13. 3. 2022
Ještě jste o ní neslyšeli, nebo jen marně lovíte z paměti, k čemu je to dobré? Tahini pasta je mírně ředěná sezamová pasta s přídavkem mořské soli. Vyrábí se ze sezamových semínek, a to jak z těch loupaných, tak z těch neloupaných.
Tahle dobrota má svůj původ ve starověké Persii. Odtud se pak dostala do Izraele a právě pravděpodobně s ním si ji nejčastěji lidi spojují. V Izraeli patří tahini k nejoblíbenějším pokrmům.
Jeho postup se tu ale samozřejmě nezastavil, a tak si ji rádi dávají i obyvatelé Středního východu, Asie i Afriky. V asijských legendách se o sezamu mluví jako o symbolu nesmrtelnosti a sezam pro jeho výživové hodnoty chválil i slavný řecký lékař Hippokrates.
Úspěch měla tahini pasta i v obou světových válkách a v Korejské válce. Dostávali ji hlavně piloti, protože u nich zajišťovala vytrvalost, soustředění a fyzickou i psychickou odolnost.
Kdy a proč přijde tahini vhod?
Pasta tahini se připravuje ze sezamových semínek, která jsou lidskému zdraví nesmírně prospěšná, leč pozor – jsou taky poměrně kalorická. Sezamová semínka jsou obdivuhodnou zásobárnou vitamínů a minerálů i dalších prospěšných látek. Jejich pravidelnou konzumací podpoříte svou imunitu, snížíte krevní tlak, cholesterol a cukr v krvi a líp se vypořádáte se záněty.
Ačkoli je tahini pasta kalorická, obsahuje zdravé tuky, které se vyplatí pravidelně přijímat. Dobrou zprávou je, že tahini vás díky obsahu bílkovin dokáže i pěkně zasytit.
Tahini pasta ve světě: v dezertech i sendvičích
My Češi jsme oproti jiným národům v používání tahini pasty pěkně pozadu. Například na Kypru s ní konzumují chleba nebo ji přidávají do pokrmu zvaného pita souvlaki, v Sýrii slouží jako ingredience při tvorbě pomazánek, dipů a dezertů, v Egyptě je často součástí nejrůznějších sendvičů.
Tahini v českých kuchyních: Co s ní a odkud ji už možná znáte?
Vsadíme se, že jste se s pastou tahini už setkali, jen o tom možná nevíte. Ochutnali jste někdy orientální cukrovinku zvanou chalva? Tak vidíte. Kromě ní ale bývá tahini součástí omáčky do falafelu, lze ji použít jako marinádu na maso, k zahuštění omáček nebo do salátových dresinků. Vůbec nejčastěji je ale součástí hummusu, a to společně s chilli, citrónem, česnekem a cizrnou.
Milujete hummus? Zkuste netradiční recepty z řepy, karamelizované cibulky nebo batátů
Recept na domácí tahini pastu
Tahini se dá v pohodě koupit. Když ne v běžném obchodě, tak v tom se zdravou výživou nebo na internetu. Připravit si ji ale můžete i doma, takže budete dobře vědět, co všechno v ní je, a ještě vás to vyjde levněji. Stačí mít jen spolehlivý stolní mixér a samozřejmě zmiňovaná sezamová semínka a sezamový olej.
Jak na to?
- Semínka si nejdřív opražte, výsledek je pak mnohem chutnější. Stačí jim 3–5 minut na mírném ohni za občasného míchání.
- Pak semínka rozmixujte. Pomalu se z nich stane „vlhká mouka“ a nakonec začne mít směs lehce tekutou konzistenci.
- V tu chvíli přilijte sezamový olej (asi ¼ objemu semínek) a mixujte dohladka.
- Na závěr může vmixovat i trošku mořské soli. Tím pastě prodloužíte životnost.
Hotovou tahini pastu pak skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží vám tak i několik týdnů.
Dobrou chuť!
Použité zdroje:
- https://vitalweb.cz/332/sezamove-seminko-je-jednim-z-nejbohatsich-zdroju-vapniku
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Tahina
- https://www.svetplodu.cz/clanek/55/tahini-sezamova-pasta/
- https://www.vegmania.cz/vegpedie/tahini/