Jste zde

Horká čokoláda jako z kavárny? Na surovinách nešetřete a nezapomeňte na škrob

domácí horká čokoláda Zdroj: Shutterstock
Narazit v kavárně na poctivou horkou čokoládu je tak trochu „kumšt“. A připravit si ji doma? To už je potom „vyšší dívčí“. Pokud jste na tenhle tradiční zimní nápoj dostali chuť, poradíme, jak ho připravit, aby chutnal naprosto neodolatelně!

27. 12. 2022

Základem výroby tohoto lahodného „domácího štěstí“ je nejen poctivé plnotučné mléko, ale také kvalitní čokoláda. V obchodě vyberte mléko s 3,5 % tuku, které můžete smíchat s 33% smetanou ke šlehání. U čokolád pak volte ty, které mají minimálně 60 % obsahu kakaa.

Náš tip: Pokud budete horkou čokoládu připravovat častěji, namísto klasické čokolády z obchodu se stavte v prodejně cukrářských potřeb, kde vám naváží speciální čokoládové pecičky. 

Tajná přísada, kterou byste v nápoji asi nečekali

Pokud nemáte s přípravou horké čokolády větší zkušenosti, jistě nám dáte za pravdu, že většina pokusů skončí hmotou neurčité konzistence a chuti, ve které plavou zbytky neroztopené čokolády. A to i za předpokladu, že pro přípravu dobroty použijete ty nejkvalitnější suroviny.

Základem úspěchu je totiž obyčejný bramborový škrob. Ten dokáže čokoládu s mlékem nebo smetanou spojit a výsledkem bude lahodná homogenní tekutina bez viditelných čokoládových "cucků". 

Mohlo by vás zajímat: Co s přebytkem čokolády? Hodí se do vany, omáčky, vína i na obličej

shutterstock_1990795964.jpg

horká čokoláda s kokosem
Zdroj: 
Shutterstock
Výbornou čokoládu získáte v okamžiku, kdy použijete kvalitní suroviny. Hustou konzistenci pak zajistí škrob.

Na dokonalou horkou čokoládu budete potřebovat:

  • 150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
  • 250 ml plnotučného mléka (nebo 125 ml mléka a 125 ml 33% smetany)
  • 1 zarovnanou lžička solamylu
  • vodu

Jak na to? 

Jako první si připravte dva kastrůlky. Jeden větší, který naplníte zhruba do poloviny vodou a druhý menší, do kterého nalámete zakoupenou čokoládu. Nechte čokoládu volně rozehřát a průběžně ji míchejte.

V dalším kastrůlku si zahřejte plnotučné mléko. Jakmile bude mléko horké (nesmí se vařit), přilijte jej k roztopené čokoládě. Pořádně míchejte a nechte společně prohřát.

Ve dvou až třech lžících vody rozpusťte solamyl, vlijte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte a dál zahřívejte na plotýnce, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi. Po minutě ochutnejte, škrob by neměl být cítit.

shutterstock_2182920787.jpg

marsmallow sněhuláci
Zdroj: 
Shutterstock
Vyhrát si můžete i s dekoracemi - příkladem budiž třeba tihle sněhuláčci ze sněhových bonbónů.

Když vás klasika omrzí

Pokud chcete základní recept na horkou čokoládu ozvláštnit, přidejte k němu špetku chilli, skořici, vanilku, nové koření, hřebíček, anýz nebo směs perníkového koření. Dospělí si mohou pochutnat také na kombinaci čokolády a rumu, mandlového likéru nebo třeba griotky. 

Použité zdroje:

  • https://www.decodoma.cz/3-recepty-na-bajecnou-domaci-horkou-cokoladu/
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/horka-cokolada/
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5458-horka-cokolada-pro-dospele-s-poradnou-davkou-chilli