15. 8. 2020
Konzumace jedlých květů není žádná novinka, ale jen pozapomenutý způsob, jak obohatit jídlo. Byly doby, kdy čerstvé květy byly součástí jídelníčku chudých. Sloužily k dochucování, k posílení imunity i k pročištění organismu.
Dnes jsou květy výsadou spíše luxusních restaurací, které se svým strávníkům snaží zprostředkovat netradiční gurmánský zážitek. Nechte i vy svůj talíř rozkvést a vydejte se s námi do přírody.
Květy sbírejte daleko od civilizace
Na jedlé květy se musíte vydat do přírody – do lesa, na louku – nebo si je můžete vypěstovat na své zahradě či balkonu, kde budete mít jistotu, že květy nejsou chemicky ošetřeny. Květy nikdy nesbírejte u silnic, na místech, kde pobíhají psi, u prašných cest ani v městských parcích a už vůbec je nekupujte v květinářství, kde květy sice vypadají krásně, ale jsou plné pesticidů.
Květy z květinářství jsou určeny pouze k dekorativním účelům nikoliv ke konzumaci!
Na sběr čerstvých květů se vydejte v poledne s nůžkami a papírovým ubrouskem, do kterého květy můžete zabalit. Doma je uchovávejte v chladničce rozložené na papírovém ubrousku a uzavřené ve vzduchotěsné nádobě, aby vám vydržely co nejdéle.
Květy sbírejte v době vrcholného květu, kdy mají nejlepší chuť. Uzavřené, vybledlé a uvadlé květy jsou hořké. A navíc plně rozvinuté květy vám ulehčí identifikaci.
Nesbírejte a nejezte květy, které neznáte!
Správná identifikace květů je při sběru zásadní. Květy, které jsou nejedlé a jedovaté, by vám pomohly způsobit žaludeční potíže nebo jinak nepěkně zavařit. Jen namátkou mezi takové květy patří květy šalvěje či hrachoru, lobelky, narcisy, květy máku setého či rododendronů.
Květy nejen jako jedlá dekorace
Čerstvé květy jsou nejčastěji využívány jako jedlá dekorace. Skvěle vypadají na dortu i na chlebíčku nebo jednohubce. Jejich využití je však mnohem pestřejší! Květy můžete naložit do octa i oleje, přidat do pomazánek, polévek, jogurtů i do salátů, využít k výrobě limonád, sirupů nebo je použít jako přísadu do zmrzliny a džemu. Dbejte však na jejich přiměřené množství!
Z květů konzumujte pouze okvětní lístky. Tyčinka a pestíky jezte pouze u kvítků, které jsou malé.
Dobrou chuť!
Škála jedlých květů je velmi pestrá. Ochutnat můžete jarní květy i letničky, květy cuket a dýní, bezové květy i květy ovocných stromů nebo bylinek. Některé květy dokonce jíme, aniž bychom tušili, že se jedná o květ. Například květák, brokolice nebo růžičková kapusta.
Nebát se naservírovat můžete sedmikrásky, pampelišky, heřmánek, květy citrusových plodů a květ jabloně, růži, měsíček, levanduli, fialky a macešky, afrikány, jedlou chryzantému, karafiát, květy pažitky, primule … a mnoho dalších.