6. 11. 2021
Muškátový oříšek je vlastně vysušeným semenem z muškátovníku pravého. Hlavní využití nachází hlavně jako dochucovadlo. Jeho vůni můžeme popsat jako osvěžující s velmi výraznými akcenty. Chuť je lehce nahořklá a také velmi aromatická.
Kde muškátové oříšky hledat?
Domovinou muškátového oříšku je Portugalsko. Později ale byly sazenice muškátu tajně přivezeny na Mauritius, kde byly podmínky pro pěstování mnohem lepší. Odtud se pak strom rozšířil do zbytku světa.
Jak už jsme výše zmínili, muškátové oříšky jsou semeny stromu s názvem muškátovník pravý/vonný (Myristica fragrans) který dorůstá až do výšky 15 metrů. Vyhovuje mu tropické a subtropické podnebí s dostatkem srážek.
Rozkvetlý se dá rozpoznat díky bílým až světle žlutým květům. Plody představují bobule kulovitého tvaru o velikosti broskve. Semeno, které potřebujeme, se nicméně odhalí až při dozrání a je uschováno v pevné skořápce obalené dužnatým míškem.
Náš tip: V obchodech někdy můžeme narazit i na takzvaný muškátový květ. Ten ale není květem muškátovníku, nýbrž usušeným červeným míškem, který se opět skvěle hodí k dochuchování nejrůznějších pokrmů a nápojů.
Oříšek, který podporuje chuť k jídlu a uklidňuje
Muškátový oříšek je bohatý na silice, kyselinu muškátovou a na rozličné alkaloidy. Všechno tohle dohromady podporuje chuť k jídlu, rozpouští hleny, eliminuje nadýmání, zmírňuje projevy revmatismu a působí rovněž jako uklidňovací prostředek.
Kromě toho se může pochlubit antibakteriálními, antiseptickými a antimikrobiálními účinky, posiluje nervy, zlepšuje náladu a pomáhá při dně. Kromě toho se mu přisuzuje též velký vliv na potenci mužů, dokonce prý prohlubuje procítění orgasmu a látky v něm obsažené dodávají obojímu pohlaví víc vnitřní jistoty a touhy po sexu.
Muškátový oříšek je taky protikřečový, tlumí bolest a zlepšuje spánek, a tím podporuje soustředěnost mozku za bdělého stavu. Nikdy ho ale neužívejte s alkoholem, protože zesiluje jeho účinky.
Kde najde muškátový oříšek uplatnění?
Muškátový oříšek můžete použít k dochucování pokrmů z masa a zeleniny. V menším množství ho ale můžete přidat i do uzenin, paštik nebo nádivek. Jeho další využití spočívá v aromatizaci, a to nejčastěji likérů nebo třeba vín. Muškátový oříšek se ale používá také při výrobě kosmetiky, vonných olejů a parfémů. Je součástí přísad solí do koupele a kloktadel.
Protože oříšek obsahuje kromě výše zmíněného i značnou dávku halucinogenů, je potřeba ho používat v malém množství. Pokud byste to s ním přehnali (smrtící dávka je u dospělého člověka 6 až 7 ořechů), můžete si vyvolat nepříjemné halucinace nebo další komplikace. Při dochucování jídel nebo nápojů tak stačí jen 2 až 3 strouhnutí.
Bonusový tip závěrem: Na strouhání muškátového oříšku si pořiďte speciální struhadlo, na kterém nebudete strouhat jiné suroviny. Ty by totiž mohly aromatickým oříškem načichnout.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1k%C3%A1tov%C3%BD_o%C5%99%C3%AD%C5%A1ek
- https://www.vseokoreni.cz/koreni/muskatovy-orech
- https://sever.rozhlas.cz/muskatovy-orisek-nejen-afrodiziakum-ale-take-droga-opatrne-s-nim-8115138
- https://www.vareni.cz/magazin/muskatovy-orisek-koreni-i-droga/