Jste zde

Horká čokoláda na mexický způsob: Zkuste doma champurrado, které je extrémně husté

champurrado s banánem Zdroj: Shutterstock
Dokázali byste si během podzimních a zimních měsíců odepřít cokoli kromě horké čokolády? Zkuste letos tuhle dobrotu povýšit na absolutní blaho v ústech. Připravte si champurrado, horkou čokoládu na mexický způsob, která vás zaručeně prohřeje.

6. 12. 2022

Ať už se vracíte domů po náročném dni v práci, nebo vymrzlí z procházky, nic vaše tělo nepohladí od chuťových buněk až po žaludek víc než poctivá horká čokoláda. Pokud ale rádi zaexperimentujete, vsaďte letos na kořením provoněné champurrado

Co je champurrado a kde je doma?

Champurrado je tradiční mexický nápoj, kterým se Mexičani těší už několik staletí. Mayům a Aztékům rozhodně nebyl cizí. Příslušníci těchhle kmenů míchali čokoládu s kukuřičnou hmotou nebo kukuřičným pyré. Dodnes je tahle vylepšená čokoláda nedílnou součástí významných mexických svátků.

shutterstock_1662914299.jpg

champurrado s moukou
Zdroj: 
Shutterstock
Champurrado obsahuje kukuřičnou mouku, proto je hustější než klasická horká čokoláda.

Od naší horké čokolády se liší hustotou – díky ingredienci zvané masa harina (mouka vyráběná z kukuřičné hmoty) je champurrado podstatně hustší, a tak není divu, že se podává i jako dezert nebo jako plnohodnotný pokrm, třeba k snídani. I přes svou hustotu je nápoj neskutečně jemný a zamilovat se do něj dá okamžitě.

Jedině z mexické čokolády a panely

Aby to bylo skutečně champurrado, měl by nápoj obsahovat pravou mexickou čokoládu, tedy poměrně drsnou pastu z kakaových bobů, skořice a cukru. Ta se pak ještě doslazuje, v Mexiku konkrétně piloncillem, sladidlem z cukrové třtiny s karamelovým nádechem, které u nás seženete pod názvem panela.

Samozřejmě se ale nápoj dá udělat i z našich běžných surovin – použijte vysokoprocentní čokoládu, plnotučné mléko nebo smetanu a třtinový cukr.

A aby to byla fakt chuťová hitparáda, přijde do champurrada ještě skořice, vanilka, případně hřebíček, badyán nebo anýz

shutterstock_1857630613.jpg

mexická horká čokoláda
Zdroj: 
Shutterstock
Tahle mexická pochoutka je natolik hustá a vydatná, že klidně vydá za klasickou snídani.

Recept na champurrado: Oslníte s ním sebe i návštěvy

Co potřebujete: 630 ml vody a 170 ml mléka, 60 g třtinového cukru (nebo panely), 40 g čokolády, tyčinku skořice a 6 lžic kukuřičné mouky

Jak na to?

  • Vodu a mléko vlijte do hrnce a přidejte cukr a skořici.
  • Tekutinu přiveďte k varu a míchejte ji, dokud se cukr nerozpustí.
  • Pak stáhněte plamen, přidejte nalámanou čokoládu a znovu míchejte, aby se spojila s tekutinou.
  • Plamen stáhněte na minimum a pomalu po lžících vsypávejte a vmíchávejte kukuřičnou mouku. Směs musí být nakonec úplně hladká a hustá – trvá to asi 15 minut.
  • Champurrado dejte z plamene, vytáhněte skořici a servírujte se šlehačkou. Přidat můžete i vanilkový extrakt.

Pokud se do experimentu pustíte, přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://hispanickitchen.com/recipes/how-to-make-champurrado/ 
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/4070-champurrado-horka-mexicka-cokolada-je-nejlepsim-napojem-na-zahrati-do-chladnych-dnu-se-skorici-provoni-cely-dum/