6. 2. 2022
Základ opečte
Je úplně jedno, jestli máte v plánu uvařit dokonalý zeleninový nebo poctivý hovězí vývar. Základní postup je stejný, ať už použijete hromadu zeleniny, nebo maso.
Vstupní suroviny naskládejte do vyššího a většího hrnce, v němž budete polévku vařit. Nezalévejte vodou, ale nechte na sporáku zprudka opéct. Přidejte jednu nebo dvě lžíce slunečnicového oleje a základ zprudka orestujte.
Mohlo by vás zajímat: Když k základu přihodíte omytou a rozpůlenou cibuli ve slupce, dodáte polévce temně zlatou barvu.
Během restování si zapněte troubu a předehřejte ji zhruba na 200 stupňů Celsia. Jakmile základ vývaru důkladně opečete ze všech stran, přesuňte hrnec do trouby a pečte zhruba ještě 20 až 30 minut. Zeleninu nebo maso průběžně kontrolujte. Tmavá barva není na škodu. Suroviny by ale samozřejmě neměly být úplně černé.
Suroviny na základní vývar:
- Mrkev
- Celer
- Petržel
- Cibule (plus jedna další ve slupce)
- 3 stroužky česneku
- Rajče
- Pórek
- Řapíkatý celer
- Paprika
- Čerstvé bylinky (například petrželka, pažitka, libeček)
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- Lžička celého barevného pepře
- Sůl
Pokud máte rádi pikantní chutě, můžete přihodit i jednu celou chilli papričku
Náš tip: U masového vývaru nezapomeňte kromě klasického masa taky na kosti.
Vývar nevařte
Ačkoli název téhle oblíbené polévky svádí k důkladnému provaření, pokud byste vývar vařili, výsledkem by byla nevzhledná a zakalená polévka, která nezalahodí žaludku ani oku strávníka.
Jakmile suroviny upečete, zalijte je studenou vodou a přiveďte k varu. Těsně před tím, než začne polévka vařit, plamen stáhněte a nechte vývar jenom mírně probublávat.
Náš tip: Pokud do vývaru přidáváte mrkev, nedávejte ji mnoho. Ideální je na dva díly mrkve použít dva díly petržele a jeden díl celeru. V opačném případě by byl vývar příliš sladký.
Máte za to, že vývar je tím lepší, čím déle ho vaříte? Chyba lávky! Jasně, můžete si připravit polévkou taženou přes celou noc, ve finále ale počítejte s tím, že její základní chuť nebude nikterak vábná. Odborníci a šéfkuchaři doporučují nevařit vývar déle než čtyři hodiny. Po čtyřech hodinách totiž už v zelenině ani mase nezbývá žádná další chuť, kterou by mohly suroviny polévce propůjčit.
Rada pro zapomnětlivce: Pokud jste zapomněli vývar stáhnout a ten začal bublat a kalit se, sraženou bílkovinu z masa jednoduše vyčistíte tak, že do něj přidáte zhruba lžíci vyšlehaného sněhu z bílku. Bílek na sebe naváže nečistoty, které pak jednoduše vylovíte naběračkou.
Nezapomeňte na závěrečné triky
Aby nevypadala zelenina ve vývaru jako po kremaci, zhruba hodinu před dokončením polévky vhoďte do hrnce několik čerstvých kousků mrkve, celeru a petržele. Na závěr do polévky oberte maso, část dříve přidané zeleniny nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle a zbývající (čerstvou) zeleninu upravte stejným způsobem.
Na závěrečné dochucení nebudete potřebovat nic jiného, než čerstvě mletou sůl, barevný pepř a hrst nasekaných čerstvých bylinek (typicky hladkolistou petrželku nebo libeček). Nudle dejte vařit zvlášť a přidávejte je nikoli do hrnce, ale až do talíře ve chvíli, kdy budete polévku servírovat.
Použité zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-dokonaly-vyvar
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-uvarit-ciry-vyvar-30000630.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/7-pravidel-pro-dokonaly-vyvar-pripravite-si-hovezi-kureci-nebo-zeleninovy-42275