16. 7. 2024
Melounová zmrzlina je velmi oblíbená letní pochoutka. Zaručeně osvěží a chutná snad všem věkovým kategoriím. Pokud se však chcete vyhnout velkému množství cukru, různým barvivům a konzervantům, musíte si ji připravit sami doma.
Připravit domácí melounovou zmrzlinu není složité
Příprava domácí melounové zmrzliny je až překvapivě jednoduchá, nezabere vám moc času a potřeba není ani žádné speciální vybavení. Navíc budete mít vždy kontrolu nad množstvím přidaného cukru a bude obsahovat jen takové ingredience, jaké chcete.
Kupovaná zmrzlina se s domácí nedá srovnávat!
Meloun je ideální surovinou pro výrobu domácí zmrzliny. V létě je ho všude dostatek, je sladký, šťavnatý a má nízký obsah kalorií, takže se nemusíte obávat o svou postavu. Tělu dodá potřebné tekutiny i spoustu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které jsou důležité pro vaše zdraví.
Tip: Při přípravě zmrzliny můžete zužitkovat gumový i méně sladký meloun, který vám příliš nechutná. Vždy ho však nezapomeňte odpeckovat!
Melounovou zmrzlinu můžete připravit dvěma způsoby. Prvním získáte osvěžující a zdravý sorbet s minimem cukru. Druhým postupem naopak získáte hutnější zmrzlinu krémové chuti.
Melounový sorbet
Melounový sorbet vyrobíte velmi jednoduše a během pár minut. Velmi důležité je však mít výkonný mixér!
Dužinu melounu zbavte pecek i zelené slupky, nakrájejte ji na menší kousky a vložte ji do mrazáku. Jakmile kousky zmrznou, rozmixujte je a přidejte špetku soli, která vytáhne sladkou chuť. A máte hotovo.
Pokud je sorbet málo sladký, můžete přidat cukr nebo med.
Smetanová zmrzlina
Poctivá smetanová zmrzlina je klasika, která nikdy nezklame. Její příprava je však zdlouhavější a vyžaduje více vaší práce, jelikož je potřeba hmotu pravidelně míchat, aby se ve zmrzlině nevytvořily ledové krystalky. A jak na to?
Zhruba 1 kg vypeckované šťavnaté dužiny rozmixujte a smíchejte se šťávou z jedné limetky, se 100 gramy moučkového cukru a se dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Hmotu přelijte do kovové misky, vložte ji do mrazáku a každou půl hodinu ji promíchejte. Pokud máte zmrzlinovač, nalijte tekutou směs do zmrzlinovače, který se o míchání postará za vás.
Se základním receptem můžete experimentovat a objevovat nové chutě
Při přípravě zmrzliny můžete popustit uzdu své fantazii a přidávat ingredience, na které máte zrovna chuť, popřípadě si můžete připravit zdravější alternativu. Smetanový základ lze nahradit bílým jogurtem, tvarohem nebo mlékem, cukr lze vyměnit za med a přidat můžete i jiné druhy ovoce nebo nejrůznější bylinky.
Vynikající je například máta nebo levandule, které zmrzlině dodají zajímavou chuť i aroma.
Tip: Melounovou zmrzlinu nemusíte připravovat pouze z nejznámějšího a nejoblíbenějšího vodního melounu. Vynikající bude například i z Cantaloupe nebo z Honeydew.
Zdroje:
- https://www.vegan.cz/recepty/melounova-zmrzlina/
- https://prodejny.kaufland.cz/online-magazin/radost-z-vareni/vyroba-vlastni-zmrzliny.html
- https://www.jimejinak.cz/jednoducha-melounova-zmrzlina-bez-cukru/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/melounova-zmrzlina-je-osvezujici-pochoutkou-pro-horke-letni-dny/
- https://rawmania.cz/recepty/zmrzliny/item/479-melounova-zmrzlina