15. 8. 2021
Tradiční řecký salát
Tahle osvěžující rychlovka je na léto doslova jako stvořená. Když navíc budete mít k dispozici domácí suroviny, jen stěží budete hledat lahodnějšího konkurenta. Na tradiční řecký salát tak budete potřebovat:
- zralá a masitá rajčata
- zelenou okurku
- olivy Kalamata s peckami
- červenou cibuli
- sýr feta
- extra panenský olivový olej
- sušené oregano
- sůl a pepř
- červený vinný ocet
Jak na to?
Zeleninu omyjte, rajčata překrájejte na poloviny, třetiny a pak ještě na dva menší kousky. Okurku nakrájejte na hrubší kolečka, červenou cibuli na půlměsíčky.
Olivy propláchněte a nechte okapat. Sýr feta nechte vcelku. Připravte si větší misku, do které nasypejte připravenou zeleninu, promíchejte ji s olivovým olejem, přidejte sůl, pepř, sušené bylinky a kapku vinného octa.
Ochutnejte a ihned servírujte s kostkou sýru feta politou olivovým olejem a posypanou sušenými bylinkami. Přikusovat k salátu můžete opečený toast s máslem.
Salát s medovo-hořčičným dressingem
Příprava tohohle salátu je sice o něco málo náročnější, než v případě prvním, odměnou vám ale bude plnohodnotné jídlo, které skvěle zasytí a zároveň příjemně osvěží. Potřebovat budete:
- Římský salát
- Olivy Kalamata
- Dvě vejce (ideálně ty od šťastných slepic)
- Hrubozrnnou hořčici
- Dijonskou hořčici
- Med
- Česnek
- Sušené provensálské bylinky
- Máslo
- Dvě malé bagetky
- Dva plátky toastového chleba (klidně staršího)
- Parmazán (na něm opravdu nešetřete)
- Asi lžíci octa
Jak na to?
Jako první se vrhněte na přípravu římského salátu. Ten důkladně omyjte a nechte osušit. Nakrájejte na menší kousky a rozdělte do misek. Mezitím si nechte rozpustit máslo, do kterého vmícháte prolisovaný česnek a menší hrst provensálských bylinek.
Ochucené máslo vlijte na větší pánev a nechte na něm z obou stran orestovat rozkrojenou bagetku. Přidejte i na kostičky nakrájený toastový chléb a mezitím, co se pečivo restuje, připravte zálivku.
Tu umícháte z dvou lžic medu, lžíce dijonské a lžíce hrubozrnné hořčice. Zálivka by měla být tekutější. Pokud je tuhá nebo méně sladká, přidejte med. Hotovou zálivku nechte odpočinout v lednici.
Mezitím, co se pečivo restuje, si dejte do varné konvice vařit vodu a připravte větší hrnec. Jakmile voda začne vřít, přelijte ji do hrnce a přidejte sem lžíci octa. Směs vody a octa promíchejte a opatrně sem rozklepněte vejce.
Vejce bude hotové, jakmile vyplave na hladinu. Opatrně ho vyjměte naběračkou a opláchněte ho v další misce s čistou vodou (tentokrát bez octa). Olivy propláchněte a rozdělte k salátu.
Parmazán nastrouhejte na hoblinky a k olivám a salátu přidejte vajíčko, které nakrojíte, kousky toastového chleba, hoblinky parmazánu a vše přelijte připraveným dressingem. Servírujte s opečenými bagetkami.
Salát s kuřecím masem, cibulkou a oříšky
Tenhle poctivý salátek nadchne i milovníky masitých chutí. Obsahuje totiž křupavé kuřecí nudličky a spoustu dalších pochutin. Jak si ho připravit? Potřebovat budete:
- Dvě kuřecí bio prsa (ideálně ty od lokálních farmářů)
- Římský a ledový salát
- Červenou cibuli
- Nasekané vlašské ořechy
- Kvalitní balsamikový ocet (krémový)
- Hrubozrnnou hořčici
- Toastový chléb (klidně starší)
- Sůl a pepř
- Olivový olej a máslo
- Sušené provensálské bylinky
Jak na to?
