4. 12. 2021
Nakládané okurky samozřejmě koupíte v každém obchodě. Nikdy se vám ale nepovede koupit takové, které by se svou chutí, pikantností a křupavostí vyrovnaly těm domácím. Jejich příprava navíc není žádná věda. Chce to jen dodržovat několik jednoduchých pravidel a skvělý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.
Pěstujte okurky! Jsou dietní, v létě vás osvěží a vyrobíte z nich klidně i zmrzlinu
Není okurka jako okurka
Ať už jste si nakládačky sami vypěstovali, nebo se pro ně vypravili na trhy, vždy je dobré vybírat ty, které mají správnou velikost a tvrdost. Ideální nakládačka je menší a tvrdší. Její velikost se pohybuje mezi pěti až deseti centimetry. Větší kousky jsou potom vhodné k přípravě kvašáků nebo strouhaných okurek, kterým se taky někdy přezdívá okurky americké.
Čistota, půl úspěchu
Aby vám nezačaly okurky ve sklenici kvasit nebo hnít, je potřeba zbavit je všech nečistot a zbytků hlíny. Tady se nejlépe osvědčuje klasická metoda v podobě malého kartáčku a čisté vody. Ať vás ani nenapadne házet okurky do pračky, byť se tahle metoda v nejrůznější „life-hack“ skupinách hojně propaguje. Okurky propláchněte v několika vodách a na závěr je zbavte stopek.
Náš tip: Stejnou péči věnujte i sklenicím a víčkům, do kterých budete okurky ukládat. Ty umyjte ideálně ručně v horké vodě nebo v myčce a nechte důkladně oschnout.
Připravte si další ingredience
Ještě před tím, než se vrhnete na samotnou přípravu láku, připravte si k okurkám další ingredience, které budete potřebovat. Jejich sladkokyselou chuť skvěle podpoří čerstvá mrkev, cibule, snítka kopru a bílá petržel. Pokud jste milovníci ostřejších chutí, klidně do skleniček přihoďte i chilli papričku nebo kolečko křenu.
Připravte si lák
Do vymytých a čistých sklenic položte na dno pár koleček cibule, mrkve, petržele a snítku kopru. Omyté okurky do nich následně skládejte na výšku. To proto, abyste využili prostor ve sklenici na maximum. Ve velkém hrnci smíchejte 4,5 l vody 1,5 l octa, 19 dkg soli, půl hrsti hořčičného semínka, 36 dkg cukru a cca 60 kusů umělého sladidla Sacharin. Vše důkladně povařte a odstavte z plotny. Nechte vychladnout a lákem zalijte sklenice zhruba 0,5 – 1 cm pod okraj.
Finále je tady
Okurky sterilizujte 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Teplotu ale nezapomeňte hlídat teploměrem. To proto, aby okurky neztratily pěknou barvu a následnou křupavost. Po zavaření skleničky vyskládejte na utěrku víčkem dolů a nechte dokonale vychladnout. Poté je uložte na tmavé místo do sklepa nebo do spíže.
Použité zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/klasicke-nakladacky-s-nasim-navodem-zustanou-okurky-krasne-krupave-34799
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/prilis-kysele-prinasime-recepty-na-nakladane-okurky.A140722_115151_dobra-chut_ape
- https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/nakladane-okurky-jako-od-babicky-jednoduchy-postup-v-7-krocich