12. 7. 2020
Všechny domácí pochutiny mají dvě velké výhody – jednak jste si jistí, co všechno obsahují, a jednak si je připravíte s ingrediencemi, na které máte právě chuť.
Máslové sušenky jako ze Skotska
Máte rádi klasické máslové sušenky? Pak určitě vyzkoušejte tenhle recept.
Co potřebujete: 250 g másla, hrnek hladké mouky, hrnek polohrubé mouky, 5 lžic cukru nebo jiného sladidla, 5 lžic vanilkového cukru, trošku citrónové kůry a špetku soli
Jak na to?
- Máslo si nechte rozpustit při pokojové teplotě a pak ho s cukrem nebo sladidlem utřete do krému.
- Do něj přidejte citrónovou kůru a špetku soli, postupně přidávejte obě mouky a třete, aby bylo těsto hladké.
- Jakmile bude hotové, přendejte ho na potravinářskou fólii, zabalte ho a nechte ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce.
- Předehřejte si troubu na 180 °C, připravte si pečicí papír na plech a vykrajovátko na sušenky. Můžete použít třeba skleničku.
- Posypte si pracovní plochu polohrubou moukou a z poloviny těsta vyválejte plát o tloušťce asi 1 centimetr. Aby se vám nelepilo, posypte ho troškou mouky. Stejně si do mouky můžete vždycky položit vykrajovátko.
- Vykrájená kolečka dejte na plech a pečte zhruba 12 minut, dokud nezezlátnou. Zároveň by měla být trošku měkká. Nechte je vychladnout na mřížce a pak teprve sundejte.
- V suchu a chladu vám vydrží i 2 týdny. Myslíme si ale, že tak dlouho je skladovat nebudete…
Sušenky z mrkve a ovesných vloček
Z mrkve a ovesných vloček se dá vykouzlit nejedna pochoutka. Tentokrát můžete vyzkoušet sušenky!
Co potřebujete: 125 g jemných ovesných vloček, vejce, 180 g najemno nastrouhané mrkve, 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru nebo jiného sladidla, 80 g rozinek, 140 g oleje, 10 g kypřicího prášku, lžičku skořice a špetku soli
Jak na to?
- Oloupejte a najemno nastrouhejte mrkev.
- Rozinky propláchněte pod horkou vodou a nechte je okapat.
- Smíchejte všechny ingredience dohromady.
- Těsto naneste na plech vyložený pečicím papírem. Jednu sušenku můžete udělat z těsta nabraného na jednu lžíci.
- Pečte 20 minut na 180 °C, ale občas sušenky zkontrolujte. Vždycky záleží na vaší troubě.
Sušenky s bílou čokoládou a hruškami
Tahle kombinace chutí je úžasná, zkuste ji!
Co potřebujete: 110 g másla, 145 g cukru nebo jiného sladidla, 200 g hladké mouky, lžíci zlatého sirupu, vejce, ½ lžičky kypřicího prášku, špetku mletého hřebíčku, 40 g hrušek (oloupaných a nahrubo nasekaných), 50 g bílé čokolády (nahrubo nasekané)
Jak na to?
- Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a sirup.
- Smíchejte mouku a kypřicí prášek, suchou směs přisypte do vaječné hmoty.
- Přidejte hrušky a bílou čokoládu. Pořádně všechno promíchejte, vytvořte váleček o průměru 5 cm, zabalte těsto do fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si na plech pečicí papír.
- Těsto vybalte z fólie a nakrájejte ho na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech a nechte jim dostatek místa, zvětší se.
- Pečte 20-25 minut. Sušenky můžete podávat ještě teplé, nebo později vychladlé. Skladovat je můžete i týden.
Extra čokoládové sušenky
Protože čokolády není nikdy dost…
Co potřebujete: 160 g másla, necelé 2 hrnky hladké mouky, hrnek cukru nebo jiného sladidla, 170 g rozpuštěné mléčné čokolády, lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce kakaa, lžičku jedlé sody, špetku soli, hořkou čokoládu nebo polevu na polití
Jak na to?
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pečicí papír na plech.
- Utřete máslo s cukrem, přidejte rozpuštěnou mléčnou čokoládu a vanilku a znovu utřete dohladka.
- V jiné misce smíchejte sypké ingredience a směs pak pomalu přidávejte ke směsi tekuté.
- Rozválejte těsto na tloušťku asi 3 mm a nechte ho 15 minut chladit v ledničce.
- Jakmile těsto ztuhne, vykrájejte z něj kolečka o průměru 5 cm, vyskládejte je na plech a nechte jim aspoň 2 cm rozestup.
- Pečte asi 10 minut a pak je nechte vychladnout na mřížce.
Sušenky z arašídového másla
Patříte mezi příznivce arašídového másla? Vyzkoušejte tyhle sušenky!
Co potřebujete: 1,5 šálku arašídového másla, šálek cukru, ½ šálku změklého másla, vejce, 1,5 šálku hladké mouky, lžičku kypřicího prášku
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Smíchejte mouku a prášek do pečiva, v jiné míse pak dohladka vyšlehejte máslo, arašídové máslo a cukr. Přidejte vejce a pak postupně přisypávejte mouku.
- Vypracujte tuhé těsto a z něj vyrobte kuličky a položte je na plech.
- Kuličky stlačte vidličkou na půl palce a pak je pečte do zlatova 18-22 minut.
- V polovině pečení je můžete obrátit.
Ať už se pustíte do kterýchkoli sušenek, přejeme vám, ať se povedou a chutnají!