27. 12. 2022
Základem výroby tohoto lahodného „domácího štěstí“ je nejen poctivé plnotučné mléko, ale také kvalitní čokoláda. V obchodě vyberte mléko s 3,5 % tuku, které můžete smíchat s 33% smetanou ke šlehání. U čokolád pak volte ty, které mají minimálně 60 % obsahu kakaa.
Náš tip: Pokud budete horkou čokoládu připravovat častěji, namísto klasické čokolády z obchodu se stavte v prodejně cukrářských potřeb, kde vám naváží speciální čokoládové pecičky.
Tajná přísada, kterou byste v nápoji asi nečekali
Pokud nemáte s přípravou horké čokolády větší zkušenosti, jistě nám dáte za pravdu, že většina pokusů skončí hmotou neurčité konzistence a chuti, ve které plavou zbytky neroztopené čokolády. A to i za předpokladu, že pro přípravu dobroty použijete ty nejkvalitnější suroviny.
Základem úspěchu je totiž obyčejný bramborový škrob. Ten dokáže čokoládu s mlékem nebo smetanou spojit a výsledkem bude lahodná homogenní tekutina bez viditelných čokoládových "cucků".
Mohlo by vás zajímat: Co s přebytkem čokolády? Hodí se do vany, omáčky, vína i na obličej
Na dokonalou horkou čokoládu budete potřebovat:
- 150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
- 250 ml plnotučného mléka (nebo 125 ml mléka a 125 ml 33% smetany)
- 1 zarovnanou lžička solamylu
- vodu
Jak na to?
Jako první si připravte dva kastrůlky. Jeden větší, který naplníte zhruba do poloviny vodou a druhý menší, do kterého nalámete zakoupenou čokoládu. Nechte čokoládu volně rozehřát a průběžně ji míchejte.
V dalším kastrůlku si zahřejte plnotučné mléko. Jakmile bude mléko horké (nesmí se vařit), přilijte jej k roztopené čokoládě. Pořádně míchejte a nechte společně prohřát.
Ve dvou až třech lžících vody rozpusťte solamyl, vlijte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte a dál zahřívejte na plotýnce, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi. Po minutě ochutnejte, škrob by neměl být cítit.
Když vás klasika omrzí
Pokud chcete základní recept na horkou čokoládu ozvláštnit, přidejte k němu špetku chilli, skořici, vanilku, nové koření, hřebíček, anýz nebo směs perníkového koření. Dospělí si mohou pochutnat také na kombinaci čokolády a rumu, mandlového likéru nebo třeba griotky.
Použité zdroje:
- https://www.decodoma.cz/3-recepty-na-bajecnou-domaci-horkou-cokoladu/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/horka-cokolada/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5458-horka-cokolada-pro-dospele-s-poradnou-davkou-chilli