31. 5. 2020
Nepečené dezerty bývají lehké a osvěžující – třeba na letní sešlosti je proto uvítá snad každý, koho aspoň trošku honí mlsná a má v hledáčku sladké. A jak už název dobrot napovídá, nepotřebujete k jejich přípravě troubu. To jen pro případ, že se vám porouchala nebo jste ji ještě nezapojili po přistěhování. Máme pro vás tipy na pět ohromujících lahůdek, kterými se zavděčíte snad všem – přátelům, kolegům v práci i rodině.
Nepečené čokoládové řezy pro čokoholiky
Jestli očekáváte příchod náročného čokoholika na scénu, s tímhle dezertem si rozhodně nemůžete uříznout ostudu.
Co potřebujete (na 16 porcí): 200 g čokoládových sušenek, ½ plechovky kondenzovaného mléka, 100 g másla, 200 g kvalitní čokolády, 200 gramů čokolády s lískovými oříšky, hrst vyloupaných lískových oříšků.
Jak na to?
- Připravte si formou a vyložte ji papírem. Ten by měl na všech stranách přesahovat, aby se vám později s dezertem lépe manipulovalo.
- Nadrťte nadrobno čokoládové sušenky.
- Oříškovou čokoládu rozehřejte s máslem na plotně nebo v mikrovlnce.
- Pak ji společně s kondenzovaným mlékem a oříšky přidejte k drceným sušenkám.
- Po pečlivém promíchání vlijte směs do formy a pořádně ji rozetřete až k okrajům.
- Hořkou čokoládu rozpusťte a přelijte jí dezert.
- Výsledek nechte aspoň 1 hodinu tuhnout v lednici.
Nugátový koláč pro náročné milovníky sladkého
Do čokolády se vám nechce? Nevadí. Vyzkoušejte něco jiného, co potěší chuťové buňky vaše i ostatních.
Co potřebujete (na 8 porcí): na korpus 125 g rozpuštěného másla a 200 g celozrnných sušenek, na náplň 300 ml smetany ke šlehání, vanilkový extrakt, 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce cukru moučka, holandské kakao.
Jak na to?
- Nejdřív si připravte korpus – nadrťte sušenky a vtlačte je do formy s pečicím papírem. Pokryjte drtí dno i část okrajů. Dejte korpus do chladit do lednice.
- A pak dojde řada na náplň. Nalijte do mísy smetanu a přidejte cukr a vanilkový extrakt.
- Z těchto ingrediencí vytvořte pěnu a pak do ní pomalu přidávejte rozpuštěnou čokoládu.
- Hotovou směs vlijte do korpusu a vytvořte rovnoměrnou vrstvu.
- Nechte dezert chladit v lednici a před podáváním ho ještě posypte kakaem.
Piškotový dezert s banánem
A co takhle vyzkoušet slaďoučké ovoce? Pro ty, kteří nevyhledávají čokoládu, to bude parádní řešení.
Co potřebujete: 600 g piškotů, 100 g cukru moučka, 600 g zakysané smetany, 2 banány, mleté vlašské oříšky, kokos a kvalitní nastrouhanou čokoládu.
Jak na to?
- V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, pak směs vymíchejte metličkou.
- Jako první vrstvu do formy vyskládejte piškoty, každý z nich před tím namočte do vytvořené směsi.
- Mezery mezi piškoty vyplňte sladkým smetanovým krémem a posypte je oříšky.
- Druhou vrstvu vytvořte z banánů, znovu vyplňte mezery smetanovým krémem.
- Další vrstva bude zase z piškotů, pak z banánů, dokud bude co pokládat.
- Vršek dezertu ozdobte nastrouhanou čokoládou.
- Chlaďte aspoň hodinu, než začnete podávat.
Dortík z bílé čokolády s jahodami pro gurmety
Tenhle recept je možná trochu náročnější než ty předchozí, ale úsilí se vám opravdu vyplatí.
Co potřebujete: na korpus hrnek pekanových ořechů, ½ hrnku kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, na krém 2 hrnky kešu ořechů, ¼ hrnku tekutého sladidla (třeba čekankový sirup), ½ hrnku kakaového másla, ½ hrnku kokosového oleje, hrnek vody a 2 hrnky malin, na polevu ½ kakaa, ½ tekutého sladidla a ¼ hrnku kokosového oleje.
Jak na to?
- Rozmixujte pekanové ořechy na mouku, přidejte kakao a promíchejte.
- Pak dodejte ještě kokosový olej a vytvořte těsto. To se nesmí lepit a musí držet pohromadě. Můžete si případně pomoct vodou.
- Těsto natlačte do formy a pusťte se do náplně.
- Rozmixujte kešu oříšky a sladidlo, pak přidejte kokosový olej a kakaové máslo.
- Mixujte, dokud se všechno krásně nespojí. Dejte pozor, aby se olej samostatně nedržel na povrchu.
- Polovinu náplně nalijte do formy, na korpus, pak vytvořte vrstvu z malin a přelijte ji druhou polovinou náplně.
- A konečně poleva. Dohladka umixujte kakao, tekuté sladidlo a kokosový olej.
- Pak vytvořenou polevou ozdobte dortík podle sebe – můžete například nechat 2 cm široký okraj a špejlí pak lehce na povrchu promíchat tmavou polevu se světlou náplní.
Nepečený cheesecake do skleničky
Takhle můžete každému návštěvníkovi připravit jeho porci zvlášť. Uvidíte, že budou všichni nadšení a s chutí se do nepečeného cheesecaku pustí.
Co potřebujete (na 4 porce): 90 g karamelových sušenek, 40 g mandlí, 30 g rozpuštěného másla, 300 g plnotučného tvarohu, 350 g tvarohového sýra, 5 lžic medu nebo jiného tekutého sladidla, lžíci citrónové šťávy, 250 g borůvek na ozdobu, pár kapek vanilkového extraktu.
Jak na to?
- Sušenky a mandle rozmixujte a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Vytvořte směs.
- V míse zvlášť smíchejte sýr, med, tvaroh, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Borůvky rozmixujte dohladka.
- Připravte si skleničky a na jejich dně vytvořte vrstvu ze sušenek.
- Na tuto vrstvu dejte krém a nakonec ještě rozmixované borůvky.
- Cheesecake nechte aspoň hodinu v lednici a před podáváním ho ještě dozdobte celými borůvkami a zbytkem nadrcených sušenek.
Najdete si mezi našimi tipy svého favorita?