4. 10. 2021
Jedním z nich je právě mandlový olej, který se hojně využívá v tělové a vlasové kosmetice, ale chybu s ním neuděláte ani při přípravě pokrmů. A když si ho zamilujete a budete ho chtít používat ve velkém, můžete si ho jednoduše vyrábět i doma.
Proč si mandlový olej zaslouží šanci?
Mandle samotné jsou pro lidský organismus nesmírně prospěšné. Obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), vitamíny A, E a F a z minerálů pak hořčík, fosfor, draslík a vápník. Ať už takovou parádní výživu dopřejete svému tělu skrze pokožku, nebo si ho pravidelně přidáte do jídla, bude to jen a jen ku prospěchu.
Jak z mandlového oleje dostat maximum?
V kuchyni se mandlový olej osvědčuje při přípravě salátů, jsou z něj výborné zálivky a dresinky a taky s ním můžete lehce zakápnout sýr. Možná jste nevěděli ani to, že s ním dají jednoduše, a přitom famózně dochutit některé pokrmy ke konci vaření – třeba polévky.
A když něco pečete, zkuste místo oleje, který obvykle používáte, taky zapojit ten mandlový. Hodí se do sladkého i slaného pečiva.
Můžete ho ale taky vyzkoušet jako součást kosmetiky, ba dokonce i jako kosmetický prostředek samotný. Prospěje to zvlášť těm, kteří mají extra citlivou pokožku a běžná kosmetika s chemickými složkami jim nedělá dobře.
Mandlovým olejem se můžete namazat po sprše místo tělového mléka nebo krému, některé ženy ho dokonce používají místo běžného denního a nočního krému. Po vyčištění pleti stačí pár kapek a můžou se dít věci.
Mandlový olej patří k nejcennějším rostlinným olejům a často se používá při aromaterapeutických masážích. Můžou ho zkusit úplně všichni, hodí se i pro péči o pokožku u miminek už pár dní po narození. Vždycky dodá pocit vláčnosti a hebkosti, mírní její podráždění, chrání ji, hydratuje a je vhodný pro suchou i hrubou pokožku.
Dobrou službu prokáže i vašim vlasům – stačí přidat pár kapek do šampónu nebo ho po umytí vlasů použít jako kondicionér. Olej vlasy zacelí, zjemní a přidá jim na lesku. Prospěje i nehtům!
Domácí mandlový olej není žádná věda
Když mandlovému oleji propadnete, bude nejspíš výhodnější připravovat si ho doma. Mandle se vyplatí koupit ve větším množství a pak už můžete tvořit. Stačí je pak dát do mixéru a postupně při mixování zvyšovat otáčky. Měla by se vytvořit pasta (pokud vznikne hrudka, kápněte na ni olivový olej). Tu dejte do nádobky a nechte ji při pokojové teplotě odležet po dobu 1–2 týdnů. Olej se sám uvolní.
Použité zdroje:
- https://www.biooo.cz/mandlovy_olej_saloos-p-395.html
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/mandlovy-olej-pro-krasu-i-zdravi/
- https://styl.instory.cz/4876-mandlovy-olej-ma-uzasne-ucinky-spravne-pouzivani-vam-pomuze-ziskat-zdravou-pokozku.html
- https://www.countrylife.cz/olej-mandlovy-100-ml-bio-emile-noel
- https://itesco.cz/hello/recepty/domaci-mandlovy-olej/562188/