21. 2. 2024
Kuskus se k nám dostal ze severu Afriky, kde patří k základním potravinám. Jde o drobné kuličky spařené krupice z prosa, pšenice nebo ječmene, které mají dvě obrovské výhody:
- Nemusí se vařit. Kuskus stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem.
- Dají se připravit na ohromnou spoustu způsobů, ať už máte chuť na sladkou, nebo na slanou variantu.
Nejčastěji se servíruje kuskus se zeleninou, s kuřecím masem nebo tuňákem, ale s ingrediencemi se dá experimentovat do aleluja, stejně jako s kořením. Výborný je například i za studena ve formě salátu s mořskými plody.
Pozor! Setkat se můžete i s izraelským kuskusem. Ten je nutné vařit 8–10 minut, nestačí ho jen zalít.
Jak se kuskus dostane až k vám do kuchyně?
V tuzemském obchodě pravděpodobně sáhnete do regálu po průmyslově vyráběném kuskusu, který funguje jako instantní produkt. V severní Africe se ale dosud připravuje i tradičním způsobem.
Tradiční výroba kuskusu začíná rozprostřením krupice. K ní se může přidat trochu mouky. Pak se obojí postříká slanou vodou. Ta z krupice udělá hrudky, které je potřeba dlaněmi lehce rozdrobit.
Během toho vznikají i příliš malé hrudky – ty se dají stranou a postup se opakuje. Znovu jsou postříkány slanou vodou, znovu se spojí, tentokrát ve větší hrudky. Znovu se dlaněmi rozdrobí na zhruba milimetrové kuličky. Schnoucí krupice se pak spojí a utvoří typická zrníčka. Pak přijde řada na sušení na slunci. A někdy dojde i k jeho barvení – třeba dýní nebo šafránem.
Univerzální návod na přípravu kuskusu
Ten absolutně nejbáječnější kuskus vzniká v kuskusiéru – to je souprava nádoby, do nějž se dá kuskus, a hrnce, ve kterém se vaří omáčka s masem. Nádoba s kuskusem visí přímo nad hrncem, takže se dobrota upravuje v páře. Tahle příprava je typická pro maghribské domácnosti, což nejspíš není tak úplně váš případ…
Aspoň tedy máme výhodu kuskusu, který funguje instantně. Stačí ho zalít vroucí vodou nebo vývarem (podle gusta – zeleninovým nebo masovým). Pozor ale dejte na poměr – ten by měl být 2:3 (2 díly kuskusu a 3 díly tekutiny). Po zalití ho necháte 5–10 minut odpočinout, nato ho lehce nakypříte vidličkou, abyste z něj neměli slepenec, a je to.
Kuskus: Recepty na zdravé a syté potěšení
Abychom nezůstali jen u teorie, vyzkoušeli jsme za vás 5 receptů, které můžeme s klidným svědomím doporučit.
Kuskus se zeleninou
Vegetariány dost možná nadchne kuskus se zeleninou, ideální je do něj ale dodat i nějakou tu bílkovinu (třeba tofu nebo tempeh) – záleží jen na vás. Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle toho, co máte rádi, na co máte chuť a co zrovna máte doma.
Co potřebujete: 200 g kuskusu, cibuli, 2 stroužky česneku, 1,5 hrnku vody, papriku, cuketu, mrkev, lžíci olivového oleje, koriandr, ½ lžičky soli a lžičku kari
Jak na to?
- Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte papriku, cuketu a mrkev – všechno nakrájené na kostičky.
- Přidejte trošku soli, promíchejte a nechte zeleninu zhruba 10 minut dusit pod pokličkou.
- Do misky vsypte kuskus a zalijte ho dostatečným množstvím vroucí vody. Zakryjte ho a nechte ho 10 minut odstát.
- K zelenině přidejte kari a nakonec kuskus. Všechno pořádně promíchejte a před podáváním dobrotu posypte koriandrem nebo petrželkou.
Nenáviděný rýžový nákyp: Naučíme vás ho milovat!
Kuskus s kuřecím masem
Masožravci zase ocení verzi s masem. A pěkně dietně – s kuřecím.
