Jste zde

Jak na dokonale křupavý trojobal? Prozradíme tajné triky a tipy šéfkuchařů

trojobal Zdroj: Shutterstock
Myslíte si, že se na klasickém trojobalu nedá nic zkazit, nebo naopak vylepšit? Omyl! Máme pro vás několik zajímavých tipů i tajných profesionálních triků, díky kterým bude mnohonásobně lepší.

28. 10. 2023

Trojobal je nestárnoucí, geniálně jednoduchý a chuťově nepřekonatelný způsob obalování, kterým nic nezkazíte. U strávníků má zaručený úspěch a maso, sýry, houby i obyčejnou zeleninu vždy povýší o level výš. Pokud se vám ovšem povede! Dokonalý trojobal se nesmí trhat a musí být křupavý, nadýchaný a bez připálených kousků

shutterstock_553005880.jpg

smažené kuličky
Zdroj: 
Shutterstock
V jednoduchosti je síla a klasický trojobal z mouky, vajec a strouhanky je toho důkazem.

K obalení použijte polohrubou mouku

Používáte k obalování hladkou mouku? Zapomeňte na ni a raději zvolte mouku polohrubou nebo hrubou. Tolik nelepí a připraví mnohem lepší podklad pro vejce a strouhanku. Obal bude navíc více nadýchaný. 

Do vajíček nepřidávejte sůl

Tip: Aby byl trojobal více nadýchaný, přidejte k mouce špetku kypřicího prášku nebo do strouhanky přisypte trochu jedlé sody

Vejce velmi zlehka rozšlehejte a nesolte je. Pokud do nich přidáte sůl, zřídnou a nepřichytí tak dobře strouhanku. Přidat však můžete trochu mléka, kefíru, piva, oleje nebo lžičku bílého jogurtu, které vám naopak pomohou s lepší přilnavostí. Vždy však nezapomeňte nechat vejce po obalení dokonale okapat

shutterstock_551813587.jpg

rozšlehané vejce
Zdroj: 
Shutterstock
Do lehce rozšlehaného vejce můžete přidat čerstvé bylinky i najemno nakrájenou feferonku. 

Strouhanku si připravte svou vlastní 

Strouhanku si namelte těsně před obalováním, aby nebyla zatuchlá, a vždy ji prosejte, abyste ji zbavili větších kousků, které mají tendenci se připalovat. 

shutterstock_170955143.jpg

strouhanka
Zdroj: 
Shutterstock
Během obalování strouhanku průběžně prosévejte, abyste ji zbavili větších kousků, které se rychle připalují. 

Pro zajímavější chuť můžete do strouhanky přidat najemno nastrouhaný parmazán, ovesné vločky, mandlové i kukuřičné lupínky, slunečnicová semínka, mleté ořechy, sušené chilli, hrubou sůl i drcený barevný pepř. 

Řízek nebo jinou surovinu obalenou v trojobalu vložte vždy do rozpáleného tuku. Ideálně do sádla, přepuštěného másla nebo do jiného tuku s vysokým kouřovým bodem. Trojobal se musí začít ihned smažit, aby nestihl nasáknout tuk. 

Zdroje:

  • https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/jak-mit-nejkrupavejsi-trojobal-do-strouhanky-primichejte-tajnou-prisadu_167279.html
  • https://svetkreativity.cz/trojobal-dokonaly-recept-obalovani-rizku/
  • https://www.onlyu.cz/varime/naucte-se-trojobal-udelat-tak-aby-vam-neopadaval-a-na-strouhance-nebyly-tmave-fleky/
  • https://svetkreativity.cz/k-dokonale-krupavemu-trojobalu-pomuze-1-ingredience-kterou-ma-kazdy-doma-a-nikdy-by-vas-nenapadlo-ji-pouzit/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-se-dela-trojobal-jednoduchy-navod/
  • https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/naucte-se-michat-a-grilovat-reznicky-burger-od-frantiska-ksany/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-na-dokonaly-trojobal-rady-a-tipy/