30. 8. 2019
Že nevíte, co si pod pojmem pesto představit? Jde o hustou omáčku vyráběnou z bylinek, hub nebo třeba sušených rajčat. Příprava spočívá v rozdrcení a tření lístků bylin (nebo jiné suroviny), do nich se pak podle preferencí přidává sůl a pepř, kvalitní sýr, piniové (nebo jiné) oříšky a dobrý olivový olej. Pesto má svůj původ v severní Itálii, proto není divu, že nachází hojné využití třeba při dochucování těstovin.
Kromě těstovin s ním ale můžete dochutit taky polévky, přidávat ho po troškách k masu, do salátů nebo si ho dopřát jen tak na topinku. Pesto je díky ingrediencím zdravé a tělu jedině prospěje.
Bazalkové neboli janovské: stálice mezi pesty
Tím nejspíš nejznámějším pestem mezi všemi je to vyráběné z bazalky. Připravte si skleničky a jdeme na to.
Bazalkové pesto není složité na výrobu, pokrmy ale posune na úplně jinou úroveň. Nebojte se ho zkusit!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Potřebovat budete: ½ hrnku piniových oříšků, 2 hrnky nasekaných lístků bazalky, ½ hrnku strouhaného parmazánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř a 1 lžičku citrónové šťávy.
Jak na to:
- Oříšky opražte na pánvi, ale jen zlehka.
- Pak je vsypte do mixéru nebo hmoždíře a přidejte lístky bazalky, parmazán, česnek, citrónovou šťávu a trochu soli a pepře.
- Mixujte tak dlouho, aby vznikla hladká pasta, pak přilijte trochu olivového oleje a znovu ho dokonale promixujte.
- Pesto skladujte ve skleničkách v lednici.
Pesto ze sušených rajčat
Zelené pesto je klasika, jde to ale i jinak. Pokud máte rádi chuť sušených rajčat a chcete si užít i v podobě jemné pasty, určitě se pusťte do výroby tohoto pesta.
Potřebovat budete: hrnek sušených rajčat, ½ hrnku piniových oříšků, 2 stroužky česneku, parmazán, ½ hrnku olivového oleje
Jak na to: Postup je vždy stejný. Stejně jako u předchozího receptu rozmixujte nebo podrťte ingredience dohladka, pak přilijte olej a znovu mixujte. To opakujte, dokud nevznikne směs správné konzistence.
Ať už se pustíte do výroby rajčatového nebo třeba dýňového pesta, je skvělé na čerstvém pečivu.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pesto z medvědího česneku vás nakopne hlavně v zimě
Až bude zase na sklonku zimy řádit kdejaký bacil, vzpomeňte si na pesto, které jste si chytře vyrobili z medvědího česneku. Je totiž nabité vitamíny! Tedy pokud to skutečně uděláte.
Potřebovat budete: 300 g listů medvědího česneku, 3-4 lžíce panenského olivového oleje, 30 g parmazánu, hrst oříšků (piniových nebo kešu), sůl
Jak na to: Držte se postupu, který jsme popsali u prvního pesta. Nezapomeňte před přípravou ale listy medvědího česneku proprat ve vodě a nakrájet ho na malé kousky.
Houbové pesto pro milovníky hub
Další možností, jak vytvořit pesto, je mít dostatek hub. A samozřejmě je nutné mít rád houby.
Potřebovat budete: 300 g žampiónů, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce vody, 2 lžíce olivového oleje, ¼ rozmixované cukety, sůl, pepř, rozmarýn, petržel a 1 stroužek česneku
Jak na to: Jako při přípravě každého pesta, rozdíl tady není.
Kvalitní olej, ořechy a parmazán. To je základ většiny receptů na pesto.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Dýňové pesto, po kterém se brzy slehne zem
Dýně sice slaví největší úspěch na Halloweena, ale pesto z ní chutná po celý rok.
Potřebovat budete: půl středně velké dýně Hokaidó nebo máslové dýně, 2 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny, cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce dýňových semínek, 3 lžíce strouhaného parmazánu, špetku bílého pepře a muškátového oříšku, špetku mletého zázvoru, 1 lžičku kurkumy a 2 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa.
Jak na to:
- Dýni očistěte, nakrájejte na drobné kousky a nechte vařit, dokud nezměkne.
- Opražte si oříšky.
- Dál už tvořte běžným postupem.
Jak pesto správně uchovávat, aby vydrželo
Pesto vložené do sklenice sice v lednici vydrží jen týden. Vy ho ale můžete s klidem zamrazit a vyndat ho třeba za půl roku. Pokud se tak ale rozhodnete, dejte ho plastových nádobek a před mrazením nepřidávejte olej.
Milujete pesto, nebo jste mu zatím nepřišli na chuť? Vyzkoušejte naše tipy a podlehněte jim!