Jste zde

Máte špatnou náladu? Dejte si banán. Žluté ovoce je balzám na pocuchané nervy!

zralé banány Zdroj: www.bigstockphoto.com
Přepadla vás podzimní únava a nedostatek energie? Dejte si banán! Oblíbené tropické ovoce, které pozitivně ovlivní nejen vaše tělo, ale i mysl.

6. 10. 2020

Banány, podlouhlé plody banánovníku, jsou nejoblíbenější a jeden z nejzdravějších druhů tropického ovoce. Pod zářivě žlutou slupkou ukrývají spoustu minerálů, vitamínů, vlákniny a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na vaše tělo i mysl. Pojďte s námi poznat blahodárné účinky banánů a připravit si z nich lehkou svačinku nebo chutnou snídani, která vás nabije energií. 

Mimořádný zdroj draslíku

Banány jsou skvělým zdrojem draslíku a díky tomu lékem na pocuchané nervy. Zlepší náladu, přináší pocit štěstí, napomáhají lepšímu spánku a pomohou překonat deprese. Posílí imunitu, ochrání srdce i zrak, snižují vysoký krevní tlak, pomáhají udržet silné kosti a jsou účinnou prevencí cukrovky a některých druhů rakoviny. Při dietě nahradí sladké a zasytí na delší dobu, při nemoci pomohou snížit vyšší tělesnou teplotu a po bujarém večírku utiší podrážděný žaludek. Zkrátka jíst alespoň jeden banán denně se vyplatí! 

Součást sladkých i slaných jídel 

Banány mají mírně nasládlou dužinu a nejvíce cenných látek obsahují v syrovém stavu. Většinu účinných látek a živin si však zachovají i v sušené podobě. 

bigstock-banana-picture-yellow-bananas-354395981_1.jpg

banány v bedýnce
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Přezrálé banány, které jsou velmi sladké, jsou výbornou přísadou do nejrůznějších dezertů, které díky vyššímu obsahu přírodních cukrů příjemně osladí. 

Banány jsou nejčastěji součástí mnoha sladkých dezertů, použít je však můžete i jako součást slaných jídel. Spolu s kuřecími prsy je můžete obalit v trojobalu z mouky, vajec a strouhanky, kterou smícháte se strouhaným kokosem, nebo je můžete použít k přípravě banánové omáčky, která se výborně hodí k masu. My dnes však zůstaneme u sladkých variant a představíme vám několik jednoduchých receptů, které zvládne opravdu každý

Banánové lívance

Lívance z banánů jsou velmi jednoduché a vaše děti je budou milovat. Výborně chutnají s nutelou, zakysanou smetanou, s kopečkem zmrzliny, s nastrouhanou kvalitní čokoládou i s medem a ořechy.

A jak na ně?

Čtyři banány rozmixujte se 100 mililitry mléka a s dvěma celými vejci, přidejte 130 gramů polohrubé mouky a jeden sáček prášku do pečiva. Podle chuti můžete přidat trochu skořice nebo pár kapek vanilkového aroma. Vše dobře promíchejte! Lívance pečte na troše oleje z obou stran dozlatova. 

bigstock-banana-picture-yellow-bananas-354397208_1.jpg

banány na listu
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Hrst ovesných vloček, banán, vejce a trocha mléka jsou vynikající suroviny k přípravě zdravých lívanců. Výborně chutnají s medem nebo javorovým sirupem! 

Hrnková banánová bábovka

Bábovka z banánů je skvělá ke snídani i jen tak ke kafíčku. Zláká vás nejen její chuť, ale i velmi jednoduchá příprava. K odměření všech surovin vám postačí totiž pouze hrnek

Čtvrtku másla utřete spolu s půl hrnkem cukru a třemi žloutky do pěny. Přidejte 3 menší rozmačkané banány, půl hrnku mléka a jeden sáček kypřícího prášku spolu s polohrubou moukou. Nejprve pouze hrnek a po zapracování ještě ⅔ hrnku. Na závěr opatrně vmíchejte tuhý sníh.

Těsto přelijte do pečlivě vymazané a vysypané formy a bábovku pečte v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů Celsia. Test propečenosti proveďte špejlí. Pokud po vytažení z bábovky zůstane špejle čistá, máte hotovo! 

bigstock-banana-picture-yellow-bananas-354396983_1.jpg

banánové pyré
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
S banánovými jednohubkami zabodujete na každé dětské oslavě! Mezi dva piškoty vložte kolečko banánu, párátkem propíchněte a celé ponořte do rozehřáté čokolády. Podávejte druhý den.

Luxusní banány v těstíčku

Smažené banány jsou výbornou chuťovkou, když vás honí mlsná. Připravené jsou raz dva a doladit je můžete čímkoliv, co zrovna máte v lednici. Šlehačkou, zakysanou smetanou nebo je jednoduše můžete obalit v cukru, který smícháte se skořicí. 

Těstíčko si připravte z jednoho vejce, ze 40 gramů cukru, 5 deci mléka, čtvrt kila hladké mouky, 1 deci smetany a ze 3 deci sektu. Kolečka banánů obalte v těstíčku a pečte je dozlatova ve větším množství oleje.