20. 4. 2020
Zeleninové polévky obohatí tělo o mnoho vitamínů, minerálů a jsou vydatným zdrojem vlákniny, která pozitivně ovlivňuje trávení. Zasytí, dodají energii a postaví vás na nohy. Jsou skvělým předkrmem, který nastartuje trávení, i plnohodnotným hlavním chodem. Naše polévky ze sezónní, mražené nebo konzervované zeleniny si zamilujete!
Jarní ředkvičková polévka
Netradiční ředkvičková polévka je jednoduchá a plná blahodárných látek. Ředkvičky jsou plné vitamínu C, vlákniny, vápníku, železa i draslíku. V těle navíc působí antibakteriálně. Zničí plísně, bakterie i viry.
Chutnou zeleninovou polévku si můžete připravit z jakékoliv zeleniny. Vyzkoušejte s námi netradiční ředkvičkovou polévku nebo zdravou bylinkovou. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Na 4 porce potřebujete: 2 svazky ředkviček i s listy, 4 větší brambory, 1 šalotku, 1 litr zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, lžíci másla
Jak na to?
V hrnci rozpusťte máslo a přidejte najemno nakrájenou šalotku. Za pár minut přidejte najemno pokrájené ředkvičky i s mladými listy a menší kousky brambor. Vše zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte, dokud všechny suroviny nezměknou. Na závěr polévku rozmixujte, osolte, opepřete, přidejte česnek a vmíchejte do ní smetanu. Podle vlastní chuti ji můžete ochutit bylinkami nebo muškátovým oříškem.
Svěží polévka ze zeleného hrášku
Polévku ze zeleného hrášku si můžete uvařit v podstatě kdykoliv a její nasládlou chuť si zamilují i děti. K její přípravě můžete použít mražený, sterilizovaný i čerstvý hrášek, který je samozřejmě nejlepší. Konzumace hrášku zvyšuje obranyschopnost, uklidňuje nervy a má blahodárný vliv na pleť i vlasy.
Na 4 porce potřebujete: čtvrt kila zeleného hrášku, 2 brambory, 1 litr vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, stružek česneku, sůl a pepř, 1 lžíci másla
Okurkovou polévku můžete servírovat s plátky ředkviček, praženými lískovými ořechy nebo s opečenými krutony. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jak na to?
Na zpěněném másle orestujete hrášek i s brambory. Po chvíli suroviny zalijte vývarem a nechte zhruba 20 minut vařit. Na závěr polévku prožeňte tyčovým mixérem, přidejte smetanu a dolaďte solí a pepřem. Milovníci masa si mohou polévku vylepšit uzeným nakrájeným na kostičky nebo opečenou slaninou.
Studená okurková polévka
Okurková polévka přijde vhod zejména v parném létě. Je lehká a svěží. Doplní zanedbaný pitný režim a nízká kalorická hodnota z ní dělá vynikající pokrm při redukční dietě. Hydratuje a detoxikuje celé tělo.
Na 2 porce potřebujete: 1 salátovou okurku, stroužek česneku, olivový olej, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pažitka nebo kopr
Jak na to?
Příprava okurkové polévky je velice jednoduchá! Okurku oloupejte a spolu s česnekem najemno nastrouhejte. Přidejte zakysanou smetanu, lžíci olivového oleje, sůl a pokrájenou pažitku nebo kopr. Vše dobře promíchejte!
Cuketa má velmi nízkou kalorickou hodnotu, je plná vody, vitamínů a minerálních látek.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Lahodná cuketová polévka
Cuketová polévka má velmi jemnou chuť, se kterou je třeba si pohrát! Dobře ji doplní lístky bazalky, kozí sýr, hoblinky parmazánu i opečené krutony.
Na 4 porce potřebujete: 1 větší cuketa, 2 cibule, zeleninový vývar, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, česnek, špetka muškátového oříšku, máslo
Jak na to?
Na rozehřátém másle nechte zesklovatět cibuli s česnekem. Přidejte cuketu, kterou si předem oloupete a nakrájíte na kostičky, a nechte malinko opéct. Cuketu zalijte 300 ml zeleninového vývaru a vařte, dokud cuketa nezměkne. Polévku rozmixujte, osolte a opepřete. Zjemnit ji můžete smetanou nebo máslem.
Jarní bylinková polévka
Bylinková polévka je opravdovým životabudičem. Jarní bylinky jsou zdravé a plné energie. Navíc její příprava není vůbec složitá.
Na 4 porce potřebujete: 3 hrsti jarních bylinek (baby špenát, šťovík, mladé kopřivy, petrželová nať, řeřicha, jarní cibulka), 2 lžíce másla, zeleninový vývar nebo hovězí vývar, smetana ke šlehání, polohrubá mouka, sůl, pepř, 2 žloutky
Jak na to?
Na másle nechte zpěnit bylinky, které si nakrájíte nadrobno. Zaprašte je moukou a vytvořte jíšku, kterou zalijete zeleninovým vývarem. Polévku povařte, rozmixujte a pár minut před koncem přidejte smetanu a dva žloutky. Dochuťte solí a pepřem.