Jste zde

Nejlepší nakládané okurky jako od babičky: S tímhle receptem zůstanou pěkně barevné a křupavé

okurky nakládačky Zdroj: Bigstockphoto
Recept na nakládané okurky se v rodinách dědí z generace na generaci. Pokud jste ten „svůj“ ztratili nebo si k vám zatím nenašel cestu, máme pro vás náhradní řešení! Díky následujícímu receptu, radám a tipům, budou vaše „nákladačky“ dokonalé!

4. 12. 2021

Nakládané okurky samozřejmě koupíte v každém obchodě. Nikdy se vám ale nepovede koupit takové, které by se svou chutí, pikantností a křupavostí vyrovnaly těm domácím. Jejich příprava navíc není žádná věda. Chce to jen dodržovat několik jednoduchých pravidel a skvělý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Pěstujte okurky! Jsou dietní, v létě vás osvěží a vyrobíte z nich klidně i zmrzlinu

Není okurka jako okurka

Ať už jste si nakládačky sami vypěstovali, nebo se pro ně vypravili na trhy, vždy je dobré vybírat ty, které mají správnou velikost a tvrdost. Ideální nakládačka je menší a tvrdší. Její velikost se pohybuje mezi pěti až deseti centimetry. Větší kousky jsou potom vhodné k přípravě kvašáků nebo strouhaných okurek, kterým se taky někdy přezdívá okurky americké.

bigstock-cooking-fresh-pickled-cucumber-429308300_1.jpg

nakládané okurky ve sklenici
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ideální velikost okurek nakládaček je 5 až 10 centimetrů.

Čistota, půl úspěchu

Aby vám nezačaly okurky ve sklenici kvasit nebo hnít, je potřeba zbavit je všech nečistot a zbytků hlíny. Tady se nejlépe osvědčuje klasická metoda v podobě malého kartáčku a čisté vody. Ať vás ani nenapadne házet okurky do pračky, byť se tahle metoda v nejrůznější „life-hack“ skupinách hojně propaguje. Okurky propláchněte v několika vodách a na závěr je zbavte stopek.

Náš tip:  Stejnou péči věnujte i sklenicím a víčkům, do kterých budete okurky ukládat. Ty umyjte ideálně ručně v horké vodě nebo v myčce a nechte důkladně oschnout. 

Připravte si další ingredience

Ještě před tím, než se vrhnete na samotnou přípravu láku, připravte si k okurkám další ingredience, které budete potřebovat. Jejich sladkokyselou chuť skvěle podpoří čerstvá mrkev, cibule, snítka kopru a bílá petržel. Pokud jste milovníci ostřejších chutí, klidně do skleniček přihoďte i chilli papričku nebo kolečko křenu.

Připravte si lák

Do vymytých a čistých sklenic položte na dno pár koleček cibule, mrkve, petržele a snítku kopru. Omyté okurky do nich následně skládejte na výšku. To proto, abyste využili prostor ve sklenici na maximum. Ve velkém hrnci smíchejte 4,5 l vody 1,5 l octa, 19 dkg soli, půl hrsti hořčičného semínka, 36 dkg cukru a cca 60 kusů umělého sladidla Sacharin. Vše důkladně povařte a odstavte z plotny. Nechte vychladnout a lákem zalijte sklenice zhruba 0,5 – 1 cm pod okraj. 

bigstock-woman-housewife-hand-holding-g-425933684_1.jpg

nakládané okurky ve skle
Zdroj: 
Bigstockphoto
Aby okurky zůstaly křupavé, nesmíte je převařit.

Finále je tady

Okurky sterilizujte 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Teplotu ale nezapomeňte hlídat teploměrem. To proto, aby okurky neztratily pěknou barvu a následnou křupavost. Po zavaření skleničky vyskládejte na utěrku víčkem dolů a nechte dokonale vychladnout. Poté je uložte na tmavé místo do sklepa nebo do spíže.

Použité zdroje:

  • https://www.prozeny.cz/clanek/klasicke-nakladacky-s-nasim-navodem-zustanou-okurky-krasne-krupave-34799
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/prilis-kysele-prinasime-recepty-na-nakladane-okurky.A140722_115151_dobra-chut_ape
  • https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/nakladane-okurky-jako-od-babicky-jednoduchy-postup-v-7-krocich