18. 6. 2023
Olej, který se lisuje z meruňkových jader, totiž okamžitě zalahodí vaší pleti a pokožce – je neobyčejně lehký, a tím pádem na pokožce velice příjemný. A „jedlou variantu“ využijete i v kuchyni.
Od meruněk k oleji
Meruňky se už od pradávna hojně pěstovaly v Egyptě a Číně, kde to s nimi taky náležitě uměli. V tradiční medicíně byla jejich jádra využívána k léčbě a meruňkový olej platil za cenný zdroj živin. Výjimečná nebyla ani jeho konzumace a časem se stal taky příměsí do kosmetických produktů. Hodně si ho oblíbili i angličtí osadníci v 17. století.
Meruňkový olej se lisuje zastudena (tedy tak šetrně, jak je to jde), a proto si uchovává spoustu cenných látek. Ty jsou pak pro mnoho lidí požehnáním a účinnou pomocí s kožními potížemi nejrůznějšího ražení.
Meruňkový olej: Účinky, které vás mile překvapí
Co dokáže olej s vaší pokožkou? Při pravidelné aplikaci se stará o zjemnění a vyhlazení, zbaví vás popraskané pokožky, kterou často namáháte, a podpoří tu citlivou. Dokáže proniknout hluboko do pokožky a perfektně ji hydratovat. Pomáhá taky v mnohdy zdlouhavých bojích s lupénkou a ekzémem.
Prospěje nejen pleti a pokožce, ale i vlasům. Pokud máte vlasy suché a lámavé, připravte si masku, do níž olej přidáte. Pomůže vám ke krásným, zdravým a lesklým vlasům i k jejich růstu. Báječné povzbuzení přináší meruňkový olej i suché pokožce na hlavě – stačí, když si na ni občas pár kapek nakapete. A nebojte se, bude tam působit, aniž byste z něj měli mastné vlasy.
Meruňkový olej se hodí i k odličování make-upu, může být nosným olejem pro éterické oleje při masážích spojených s aromaterapií. Přimíchat si ho můžete i do cukrového peelingu.
Meruňkový olej pokožku nedráždí, naopak ji zklidňuje. A k tomu všemu nezanechává pocit mastnoty.
Čím to je, že je tak báječný? Obsahuje především nenasycené mastné kyseliny (především kyselinu olejovou a esenciální omega-6 mastnou kyselinu linolovou), vitamíny A a E. O těch je známo, že jsou skvělé na pleť, vlasy a nehty.
Co s ním v kuchyni? Třeba dezerty nebo marinády
Meruňkový olej bývá světle žlutý a voní po oříškách, chuťově se dá přirovnat k mandlím. Proto se dá použít třeba do cukroví, do nejrůznějších dezertů, ovocných salátů, marinád nebo pomazánek.
Jen si dejte pozor na to, abyste v kuchyni vždycky pracovali s „potravinářskou verzí“ oleje. Meruňkový olej je sice při vnějším užití naprosto bezpečný, při nadměrné konzumaci ale může vlivem příjmu látky zvané amygdalin dojít k vylučování jedovatého kyanidu přímo ve vašem těle.
Při přípravě oleje určeného k požívání na to ovšem výrobci myslí a dělají všechno proto, aby riziko otravy a selhání dýchacích cest vůbec nevzniklo.
Skladovat jen chladu a temnu
Meruňkový olej vám může vydržet 6 až 12 měsíců, to ale jen za předpokladu, že ho budete správně skladovat – tedy v chladu a temnu. Je totiž náchylný ke žluknutí, což byste posléze rychle zjistili. Olej vám déle vydrží, když mu vyhradíte místo v ledničce.
Použité zdroje:
- https://magazin.biooo.cz/prirodni-kosmetika/rostlinne-oleje/merunkovy-olej-na-plet-vlasy-i-do-dezertu/
- https://bewit.love/produkt/apricot-oil
- https://www.energiezivota.com/superfoods-superpotraviny/merunkovy-olej-zdravotni-vyhody/
- https://www.rehabilitace.info/krasa/merunkovy-olej-na-plet-proc-a-jak-ho-pouzit/