24. 4. 2022
Aby si na své přišel každý, máme pro vás hned tři variace. A nutno podotknout, že při tvorbě můžete popustit uzdu své fantazii a přidávat ingredience, na které zrovna máte chuť – třeba nejrůznější druhy sýra, šunku, slaninu i oblíbené koření. A taky se dají smažit, nebo připravit zdravěji v troubě.
Náš tip: Placičky servírujte se zakysanou smetanou nebo s jogurtovým dipem!
Květákové placičky vás můžou skvěle zasytit, a přitom nemusí být kalorickou bombou. Jestli si třeba nevíte rady s tím, co připravit jako lehkou večeři, i tohle může být řešení. Navíc z něj načerpáte vitamíny a minerály, i když z něj asi vlivem tepelné úpravy nedostanete úplně všechno.
Tradiční květákové placičky
Na vrchu křupavé, uvnitř vláčné a chuťově vyladěné k dokonalosti. Nebyly právě takové placky i od vaší babičky nebo maminky? Připravte si je takhle skvělé i vy sami!
Co potřebujete: 1 kg květáku, 150 g hladké mouky, lžíci olivového oleje, 150 ml mléka, 2 velká vejce, sůl a pepř, řepkový (nebo slunečnicový) olej na smažení
Jak na to?
- Prosátou moukou smíchejte s olivovým olejem, přidejte špetku soli a trochu pepře.
- Žloutky smíchejte s mlékem a tuhle tekutou směs vlijte k mouce. Promíchejte a nechte odpočívat.
- Květák rozdělte na malé růžičky, spařte ho v osolené vodě, a jakmile bude měkký zchlaďte ho ve studené vodě.
- Z bílků si vytvořte tuhý sníh a vmíchejte ho do těsta. Pak přidejte květák, sůl a pepř.
- Rozehřejte si olej a placičky smažte pěkně do zlatova.
Ušklíbáte se nad brokolicí? Chyba! Tenhle přírodní všelék pomáhá s hubnutím i imunitou
Květákové placičky s ovesnými vločkami
Nechcete používat bílou mouku? Žádný problém, prostě ji vyměňte za ovesné vločky. Nemusíte se bát, díky nim bude směs krásně držet pohromadě.
Co potřebujete: hlávku květáku, 100 ml mléka, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 2 vejce, řepkový (nebo slunečnicový) olej, sůl, pepř, majoránku a 2 stroužky česneku
Jak na to?
- Květák očistěte a rozdělte na růžičky. Pak ho buď rozmixujte nebo nastrouhejte.
- Z bílků a špetky soli vytvořte tuhý sníh a přimíchejte ho ke květáku.
- Do mísy přidejte mléko, žloutek a ovesné vločky. Vytvořte z nich směs a tu pak dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
- Nakonec přidejte ještě utřené dva stroužky česneku, a pokud vám těsto přijde příliš hutné, vlijte do něj trochu mléka.
- Rozehřejte si olej a placky na něm do zlatova opečte, z každé strany asi 3 minuty.
Low carb květákové placičky
Trendy v oblasti stravování mluví jasně. Nízkosacharidový jídelníček je velice populární a nemusíte se při něm omezovat víc, než je opravdu nutné. V tomhle případě použijte místo bílé mouky z tradičního receptu mandlovou mouku.
Co potřebujete: hlávku květáku, hrnek mandlové mouky, 2 vejce, půl lžičky kajenského pepře, cibuli nakrájenou na kousky, řepkový (nebo slunečnicový) olej
Jak na to?
- Uvařte květák, aby byl měkký, slijte a nechte okapat. Pak ho vidličkou rozmačkejte.
- Ke květáku přidejte hrnek mandlové mouky, vajíčka, sůl a pepř. Vytvořte těsto.
- Rozehřejte si olej a placičky na něm pečte do zlatova.
Květákové placičky jsou jednoduché, vděčné a vytvoříte si je přesně podle svých preferencí. Tak ať vám chutnají!
Použité zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduche-kvetakove-placicky
- https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/obedy-a-vecere/kvetakove-placky-786/
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/kvetakove-placicky