Jste zde

Okurkový salát 5krát jinak: Připravte si tuhle retro legendu s medem, chilli i slaninou

asijský okurkový salát Zdroj: Shutterstock
Vůně okurkového salátu připomíná řadě z nás prázdniny u milované babičky. Čerstvě nastrouhaná okurka zalitá sladkokyselým nálevem byla jednoduše nezapomenutelná.

15. 7. 2024

Pokud se chcete touhle legendou osvěžit během horkých letních dnů a zároveň si nevystačíte s „klasikou“, nechte se inspirovat následujícími pěti recepty. Uchvátí vás salát na řecký způsob nebo ten, do kterého přidáte med, chilli či slaninu?

Okurkový salát podle našich babiček

Na tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou si připravte menší hrníček s horkou vodou, ve které rozmícháte dvě větší lžíce krystalového nebo moučkového cukru a menší lžičku soli.

Přidejte dvě lžíce octa (můžete použít klasický nebo ten vinný) a kapku olivového oleje. Opepřete, ochutnejte (případně přidejte ocet nebo cukr) a připravenou zálivkou zalijte najemno nastrouhané okurky. 

Přečtěte si také: Pěstujte okurky! Jsou dietní, v létě vás osvěží a vyrobíte z nich klidně i zmrzlinu

shutterstock_1043330149.jpg

tzatziky
Zdroj: 
Shutterstock
Okurky jsou nedílnou součástí i salátu tzatziky.

Okurkový salát na řecký způsob

Na tuhle osvěžující dobrotu si připravte jednu, či dvě čerstvé zelené okurky, které nakrájíte na stejně velké, cca půl centimetrové kostičky. Takto nachystanou okurku nasypejte do větší mísy, přidejte k ní kelímek zakysané smetany a měkký plnotučný tvaroh. 

Přidejte propasírovaný stroužek (ideálně toho českého) česneku, snítku najemno nakrájeného kopru, lžíci extra panenského olivového oleje, šťávu z jednoho citronu, trochu soli a pepř. Vše důkladně promíchejte a servírujte třeba jako osvěžující salát nebo letní pomazánku na opečený chleba.

Okurkový salát s medem a chilli

Na netradiční okurkový salát, který je tak troch „šmrncnutý“ Asií si připravte dvě okurky, a zálivku z 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžičky rýžového octa, 1 lžičky medu, 1 lžičky kvalitní sójové omáčky a špetky sušeného drceného chilli. 

shutterstock_1724739523.jpg

klasický okurkový salát
Zdroj: 
Shutterstock
Okurka je vděčná surovina, kterou můžete ochutit na sto a jeden způsob.

Okurku nastrouhejte na dlouhé podélné plátky anebo nudličky (pomozte si speciálním spirálkovačem nebo škrabkou určenou k výrobě julienne nudliček). Vložte do mísy a zalijte připravenou zálivkou. Důkladně promíchejte, rozdělte do misek a ozdobte čerstvými bylinkami (například thajskou bazalkou nebo koriandrem).

Mohlo by vám zachutnat: Okurková sezóna v plném proudu: Hadovka pomůže od kocoviny a je skvělá do limonád

Okurkový salát se slaninou

Okurku nakrájejte na menší kostičky, přesuňte do cedníku a nechte ji v lednici „vykapat“ do druhého dne. Před tím, než budete salát připravovat, si na suché pánvi opečte 100 gramů plátků slaniny. Jakmile bude slanina hotová, přesuňte ji na talířek, který vyložíte ubrousky.

Po okapání přebytečného tuku slaninu rozdrobte na menší kousky. Přesuňte ji do misky, kam přidáte i okurku z lednice. K ní přisypejte 200 g vyzrálých a přepůlených cherry rajčátek, 3 lžíce majonézy a 1 stroužek propasírovaného česneku.

Důkladně promíchejte a nechte salát uležet klidně do druhého dne v lednici. Podávat můžete jako přílohu ke grilovaným pokrmům nebo ho přidat do sendvičů.

Okurkové „kimči“

Pokud milujete klasické kimči anebo jste jeho fermentovanému aroma zatím ještě nepřišli na chuť, zkuste tenhle okurkový experiment. Pro jeho přípravu budete potřebovat 1 salátovou okurku, lžičku mletého chilli, 1 stroužek najemno nastrouhaného česneku, 1 větší kousek (asi jako palec na noze) strouhaného zázvoru, 2 ks nadrobno nakrájené jarní cibulky, lžíci rybí omáčky, ¼ lžičky cukru, 1 lžičku sezamového oleje a tři lžíce mořské soli.

Jako první se vrhněte na přípravu okurky. Tu omyjte a nakrájejte na cca 5 cm široké špalíčky. Ty následně rozkrájejte podélně na čtvrtiny. Dejte je do mísy, posypte mořskou solí a rukama dobře promíchejte. Nechte odstát asi 30 minut, poté okurku dobře propláchněte ve studené vodě a nechte okapat v cedníku.

Vedle si připravte nastrouhaný zázvor a česnek. V misce smíchejte chilli, cukr, rybí omáčku, sezamový olej, česnek, zázvor a jarní cibulku nakrájenou na menší kousky. Pastu smíchejte (ideálně ručně) s okurkou a nechte v lednici odležet alespoň půlhodinu.

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/15-receptu-v-kterych-zari-v-hlavni-roli-salatova-okurka
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/okurkovy-salat/
  • https://www.apetitonline.cz/menu/okurkovy-salat