7. 11. 2021
Čerstvé pekařské droždí, neboli také kvasnice, je živý organismus tvořený miliardami kvasinek, které jsou schopné za určitých podmínek způsobit vykynutí těsta. Kostku čerstvého pekařského droždí tak nejčastěji využijete při přípravě sladkých i slaných kynutých těst. Výborně se však také hodí i k přípravě zdravé pomazánky nebo chutné drožďové polévky, která nejenže zasytí, ale také tělo obohatí o spoustu cenných látek.
Droždí: Balzám na nervy i elixír pro krásnou pokožku
Čerstvé droždí je bohatým zdrojem mnoha cenných látek, které mají pozitivní vliv na trávení, činnost srdce i na funkci ledvin a jater. Zlepší také psychickou pohodu, navodí klidný spánek a zejména ženy jistě ocení blahodárné účinky na vlasy, nehty i pleť. Nevyužít jeho úžasné vlastnosti v kuchyni by tak byla věčná škoda!
Drožďová pomazánka: Chutná svačina za pár korun
Pomazánka z droždí je velmi zdravá a chutná. Mnoho z nás jí však stále nemůže kvůli její specifické vůni přijít na chuť. Což je velká škoda! Tělo totiž obohatí o spoustu vitamínů, minerálních látek, kvalitních bílkovin i aminokyselin.
Co potřebujete: 150 gramů čerstvého droždí, 1 menší cibule, 2 vejce, 30 gramů másla, sůl, pepř
Jak na to: Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a přidejte rozdrobené droždí. Jakmile droždí začne tmavnout a vonět, přidejte vejce, sůl i pepř. Vše míchejte, dokud pomazánka nezíská konzistenci míchaných vajíček. Vychladlou pomazánku namažte na čerstvý chléb a posypte ji jarní cibulkou nebo pažitkou.
Polévka, která vám zlepší imunitu
Netradiční polévka z droždí zaujme nejen svou zajímavou chutí, ale i snadnou přípravou. Navíc spolu se zeleninou bude v zimních měsících opravdovou vitamínovou bombou, která podpoří vaši imunitu. Nenechte se proto odradit jemným odérem a dejte jí šanci.
Co potřebujete: 3 mrkve, ½ celeru, 1 petržel, 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce másla, 2 kostky čerstvého droždí, sůl, kari koření, pepř, 2 vejce, krupička, voda
Jak na to: Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli a přidejte droždí. Jakmile se rozpustí, přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, sůl, kari i pepř a vše zalijte vodou. Zhruba za 15 minut, když zelenina změkne, vmíchejte vejce s krupičkou. Polévku servírujte posypanou bylinkami a s pečivem.
A kdybyste radši vyzkoušeli jinou polévku, tady jsou tipy: Super husté polévky, které vás na podzim božsky prohřejí
Zdroje:
- https://drozdi.cz/peceni-nas-bavi/pravdy-a-myty-o-drozdi
- https://www.babiccinavolba.cz/vypeceny-blog/drozdi-co-byste-meli-vedet-nez-zacnete-pect/#null
- https://www.svet-potravin.cz/clanek/co-nevite-o-drozdi
- https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/drozdi-bohaty-prirodni-zdroj-rady-latek
- https://conovehonakopci.cz/2020/02/o-drozdi/
- https://www.vareni.cz/recepty/drozdova-pomazanka-s-vejcem/
- https://nase.dobrotynakazdyden.eu/recept/2569-drozdova-polevka-s-korenovou-zeleninou