15. 5. 2019
Vězte, že setina čajové extraktu nedělá z ledového čaje kvalitní nápoj
Věděli jste, že české předpisy neurčují, jaké minimální množství čajového extraktu musí obsahovat nápoj s označením „ice tea“? Nekupujte přeslazenou a obarvenou vodu bez čaje! Připravte si s námi kvalitní a chuťově výrazný ledový čaj. Bez konzervantů, umělých barviv, aromat na zvýraznění chuti a bez zbytečného cukru navíc.
Domácí ledový čaj můžete ozvláštnit čerstvým i mraženým ovoce. Skvělou volbou jsou plátky citronu i pomeranče, kousky broskve, mango, ananas nebo jahody.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Základem pro přípravu domácího ice tea je jakýkoliv kvalitní sypaný nebo sáčkový čaj s výraznou chutí. Ledový čaj můžete uvařit z černého, bílého a zeleného čaje, z čaje ovocného, ze zahradních i volně rostoucích bylinek i z rooibosu. Vždy však pamatujte na to, že základ pro přípravu ledového čaje by měl být minimálně dvakrát silnější než při přípravě klasického čaje! Kostky ledu nebo dolitá studená voda čaj naředí.
TIP: Domácí ledový čaj můžete připravit dvěma způsoby. Čajovou směs můžete nechat vylouhovat ve studené vodě nebo ji můžete zalít horkou vodou.
Silný čajový základ je důležité prudce zchladit!
Při přípravě ledového čaje z horké vody použijte dvojnásobné množství čaje a čaj připravte dle návodu. Pamatujte na to, že každý druh čaje vyžaduje určitou teplotu vody a odlišnou dobu louhování! U zeleného a bílého čaje se doporučuje teplota vody okolo 80 stupňů Celsia. Bylinné čaje, čaj černý a většinu ovocných čajů můžete zalít právě uvařenou vodou. Čaj dochuťte třtinovým nebo klasickým cukrem a po vylouhování ho nalijte na kostky ledy, aby se rozvinuly jeho chuť i aroma.
Při přípravě ledového čaje z horkého základu je důležité prudké zchlazení. Čaj si díky tomu zachová své pozitivní vlastnosti a plně rozvine svou jedinečnou chuť. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Příprava vhodná pro zelené čaje
Domácí ledový čaj si můžete připravit i vylouhováním ve studené vodě. Čaj získá jemnější chuť a bude obsahovat mnohem více zdraví prospěšných látek. Zejména zelený čaj vás překvapí příjemnou chutí.
Při maceraci za studena vložte čaj do konvice se studenou vodou a nechte jej louhovat několik hodin, ideálně přes noc. Dbejte na to, aby voda nebyla příliš ledová a tvrdá! Druhý den čaj dochuťte a přidejte kostky ledu.
K přípravě jednoho litru domácího ice tea použijte pět sáčků kvalitního čaje nebo sedm lžic čajové směsi. Čaj nechte vylouhovat a přidejte kostky ledu. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vynikající ledový čaj si můžete připravit i z pečeného čaje. Jednu menší skleničku pečeného čaje zalijte zhruba půllitrem studené vody nebo minerálky, přidejte kostky ledu, snítku máty a pár plátků citronu nebo limetky.
Nápoj můžete dosladit medem nebo stévií a ochutit mátou, meduňkou, mateřídouškou i jemně štiplavým zázvorem. Můžete do něj přidat čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce, plátky citrusů i pár mililitrů ovocného sirupu. Ideální jsou také ovocné džusy. Pro dospělé můžete přidat i deci alkoholu.