31. 7. 2020
Léto patří melounům! Šťavnaté a sladké plodové zelenině, která je bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek a vody a v letních měsících zajistí tolik potřebnou hydrataci organismu. Vyzkoušejte s námi tradiční i méně tradiční melounové recepty, které vás příjemně osvěží a obohatí tělo o důležité látky.
Limonádu podávejte vychlazenou s kostkami ledu
Příprava domácí melounové limonády je velmi jednoduchá, nezabere vám mnoho času a je skvělým doplněním pitného režimu během horkých letních dní. Navíc limonádu není nutné ani doslazovat velkým množstvím cukru, protože o její sladkou chuť se postarají přírodní cukry, které jsou obsažené v melounu. A jak na ni?
Dužinu, kterou zbavíte pecek, postačí pouze rozmixovat, smíchat se šťávou z jednoho citronu nebo z jednoho pomeranče, podle chuti dosladit, dolít ji perlivou vodou a dozdobit čerstvými lístky máty nebo meduňky.
Variace na španělskou zeleninovou polévku
Studená zeleninová polévka přijde vhod zejména během horkých dní, kdy nemáte chuť ani obědvat. Dostatečně zasytí a přitom ochladí!
Základem polévky je čerstvá rozmixovaná zelenina – dvě pěkně zralá a oloupaná rajčata, okurka, červená paprika, jedna menší cibule a samozřejmě meloun, který spolu se zeleninou a trochou olivového oleje rozmixujete. Polévku ochutnejte a podle potřeby jí dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou a na závěr ji dozdobte lístky bazalky a zakysanou smetanou.
Zdravý ovocný salát
Barevný ovocný salát je ideální způsob, jak doplnit vitamíny a posílit svou obranyschopnost.
Tip: Vydlabané slupky z melounu nevyhazujte a zkuste do nich naservírovat ovocný salát!
K přípravě salátu můžete použít jakékoliv sezónní ovoce, které vám zrovna roste na zahradě nebo které seženete v obchodě. Určitě si pochutnáte na melounu v kombinaci s ananasem, s hroznovým vínem, s pomerančem, banánem, s jahodami, malinami, borůvkami nebo s jiným drobným ovocem.
Vše zakápněte šťávou z limetky, přidejte smetanu a posypte plátky mandlí, kokosu nebo rozinkami, které si předem naložíte v rumu.
Grilovaný meloun jako dezert
Grilovaný meloun je netradiční pochoutka, kterou můžete okouzlit každou návštěvu.
Silnější plátky melounu i se slupkou vložte na rozpálenou grilovací mřížku, kterou jste si předtím potřeli olejem, a plátky z obou stran grilujte 3 minuty. Těsně před vyndáním pak plátky melounu potřete směsí z medu, citronové šťávy, solí a pepře.
Lahodná melounová zmrzlina
Melounová zmrzlina, kterou si můžete připravit i bez zmrzlinovače, je zdravá a chutná.
Rozmixovanou melounovou dužinu smíchejte s cukrovým sirupem, který si připravíte z teplé vody a cukru, a s dvěma vanilkovými jogurty. Zmrzlinu dochuťte šťávou z limetky a cukrem