3. 10. 2020
Obrátili jste do polévky celou slánku soli a myslíte si, že vám nezbývá už nic jiného než spláchnout celý oběd do záchodu? Pak jste na omylu! Existuje totiž spousta potravin, které dokážou absorbovat nadbytek soli i koření nebo pohltit nahořklou chuť spáleného jídla.
Přesolenou polévku zachrání vaječný bílek
Přesolit jídlo je bohužel tak snadné, že to zažila snad každá hospodyňka i zkušený kuchař. Stačí totiž pouhá špetka navíc a z polévky nebo z omáčky se velmi rychle stane jídlo, které se nedá jíst. Často však stačí málo, abyste jídlo zachránili.
Tip: Chuť pokrmu se snažte zvýraznit bylinkami a vyhněte se používání nejrůznějších dochucovadel a kořenících směsí, které jsou z velké části tvořeny solí. Vyhnete se přesolení!
Přesolený vývar snadno zachráníte syrovými vaječnými bílky, které necháte v polévce teplem srazit, a pak je vyndáte. Krémovou polévku zachrání smetana, bílý jogurt nebo avokádo a omáčku zase nejlépe zachrání kus chleba, syrová mrkev nebo syrová brambora.Suroviny stačí v omáčce pouze krátce povařit. Nezapomeňte je však vyndat ještě před tím, než se rozvaří.
Pálivé přebijte jinou chutí
Milujete pálivé, ale tentokrát jste to už přehnali? Nemusíte zoufat! I pro vás máme řešení, jak palčivost chilli, pepře nebo pálivé papriky zmírnit.
Pálivost nejlépe zmírníte mlékem, smetanou, řeckým jogurtem nebo jiným mléčným výrobkem. Velmi však záleží na povaze hotového jídla! Ne všude můžete mléčný výrobek bez problémů přidat. V takovém případě pak doporučujeme pálivost přebít jinou chutí. Něčím kyselým, nebo naopak sladkým.
Skvělou volbou je ale také oloupaná syrová brambora, kterou vhodíte k pokrmu a necháte ji tam pár minut povařit. Brambora totiž velmi snadno absorbuje sůl a jiné koření, které jí dodává chuť.
Na spálené jídlo vyzkoušejte korek
A zoufat nemusíte ani v případě, když se vám na sporáku připálí omáčka. Lze totiž velmi snadno zachránit! Respektive její zbylou nespálenou část.
Omáčku přendejte do čistého hrnce a spolu s ní povařte i krajíc chleba, mrkev nebo cibuli nakrájenou na menší kousky. Všechny suroviny totiž mají schopnost do sebe absorbovat nepříjemnou pachuť.
Zajímavým trikem je také korková zátka, kterou stačí vhodit pouze do hrnce s omáčkou a čekat až si s nahořklou chutí poradí.