Jako první se vrhněte na přípravu masa, které bude potřeba naložit alespoň po dobu 24 hodin. Maso očistěte, omyjte a nakrájejte na nudličky. V misce smíchejte se lžící olivového oleje, čerstvě namletým pepřem a solí a provensálskými bylinkami. Marinujte v lednici do druhého dne.
Saláty operte, osušte, nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a rozdělte do talířů nebo misek. Toastový chléb nakrájejte na menší kostičky a nasucho osmažte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Osmažte je na olivovém oleji a lžíci másla. Odložte stranou a do tuku přidejte namarinované kuřecí maso.
Hotové kuřecí přidejte k salátu a posypejte smaženou cibulí a nasekanými vlašskými oříšky. Zakápněte olivovým olejem, přidejte kousky toastového chleba a balsamikový ocet společně se lžící hrubozrnné hořčice.
Řepový salát se sýrem feta a vlašskými ořechy
Potýkáte se s nadbytkem červené řepy? Udělejte z ní základ tohohle chutného salátu, ve kterém nesmí chybět ani osvěžující řecký sýr feta, slaďoučká hruška, balsamico a oříšky. Co budete potřebovat?
- 4 střední červené řepy
- Hrubozrnnou sůl
- Olivový olej
- Sýr feta nakrájený na kostičky
- 2 máslové hrušky
- Vlašské ořechy
- Kvalitní balsamikový ocet (krémový)
- Čerstvě namletou sůl a pepř
- Koriandr nebo jinou čerstvou bylinku
- Sezamová semínka
Jak na to?
V první řadě se vrhněte na přípravu červené řepy. Tu omyjte, neloupejte, ale zakápněte olivovým olejem, posypejte solí a zabalte do alobalu. Pečte cca hodinu při 200 stupních.
Sýr rozkrájejte na kostičky a hrušku zbavte nečistot a nakrájejte z ní měsíčky. Ořechy nadrťte. Opečenou řepu nechte vychladnout a zbavte ji slupky.
Rozkrájejte ji na menší kostky, smíchejte s hruškou a sýrem feta, zakápněte olivovým olejem, balsamicem a posypejte natrhanými bylinkami, sezamovými semínky, solí, pepřem a oříšky.
Osvěžující tzatziki
I další osvěžující salát pochází původem z Řecka, kde mají s horkými léty bohaté zkušenosti. Aby ale tenhle pokrm zalahodil nejen oku, ale zejména chuťovým pohárkům, je dobré pro jeho přípravu použít opravdu kvalitní ingredience. Potřebovat tak budete:
- Kvalitní bílý řecký jogurt
- extra panenský olivový olej (ideálně ten z řeckých oliv)
- pár kapek citronové šťávy
- bio okurku (třeba tu ze zahrádky od babičky)
- kvalitní česnek (ne čínská náhražka)
- sůl a bílý pepř
Mohlo by vás zajímat: Chybí vám v receptu kopr? A věděli jste, že se tahle bylinka do tradičního řeckého tzatziki dlouhá léta nepřidávala? Cestu si sem našla až s turistickým boomem v posledních letech.
Jak na to?
Okurku nastrouhejte na hrubším struhadle, nasypejte ji do sítka a uložte alespoň na dvě hodiny do chladničky.
Následně vymačkejte přebytečnou vodu a smíchejte s ostatními ingrediencemi včetně utřeného česneku. S olivovým olejem ani solí nešetřete.
Zdobit můžete čerstvými bylinkami nebo černými olivami. Vedle nešlápnete ani, pokud hotový dip zakápnete olivovým olejem a přisypete trochu sladké mleté papriky.
Zdroje: osobní archiv autorky