Jste zde

Maso v mrazáku: Nevydrží věčně! Mleté jen pár týdnů, zvěřina ale klidně rok

mražené maso v mrazáku Zdroj: Shutterstock
Maso v mrazáku nevydrží věčně! Naučte se ho správně zmrazovat a zjistěte spolu s námi, jaká je trvanlivost hovězího, vepřového, drůbežího, zvěřiny a ryb.

20. 7. 2024

Mražení masa je skvělý způsob, jak ho uchovat na delší dobu. Bez úhony však nevydrží věčně! Po čase ztrácí chuť, texturu i nutriční hodnoty. Z ryb se stává bláto bez chuti, hovězí ztrácí svou barvu a na drůbežím se objevují nevábné bílé fleky. Pojďte s námi zjistit, jak dlouho vydrží jednotlivé druhy masa

Tučné maso podléhá rychlejší zkáze

Obecně lze říci, že maso v mrazáku vydrží 2 až 12 měsíců a libové má obvykle delší trvanlivost než maso, které je prorostlé tukem. Doba trvanlivosti je však velmi závislá na druhu masa, na způsobu, jakým maso skladujete, na teplotě ve vašem mrazáku i na tom, jestli je maso mleté nebo v celku.

Dobrá zpráva však je, že i po delší době v mrazáku se nic nezmění na jeho bezpečnosti, jelikož zmrazení zastaví vývoj bakterií. 

shutterstock_2128096307.jpg

maso v mrazáku
Zdroj: 
Shutterstock
Maso, které je déle v mrazáku, můžete sice bez obav sníst, ale pravděpodobně si moc nepochutnáte.

Nezapomeňte si na maso poznamenat dobu zamrazení!

Aby vám maso vydrželo v mrazáku co nejdéle, je třeba jej před zmrazením správně zabalit do čistých mikrotenových sáčků nebo uložit do speciálních dóz, které jsou určené přímo do mrazničky.

Pokud máte možnost, maso zavakuujte nebo alespoň ze sáčku vytlačte co nejvíce vzduchu. Prodloužíte tak jeho trvanlivost, respektive prodloužíte dobu, po kterou si uchová všechny své kvality. 

Maso zamrazte hned, jakmile ho přinesete z obchodu, a před zmrazením ho očistěte, omyjte a dobře osušte. Na sáček, popřípadě na dózu si poznačte datum zmrazení a v mrazáku udržujte teplotu minus 18 stupňů Celsia

shutterstock_2239879547.jpg

zavakuované maso
Zdroj: 
Shutterstock
Uchovávání masa ve vakuu prodlouží jeho trvanlivost a zachová všechny jeho kvality. 

Nejkratší dobu v mrazáku vydrží mleté a vnitřnosti

Jehněčí a zvěřina vydrží v mrazáku nejdéle. Pokud maso dobře zabalíte, můžete si na něm pochutnat ještě za rok. Nejkratší dobu naopak vydrží hovězí a vepřové mleté maso, tučnější ryby a vnitřnosti, které je vhodné zpracovat maximálně do 2 až 3 měsíců. 

Vepřovou pečeni, kýtu a plec uložte do mrazáku maximálně na 4 až 8 měsíců. Tučnější kousky jako například bůček, krkovici nebo kolínko pouze na 3 až 5 měsíců. 

Hovězí uložte do mrazáku na 8 až 10 měsíců, žebra však maximálně na půl roku. 

Kuřecí a krůtí maso neskladujte déle než 8 měsíců, kachnu 6 měsíců a husu nanejvýš 4 měsíce. 

shutterstock_2238635319.jpg

mražené ryby
Zdroj: 
Shutterstock
Libové ryby, jako například kapr nebo štika, vydrží v dobré kondici až půl roku. Losos, tuňák a jiné tučnější ryby vydrží v mrazáku pouze 3 měsíce. 

Zdroje:

  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/ani-mrazak-neni-vsemocny-jidlo-uchova-maximalne-rok.A140318_182946_dobra-chut_ebr
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/trvanlivost-masa-v-mrazaku-se-lisi-podle-druhu/
  • https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/jak-dlouho-vydrzi-maso-v-mrazaku-chytry-radce-pro-kruti-kureci-veprove-i-hovezi_205880.html
  • https://regiony.rozhlas.cz/skladovani-masa-v-mrazaku-jak-dlouho-vydrzi-kureci-nebo-hovezi-7410413