28. 3. 2021
Marcipán známe úplně, ale úplně všichni. Jeho nezaměnitelnou chuť máme spojenou s drobným zdobením nebo figurkami na dortech, ale rádi si pochutnáme i na něm samotném, bez čehokoli dalšího. Víte, z čeho se tahle dobrota skládá a že není vždycky stejná?
Mls pro vyšší vrstvy, který prý léčil
O marcipánu v podobě, ve které ho dnes známe, se mluví od roku 700 n. l. Už tehdy ho začali pojídat v Orientu a říkali mu marcipán nebo taky mandlová cukrovinka. Z Orientu se dobrota dostala do Evropy asi ve 14. století, tady si na ní ale pochutnávaly jen vyšší vrstvy a první čtyři staletí se věřilo, že má léčebné účinky! Marcipán se rozšířil i mezi „obyčejný lid“ až po objevení Ameriky a následném rozmachu obchodu s cukrem.
Na tom, že marcipán léčí, může čistě teoreticky něco být. Jeho základem jsou totiž mandle, které obsahují nejen zdravé tuky, ale taky vlákninu, vitamíny B a E, kyselinu listovou, bílkoviny a minerály (hořčík, zinek, vápník a měď). Těžko ovšem povědět, jaký vliv by pravidelné pojídání marcipánu mělo na zdraví v souvislosti s obsaženým cukrem.
A když jsme u těch zajímavostí, nelze nezmínit to, že marcipán si coby tvárný materiál zamiloval i slavný (nejen) sochař Leonardo da Vinci. Jeho výtvory z marcipánu obdivoval i Ludvík I. Marcipánové sochy obdivuhodného umělce se pochopitelně nedochovaly. Zasloužil se o to mlsný královský dvůr…
Famózní domácí marcipán zvládne i kuchyňský amatér
Marcipán se skládá jen z mandlí a cukru. Čím větší je zastoupení mandlí, tím je laskomina lepší, kvalitnější a dražší. Zároveň taky zákonná definice uvádí, že marcipán musí vzniknout z dílu marcipánové hmoty (ta má obsahovat minimálně 50 % mandlí a maximálně 50 % cukru) a dílu cukrové moučky.
Co potřebujete: 240 g jemného cukru (moučky, může být třeba i třtinová), 240 g sušených mandlí, 2 bílky a špetku soli
Jak na to?
- Mandle spařte, oloupejte, nechte je odležet a oschnout. Tahle práce vám odpadne, když koupíte rovnou mandle loupané.
- Pak je rozdrťte na co nejjemnější prášek. Ten smíchejte s bílky a cukrem moučkou.
- Následuje hnětení do požadované konzistence – hmota se nesmí lepit ani drolit.
- Chcete-li mít marcipán barevný, stačí přidat barvivo.
- Vytvořte kuličky nebo jiné tvary, položte na talíř, přikryjte potravinářskou fólií a nechte pár hodin v ledničce.
Takhle jednoduché to je. Pustíte se do toho?