Jste zde

Ovocná kůže: Zdravá dobrota, kterou snadno spácháte i doma

ovocná kůže Zdroj: Bigstockphoto
Honí vás mlsná? Dejte si místo tradičních cukrovinek sušené ovocné plátky, na kterých si nejenže pochutnáte, ale navíc prospějete i svému zdraví! Máme pro vás jednoduchý návod jak na ně.

17. 5. 2022

Nadměrná konzumace cukru má negativní vliv na zdraví. Přispívá ke vzniku obezity a cukrovky, zvyšuje riziko onemocnění srdce i cév, vede k vyšší kazivosti zubů, a dokonce útočí i na naši paměť a náladu. Vede k závislosti, které se jen těžko zbavuje.

Zkuste proto vyměnit nezdravé laskominy plné cukru za mnohem zdravější alternativu! Naše ovocné plátky vás mile překvapí. 

bigstock-close-up-of-delicious-juicy-fr-441811739.jpg

srolovaná ovocná kůže
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ještě teplé ovocné plátky můžete nakrájet na plátky a smotat do ruliček. 

Ovocné plátky neboli ovocné kůže jsou chutnou a velice zdravou alternativou mlsání, kterou si velmi jednoduše můžete připravit i doma. Stačit vám bude pouze ovoce, mixér a trouba, popřípadě sušička

Plátky sušte při nízké teplotě

Sušené ovocné plátky nejsou nic jiného než ovoce rozmixované na pyré a sušené vzduchem ideálně při teplotě od 40 do 45 stupňů Celsia. Při těchto teplotách si totiž ovoce zachová maximální množství vlákniny, minerálů, vitamínů a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví. 

bigstock-bangkok-thailand-march-451377263.jpg

obchod s ovocem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ovocné plátky můžete sehnat v mnoha obchodech. Jsou však dražší a mimo ovoce mohou obsahovat i různé konzervanty, barviva a dochucovadla.  

Vaší chuti a fantazii se meze nekladou!

Na přípravu ovocných placek je ideální jakékoliv přezrálé ovoce, které je měkké, nikoliv však zkažené. Využít můžete čerstvé i mražené a jednotlivé druhy ovoce můžete použít samostatně nebo je můžete kombinovat. Vynikající je například ovocná placka z jablek a švestek nebo třeba z černého rybízu a banánu či kombinace lesního ovoce. 

Tip: Ovocné plátky můžete přidat do müsli, jogurtů i do sladkých kaší nebo je můžete použít i jako kreativní ozdobu na nejrůznější dezerty. Za pomoci vykrajovacích formiček z nich totiž můžete vyříznout různé tvary. 

Rozmixované ovoce můžete navíc různě dochutit a podle potřeby i dosladit. Skvěle se hodí skořice, vanilka i mletý kokos, sušené datle, fíky a rozinky. Přidat však můžete i slunečnicová, lněná, sezamová nebo chia semínka a obohatit tak vaše plátky o zdravé tuky a další cenné látky. K doslazení zase můžete využít med, javorový sirup či sirup datlový. 

A jak na to?

Samotná příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Nejvíce času zabere pouze sušení ovocné placky, které podle tloušťky, druhu ovoce a množství vody může trvat 10 až 12 hodin.

bigstock-fruit-marshmallow-sweet-pure-448538932.jpg

plátky z ovoce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ovocné plátky můžete připravit ze všech druhů ovoce. Tvrdší druhy však doporučujeme krátce povařit. 

Ovoce umyjte, odšťopkujte a případně zbavte pecky, slupky a drobných semínek. Vše nakrájejte na menší kousky a za pomoci výkonného mixéru ho rozmixujte na husté a velmi jemné pyré.

Směs v případě potřeby ještě propasírujte, dochuďte a následně ji nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Ideálně v rovnoměrné vrstvě o tloušťce maximálně 4 mm

Plech vložte do trouby a plát sušte při nízké teplotě a při otevřených dvířkách, aby mohla odcházet vznikající vlhkost. Jakmile placka přestane lepit a lze snadno odlepit z papíru, máte hotovo. 

Správně usušené a uskladněné vydrží i několik měsíců

Hotové plátky skladujte v suchu, v chladu a v dobře uzavřené nádobě, aby se k nim nemohli dostat moli, kteří ovocné plátky opravdu milují. 

Zdroje:

  • https://www.divozenkavkuchyni.cz/post/2018/07/31/ovocny-pergamen
  • https://primanapady.cz/clanek-297380-ovocne-platky-nebo-rulicky-skvele-do-skoly-do-prace-i-na-cestovani
  • https://kitchenette.cz/clanek/ovocne-kuze
  • https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/hit-jmenem-ovocne-kuze-setrne-susene-ovocne-placky-vam-uchovaji-cenne-vitaminy-na-dlouhe-mesice