana, na kterou se klade sýr, lečo nebo maso a samozřejmě česnek. Ze sladkých možností si pak Maďaři pochutnávají na kombinaci „zakysanky“ s medem, ovocem nebo marmeládou či čokoládou.
České země přijaly langoše jako rychlé občerstvení, nikoliv snídaňovou pochoutku. Chybět na nich zpravidla nesmí poctivá dávka česneku, sýru a kečupu. Poslední zmíněná surovina je, světě div, se, naší „specialitkou“. Mezi stánkaři se ale čas od času objevují taky sladké varianty tohohle smaženého pokrmu.
A jak si domácí langoš jako od stánku připravit? Na základní recept vám bude stačit 5 základních ingrediencí a zhruba hodinka volného času.
Recept na domácí langoše:
- 500 gramů hladké mouky
- 300 ml plnotučného mléka
- Půl lžičky cukru
- Půl lžičky soli
- 1 balíček droždí (42 gramů)
Postup přípravy domácích langošů
Vlažné mléko nalijte do nádoby, smíchejte s cukrem a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechejte asi 5 minut vzejít v teple. Vedle si připravte mouku, kterou osolte a prosejte do mísy. Po pěti minutách přidejte kvásek a ručním hnětačem vypracujte vláčné těsto.
Hotové těsto překryjte suchou a čistou utěrkou a nechejte vykynout alespoň 30 minut v teple. Připravte si pomoučený vál, na kterém těsto vyválíte na 2 centimetry široký plát, ze kterého odkrajujte sklenicí větší kolečka. Ty nechte ještě deset minut kynout.
Mezitím si v pánvi (nebo fritéze) rozpalte vyšší vrstvu oleje. Nakynutá kolečka vytáhněte do stran a ihned smažte v oleji dozlatova. Hotové langoše odkládejte na savý papír, který odstraní přebytečný tuk.
Langoše pak můžete doplnit o česnek rozmíchaný se solí a trochou vody, sýr, kečup, tatarku nebo je připravit „na sladko“ s marmeládou, čokoládou a zakysanou smetanou.
Tip závěrem: Vyzkoušejte exotickou variantu langošů s avokádem a lososem nebo ricottou a ovocem. Recept na základní těsto je pořád stejný!