6. 10. 2020
Banány, podlouhlé plody banánovníku, jsou nejoblíbenější a jeden z nejzdravějších druhů tropického ovoce. Pod zářivě žlutou slupkou ukrývají spoustu minerálů, vitamínů, vlákniny a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na vaše tělo i mysl. Pojďte s námi poznat blahodárné účinky banánů a připravit si z nich lehkou svačinku nebo chutnou snídani, která vás nabije energií.
Mimořádný zdroj draslíku
Banány jsou skvělým zdrojem draslíku a díky tomu lékem na pocuchané nervy. Zlepší náladu, přináší pocit štěstí, napomáhají lepšímu spánku a pomohou překonat deprese. Posílí imunitu, ochrání srdce i zrak, snižují vysoký krevní tlak, pomáhají udržet silné kosti a jsou účinnou prevencí cukrovky a některých druhů rakoviny. Při dietě nahradí sladké a zasytí na delší dobu, při nemoci pomohou snížit vyšší tělesnou teplotu a po bujarém večírku utiší podrážděný žaludek. Zkrátka jíst alespoň jeden banán denně se vyplatí!
Součást sladkých i slaných jídel
Banány mají mírně nasládlou dužinu a nejvíce cenných látek obsahují v syrovém stavu. Většinu účinných látek a živin si však zachovají i v sušené podobě.
Banány jsou nejčastěji součástí mnoha sladkých dezertů, použít je však můžete i jako součást slaných jídel. Spolu s kuřecími prsy je můžete obalit v trojobalu z mouky, vajec a strouhanky, kterou smícháte se strouhaným kokosem, nebo je můžete použít k přípravě banánové omáčky, která se výborně hodí k masu. My dnes však zůstaneme u sladkých variant a představíme vám několik jednoduchých receptů, které zvládne opravdu každý.
Banánové lívance
Lívance z banánů jsou velmi jednoduché a vaše děti je budou milovat. Výborně chutnají s nutelou, zakysanou smetanou, s kopečkem zmrzliny, s nastrouhanou kvalitní čokoládou i s medem a ořechy.
A jak na ně?
Čtyři banány rozmixujte se 100 mililitry mléka a s dvěma celými vejci, přidejte 130 gramů polohrubé mouky a jeden sáček prášku do pečiva. Podle chuti můžete přidat trochu skořice nebo pár kapek vanilkového aroma. Vše dobře promíchejte! Lívance pečte na troše oleje z obou stran dozlatova.
Hrnková banánová bábovka
Bábovka z banánů je skvělá ke snídani i jen tak ke kafíčku. Zláká vás nejen její chuť, ale i velmi jednoduchá příprava. K odměření všech surovin vám postačí totiž pouze hrnek.
Čtvrtku másla utřete spolu s půl hrnkem cukru a třemi žloutky do pěny. Přidejte 3 menší rozmačkané banány, půl hrnku mléka a jeden sáček kypřícího prášku spolu s polohrubou moukou. Nejprve pouze hrnek a po zapracování ještě ⅔ hrnku. Na závěr opatrně vmíchejte tuhý sníh.
Těsto přelijte do pečlivě vymazané a vysypané formy a bábovku pečte v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů Celsia. Test propečenosti proveďte špejlí. Pokud po vytažení z bábovky zůstane špejle čistá, máte hotovo!
Luxusní banány v těstíčku
Smažené banány jsou výbornou chuťovkou, když vás honí mlsná. Připravené jsou raz dva a doladit je můžete čímkoliv, co zrovna máte v lednici. Šlehačkou, zakysanou smetanou nebo je jednoduše můžete obalit v cukru, který smícháte se skořicí.
Těstíčko si připravte z jednoho vejce, ze 40 gramů cukru, 5 deci mléka, čtvrt kila hladké mouky, 1 deci smetany a ze 3 deci sektu. Kolečka banánů obalte v těstíčku a pečte je dozlatova ve větším množství oleje.