11. 11. 2023
Víte, že lidi si chleba opékali už během starověku? Topinky tak ve skutečnosti nejsou „novinkou“, kterou by snad objevili naši předci před několika generacemi. Ať už se ale chleba opékal kdykoli a jakkoli (na nahřátých kamenech nebo nad otevřeným ohněm), účelem vždycky bylo prodloužit jeho životnost, respektive ochránit ho před zplesnivěním.
Ohledně opékání chleba (který už třeba nebyl úplně vábný na to, aby se jedl „jen tak“) se dlouho nic závratného neudálo. To teprve v 19. století lidi začali měnit návyky, a to díky vynálezu sporáků (na dřevo nebo uhlí). V 90. letech 19. století pak spatřil světlo světa první topinkovač. A udržel se dosud, i když ne v původní podobě.
I tak se ale dají topinky dělat na víc způsobů. Někdo je má rád opravdu jen z topinkovače, jiný je radši hodí na pánev a nezapomene přidat slušnou dávku oleje. Suché, nebo mastné – je to jedno. Netradiční topinkové pomazánky se nakonec hodí na oboje. Tuhle pětici jsme pro vás vybrali!
Hermelínová pomazánka na topinky
Milovníci hermelínu už určitě zbystřili. Pomazánka na topinky z plísňového sýra přijde vhod kdykoli, když vás bude honit mlsná.
Co potřebujete: 2 hermelíny, cibuli, lžíci hořčice, lžíci másla, lžíci kečupu, ½ lžičky mleté papriky, pažitku, sůl, pepř a chilli podle chuti
Jak na to?
- Oba hermelíny nastrouhejte nahrubo, cibuli najemno a smíchejte. Potom přidejte i ostatní suroviny, s chilli opatrně.
- Hotové topinky potřete česnekem a hned zatepla na ně rozetřete pomazánku. Právě díky teplu příjemně zvláční a stane se z ní lahůdka, na kterou nedáte dopustit.
Bramborová pomazánka na topinky
Zní to zvláštně? Možná! Jisté ale je, že bramborová pomazánka na topinky vás okouzlí.
Co potřebujete: 300 g brambor, cibuli, 3 stroužky česneku, špetku mleté papriky, 50 ml oleje, 4 lžíce kečupu, pepř a sůl
Jak na to?
- Brambory ve slupce uvařte doměkka a nechte je aspoň trochu vychladnout.
- Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek prolisujte. Obojí dejte rovnou k bramborám.
- Pak do mísy přidejte ještě zbylé ingredience. Všechno pořádně promíchejte a pak natírejte na teplé topinky.
Houbová pomazánka na topinky
Patříte k těm, kteří si rádi vychutnají houby prakticky jakkoli? Pak si nejspíš oblíbíte i houbovou pomazánku na topinky, která je jedním ze způsobů, jak uchovat houby na zimu. Jakmile nějaké ty houby najdete, hned budete mít zase o recept na jejich zpracování navíc. Pak už budete moct po pomazánce v případě chuti jen sáhnout.
Co potřebujete: 1 kg čerstvých hub, 800 g cibule, 2 plechovky rajského protlaku, 2 paličky česneku a sklenici ostrého kečupu
Jak na to?
- Houby očistěte, nakrájejte na větší kousky a 5 minut je vařte.
- Potom je rozemelte a smíchejte s prolisovaným česnekem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nechte ji na pánvičce zesklovatět a pak k ní přidejte i houby s česnekem, protlak a kečup.
- Hotovou pomazánku pak sterilujte 40 minut na 90 °C. A bude hotovo!
Sušení hub je hračka: Sušit můžete třeba na staré zácloně, niti nebo pomocí soli
Lososová pomazánka s křenem
Tahle souhra chutí vás dostane. Jestli máte rádi lososa, tuhle pomazánku si určitě neuděláte jen jednou.
Co potřebujete: 150 g čerstvého sýra, ½ uzeného lososa, lžíci křenu, lžičku dijonské a lžičku hrubozrnné hořčice, růžový pepř, hrstku kopru, černý pepř a sůl na dochucení
Jak na to?
- Lososa nejdřív zbavte kůže a natrhejte ho vidličkou na malé kousky.
- K těmhle kouskům pak do misky přidejte čerstvý sýr, křen a oba druhy hořčice. Všechno poctivě promíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu promíchejte.
- Kopr nechte až na konec a nasekejte ho nadrobno.
- Pomazánku si můžete dát na topinku hned, ale vůbec jí neuškodí, když ji přes noc necháte uležet v ledničce.
Cibulová pomazánka se sýrem a špekem
Pokud máte rádi cibuli na všechny myslitelné způsoby, nechte ji tentokrát vyniknout v pomazánce na topinky.
Co potřebujete: velkou cibuli, 50 g špeku, 2 vejce, 1–2 stroužky česneku, ½ lžičky uzené papriky, 2 lžíce strouhaného sýra (třeba goudy), 2 lžíce smetany, mleté chilli podle chuti, sůl, pepř a pažitku
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek a špek pak na drobné kousky.
- Vyškvařte špek a orestujte si cibuli.
- Rozšlehejte si vajíčka a smíchejte je se smetanou a sýrem.
- Pak přidejte česnek s paprikou, jen krátce (půl minuty) povařte, všechno promíchejte a pak na pánvičku vlijte i vajíčkovou směs. Nechte ji tam tak dlouho, dokud vajíčka nenabydou krémové konzistence.
- Dochuťte směs pepřem a solí. Na topince pak můžete pomazánku ještě posypat strouhaným sýrem a pažitkou.
Na kterou z netradičních topinkových pomazánek máte zálusk? Ať už je to kterákoli, přejeme vám dobrou chuť a bezva gastrozážitky!
Použité zdroje:
- https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/historie-opekani-chleba-kdy-a-proc-vznikl-prvni-toastovac.A180703_093313_ln-zajimavosti_ape
- https://www.toprecepty.cz/recept/50506-hermelinova-pomazanka-na-topinky/
- https://www.idnes.cz/recepty/bramborova-pomazanka-na-topinky.R090528_103848_16017
- https://www.vareni.cz/recepty/houbova-pomazanka-na-topinky/
- https://www.toprecepty.cz/recept/45487-lososova-pomazanka-s-krenem/
- https://www.toprecepty.cz/recept/66025-cibulova-topinka/