19. 10. 2020
Oříšky nejsou úplně nejlevnější záležitost, ať už si ukážeme na kterékoli. Oblíbené „lískáče“ nejsou výjimkou, takže když je sklidíte nebo je od někoho dostanete, naložte s nimi obezřetně.
Proč si vůbec lískové oříšky dopřát?
Důvodů je požehnaně. Přesvědčte se sami. Tím, že jsou stravitelnější než vlašské ořechy nebo mandle, to jen začíná.
Jsou zásobárnou důležitých živin
Lískové oříšky obsahují poměrně hodně kalorií, proto se z nich dá snadno a rychle načerpat energie. V rámci téhle energie poskytují ve 100 g celých 17 g prospěšných tuků a téměř stejné množství sacharidů (4,7 g) a bílkovin (4,2 g).
Z vitamínů a minerálů jsou nejvíc zastoupené vitamín E, thiamin, mangan, hořčík a najdeme v nich i měď. K dalším obsaženým látkám v menším, ale nezanedbatelném množství, patří vitamín B6, zinek, fosfor a draslík. Opomenout nesmíme obsah omega-6 a omega-9 mastných kyselin.
A nakonec musíme zmínit taky vlákninu, která je v jídelníčku nenahraditelná, a přesto ji podceňujeme. Vláknina se stará o správné zažívání a jejím příjmem snižujeme riziko vzniku zácpy a podobných komplikací.
Obsahují antioxidanty
O antioxidantech se často mluví v souvislosti s cizokrajnými superpotravinami. Antioxidanty v těle bojují proti volným radikálům a působí jako prevence vzniku rakoviny a srdečních chorob. Rovněž mají schopnost chránit buňky před předčasným stárnutím.
Působí protizánětlivě
Koncentrace zdravých tuků, kterou lískové oříšky nabízejí, se pojí se sníženými zánětlivými ukazateli v těle. Existuje několik studií, jejichž závěry hovoří ve prospěch konzumace „lískáčů“, protože při ní došlo k rapidnímu snížení zánětlivých markerů a zvlášť odborníci zmiňují, že se tak dělo i u lidí s nadváhou nebo obezitou.
Snižují hladinu cukru v krvi
Stejně jako všechny ostatní druhy ořechů, i ty lískové dokážou při pravidelné konzumaci divy s hladinou cukru. Studie zkoumaly dopad konzumace konkrétního množství těchhle oříšků u osob trpících diabetem 2. typu. U některých se prokázalo snížení hladiny cukru v krvi a zvýšení citlivosti na inzulin. Může za to kyselina olejová, která má v lískových oříšcích významné zastoupení.
Jak ořechy uchovat „na horší časy“?
Aby si „lískáče“ uchovaly svou úžasnou chuť i konzistenci, je nejvhodnější je zamrazit. Nechte oříšky proschnout, oloupejte je a rozdělte je do vzduchotěsných (uzavíracích) sáčků. Tak vám vydrží při stálé teplotě i 8 měsíců. Dáte-li je aspoň do ledničky, vydrží i 4 měsíce.
Víte, že oříšky můžete i zavařit? Oloupejte je, osušte a dejte do zavařovací sklenice. Zavřete ji, dejte do hrnce s vroucí vodou (tak, aby sahala do poloviny sklenice) a 25 minut provařte. Až sklenice vyndáte, klasicky je otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Jestli si rádi dopřejete oříšky v medu, i tak si je můžete uchovat. Stačí med prohřát a zalít jím oříšky v poměru 1:1 tak, aby byly ponořené.
3 tipy na zpracování lískových oříšků, které si zamilujete
Z lískových oříšků se dá vyrobit nejedna dobrota. Je jen na vás, který z našich tipů si vyberete, nebo jestli se jimi budete jen volně inspirovat.
Oříšková pomazánka s čokoládou
Jestli máte rádi lískooříškovou pomazánku s čokoládou, která se dá běžně sehnat v obchodě, zkuste si ji připravit doma. Místo používaného cukru si můžete vybrat třeba z přírodních sladidel a celou pochoutku vyrobit ve zdravější verzi.
Co potřebujete: 170 g lískových oříšků, 300 g kvalitní čokolády, 1 lžíce holandského kakaa, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce třtinového cukru (nebo vybraného sladidla), špetka soli
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 140 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Na něj rozprostřete lískové oříšky a dejte je na 20 minut do předehřáté trouby.
- Během nahřívání se uvolní slupka, kterou po vyndání z trouby z oříšků sundejte.
- Oříšky bez slupky nechte vychladnout a rozpusťte si čokoládu.
- Rozmixujte oříšky až do konzistence pasty. Pak k nim přidejte kokosový olej, kakao, vanilku, sůl a cukr (ideálně rozmixovaný) a znovu promixujte.
- Nakonec ke směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu a ještě jednou promixujte.
- Vzniklou pomazánku propasírujte přes sítko do skleniček a nechte ji vychladnout. Pak ji skladujte v lednici, vydrží tam tři týdny.
Osvěžující španělská horchata
Lahodný nápoj z oříšků má svůj původ ve Španělsku, ale rozhodně potěší i české (a kterékoli jiné) mlsné jazýčky. Není na ni třeba přímo tygřích ořechů, ty lískové úplně postačí.
Co potřebujete: lískové ořechy, vodu, cukr (sladidlo), skořici, citrónovou kůru
Jak na to?
- Oříšky propláchněte a zalijte vodou, aby byly ponořené.
- Máčejte je aspoň 24 hodin, po 12 hodinách vodu vyměňte.
- Pak oříšky rozmixujte s 250 ml vody, přidejte skořici, citrónovou kůru a cukr (nebo sladidlo).
- Podávejte vychlazené, klidně i s ledem.
Lískové oříšky v karamelu
Drobné dobroty, které potěší jak při „běžné“ návštěvě, tak třeba o Vánocích.
Co potřebujete: 200 g lískových oříšků, 250 g cukru krupice, 250 ml vody
Jak na to?
- Na pánvičku nebo kastrůlku nalijte vodu, přisypte k ní cukr a zahřívejte ho, dokud se nerozpustí.
- Hned, jak karamel začne hnědnout, sundejte ho z ohně.
- Lískové oříšky lehce opražte na pánvi a po vychladnutí je nasypte do horkého karamelu.
- Dejte si na plech pečicí papír a vyskládejte na něj lžičkou malé hrudky. Ty nechte ztuhnout. Jakmile se tak stane, můžete je servírovat nebo uložit.
Přejeme vám dobrou chuť, ať už se pustíte do čehokoli!