Co potřebujete: 200 g kuskusu, 200 g mraženého hrášku, kuřecí bujón, kilogram grilovaného nebo pečeného kuřete (případně jinak upravené kuře), 2 lžíce olivového oleje, 2 rajčata, sůl, pepř, lžíci citrónové šťávy a hrstku petrželky
Jak na to?
- Kostku bujónu zalijte 400 ml vroucí vody a nechte ji rozpustit.
- Kuskus vsypte do hrnce, přidejte k němu mražený hrášek a zalijte ho vývarem. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte ho zhruba 10 minut odstát (stačí i míň).
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky a polovinu z něj přidejte do kuskusu.
- Ke směsi dejte i nakrájená rajčata, citrónovou šťávu, olivový olej a petrželku.
- Dochuťte solí a pepřem a servírujte se zbylým masem.
Kuskus s tuňákem
Pokud holdujete spíš tuňáku než kuřeti, zkuste tuhle chutnou a vyváženou kombinaci.
Co potřebujete: kuskus, zeleninový bujón, tuňák v konzervě, vejce, konzervovaná zelenina, sůl a pepř
Jak na to?
- Podle návodu si připravte kuskus. Lepší je zalít ho bujónem než vodou.
- Vidličkou rozkouskujte tuňáka a vmíchejte ho do odstátého kuskusu.
- Přidejte množství konzervované zeleniny (hrášek, kukuřice, obojí), jaké chcete v jídle mít.
- Do směsi ještě nastrouhejte vajíčko, které s tuňákem (nejen v tomhle případě) tvoří famózní chuťovou kombinaci.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř, oblíbené koření nebo bylinky.
Císařský trhanec, to je „nebe v hubě“. A přitom vznikl omylem. Jak na něj?
Kuskus s medem a mandlemi
Výbornou záležitostí je i kuskus na sladko. V takovém případě ho samozřejmě zalijte jen s vodou.
Co potřebujete: kuskus, med a mandle (případně jiné oříšky)
Jak na to?
- Podle návodu si připravte kuskus.
- Nechte ho odstát 5–10 minut. Pak do něj vmíchejte med – množství záleží na vás a na tom, jak chcete mít výsledek sladký.
- Stejně tak přidejte drcené mandle nebo jiné ořechy.
- Přisypat můžete i kakao nebo kokos.
- Nakonec už jen všechno pěkně promíchejte a servírujte.
Tipy na levné dezerty: Zkuste moučníky do skleničky nebo banana split
Kuskus s jablky a skořicí
Jestli milujete kombinaci jablek a skořice, užijte si ji třeba i s kuskusem. Tahle pochoutka vás nezklame!
Co potřebujete: 150 g kuskusu, ghí, 2–3 jablka (podle velikosti), rozinky, skořici a cukr (nebo alternativní sladidlo)
Jak na to?
- Kuskus zalijte 300 ml vroucí vody a nechte ho zhruba 10 minut odstát.
- Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na menší kostičky.
- Na pánvičce si rozehřejte ghí a krátce na něm osmažte jablka. Jakmile pustí šťávu a uvolní aroma, přidejte k nim rozinky a krátce obojí poduste pod pokličkou.
- Pak směs zasypte cukrem a skořicí. Nakonec přidejte kuskus a všechno dohromady promíchejte.
- Servírujte ho ještě teplý a klidně ho ještě dozdobte několika plátky jablek.
Pustíte se do kuskusu poprvé, nebo už ho dávno znáte?
Použité zdroje:
- https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/co-je-to-kuskus-jak-vypada-kuskus-obrazek-fotografie
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuskus
- https://www.vitalcountry.cz/kuskus-celozrnny/
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/kuskus
- https://aktin.cz/kuskus-se-zeleninou
- https://www.albert.cz/recepty/kuskus-s-kuretem/r/a1877
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zajimavosti/uzasny-kuskus-s-tunakem-na-tuhle-vyvazenou-bastu-uz-nedas
- http://recepty.org/kuskus-s-jablky-a-skorici/
- autorčiny zkušenosti